QualityLand
Alkuteos ilmestynyt 2017. Suomentanut Sanna van Leeuwen. Kannen kuvat: Depositphotos. Sidottu, kansipaperi.
Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2022.
Tervetuloa QualityLandiin, jossa koko elämä on ohjelmoitu puolestasi.
Lähitulevaisuuden onnela QualityLand on määritellyt onnen algoritmit. Siellä ”QualityPartner” osoittaa sopivimman kumppanin jokaiselle, robottiautot tietävät mihin haluat mennä ja ”TheShop” lähettää tarvitsemasi tuotteet kotiisi ennen kuin ehdit edes tilata niitä. Systeemi kyllä tietää, mitä kukin haluaa. Mutta mitä tehdä lentopelkoisille droneille tai posttraumaattisesta stressireaktiosta kärsiville taisteluroboteille? Muhiiko onnellisen pinnan alla jotain synkkää? Voisiko QualityLand olla totta jo huomenna?
Kirjasta on tekeillä myös tv-sarja HBO:lle.
”Täydellinen satiiri.” – Publishers Weekly
”Se, kuinka paljon nautit tästä, on suoraan verrannollinen siihen, kuinka suurissa vaikeuksissa koet meidän olevan. Nuku hyvin.” – Kirkus
”Ajankohtainen kertomus pienen ihmisen taistelusta kaikkitietäviä algoritmeja vastaan. Romaani pohtii ilkikurisesti mutta silti vakavissaan, kuinka paljon annamme markkinalogiikan määrittää elämäämme.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Käännetty englanniksi Qualityland
Marc-Uwe Kling
Marc-Uwe Kling (s. 1982) on saksalainen kirjailija ja stand-up-koomikko. Hänen kirjansa ovat myyneet Saksassa 3,5 miljoonaa kappaletta, ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa Qualityland (2017) on myyty 24 maahan.
Qualityland on satiiri nykyajan ilmiöistä. Kerrankin satiiri, jonka aiheisiin on itsellä tartuntapintaa ja irvailun sekä kritiikin pointit näin ollen tulee ymmärrettyä. Tarina on idearikas, oikein runsaudensarvi. Kirja on hulvatonta lukemista, monessa kohtaa tuli hymähdettyä. En osannut odottaa tällaista, joten kirja oli itselleni positiivinen yllätys.