Narrin palvelija

@ Robin Hobb
Narrin palvelija (Lordi Kultainen #2) - Robin Hobb 8.88   375

Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Sauli Santikko.

1. laitos 2005. Kannen kuva: John Howe. Otavan fantasiaromaani. Sidottu.
2. laitos 2019. Seven. Kannen kuva: Jackie Morris. Nidottu.

FitzUljas Näkijä on vastentahtoisesti palannut Peuralinnaan, minne hänet on kutsuttu prinssi Velvollisuuden salaiseksi taitomestariksi. Lordi Kultaisen palvelijana esiintyvän Fitzin mieli on matalalla: hän kaipaa kuollutta kumppaniaan susi Yönsilmää, on huolissaan kasvattipoikansa Onnin puuhista Peuralinnassa ja yrittää epätoivoisesti oppia lisää Taitoa, jotta pysyisi oppilaansa edellä.

Näkijöiden hovi on juonittelujen hämähäkinverkko, ja sinisilmäisyydessään Fitz tulee astuneeksi monien varpaille. Myös hänen ystävyytensä Narrin kanssa on vaarassa: sitä uhkaavat niin narrin oikukas luonne kuin tämän menneisyyteen kätkeytyvä yllättävä salaisuus.

Narrin palvelija on toinen osa Robin Hobbin kirjoittamassa Lordi Kultainen -sarjassa, joka jatkaa valtavan suositun Näkijän taru -trilogian tarinaa.Keskustelu: Robin Hobb (222 viestiä)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu huhtikuu 18, 2005 (Otava)
Alkuperäinen nimi The Golden Fool
Tietoja muokattu joulukuu 2, 2022

Lordi Kultainen

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Sarja jatkaa Näkijän taru -trilogian tarinaa.

”Lordi Kultainen on jatkoa Robin Hobbin sarjalle Näkijän taru. FitzUljas Näkijä, alias Tom Mäyräviiru, on elänyt viisitoista vuotta erakkona. Hiljainen elämä häiriintyy, kun ystävät menneisyydestä ilmestyvät yllättäen hänen syrjäiseen majaansa ja vetävät hänet mukanaan etsimään Peuralinnan kadonnutta prinssiä.”

Pääsarja Näkijän taru

Narrin matka (Lordi Kultainen #1) 8.72   398
Narrin palvelija (Lordi Kultainen #2) 8.88   375
Narrin kohtalo (Lordi Kultainen #3) 9.08   367

Kirja-arviot & arvosanat

Mirelle
Arvosanat 76
Kirja-arviot 35
Viestit 57
heinäkuu 12, 2015
10 / 10

No niin...tähän osaan hurahdin enemmän kuin edelliseen. Kaipasin yhä vanhaa Fitziä, mutta nyt Mäyräviirusta tuli se mielenkiintoisempi puoli. Pölkky oli ihastuttava ja Narri/Lordi Kultainen oli jännittävä kuten aina. Saatoin ehkä vähän tirautella kirjan aikana kun siihen kunnolla uppouduin. Kirja oli luettu ennen kuin huomasinkaan ja aion ehdottomasti lukea seuraavan osan.

Denizen
Arvosanat 53
Kirja-arviot 18
Viestit 0
elokuu 28, 2008
10 / 10

No niin, lordi Kultaisen toinen osa toimii. Siinä missä ensimmäinen osa lähtee valtavan hitaasti liikkeelle, ei tässä osassa ole sitä ongelmaa, vaikkakin aloituksessa jonkin verran hämää suora jatko ensimmäiseen osaan. Siinä missä aiemmassa kirjasarjassa oppi siihen, että uusi osa lähti kuukausia myöhemmin kuin aiempi (vaikkakin aina melko muuttumattomasta tilanteesta) niin tämä kirja aloittaa liikkeensä samasta hetkestä, mihin edellinen loppuu. Sinällään tämä on hämmentävää, kun ensimmäinen kirja varsinaisten tapahtumien loputtua hieman valotti eteen päin asioita, ja nyt hypätään niiden taakse taas. Vaikka alku onkin ensimmäisen osan alkua nopeampi, niin tässäkin kirjassa huomasin lukutahdin nousevan loppua kohden. Puolivälistä eteenpäin on vaikea enää lopettaa, kun haluaa tietää vielä hieman lisää miten mikäkin mutka kiertyy. Jännitys on suuri, ja hämmennys sitäkin kovempi, kun jotain loppuratkaisun näköistä ilmenee sata sivua ennen loppua. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että ehkä pisin koskaan lukemani kirjan loppu (vaikkakin Sormusten herra saattaisi vetää vertoja, ja toisaalta minkä verran olen kolmatta kirjaa lukenut, näyttäisi siinä yltyvän vielä pidemmäksi). Suosittelen edelleen, kasvavalla vakaudella.

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
maaliskuu 3, 2007
10 / 10

Narrin matkassa pohjusteltu tarina lähtee käyntiin Narrin palvelijassa. Narrin palvelijassa alkanut tarina saakin sitten huipennuksensa Narrin kohtalossa. Kirjassa ei tapahdu paljoakaan, enemmänkin pyöritään diplomatian ja politiikan kiemuroissa ja henkilöiden ihmissuhteet menevät välistä pahasti solmuun. Fitz jatkaa vanhoja hommiaan opettaen samalla Velvollisuutta ja sivussa samalla Chadea. Nokkonen ilmaantuu tässä kirjassa enemmän esiin. The Liveship Traders-trilogian lukeneet löytävät tästä osasta tuttuja hahmoja jotka saapuvat Peuralinnaan. Kirja ei tylsistytä vaan vie rauhallisesti mukanaan ja lopummassa saadaan taas huimaa jännitystä. Hobb osoittaa mestarillisuutensa viemällä tarinaa rauhallisesti eteenpäin pitkiä matkoja ilman että lukija kyllästyy. Tarina oli kiinnostava ja hauskakin paikoin sekä Hobbin tapaan traaginen ja dramaattinen. Kirja kannattaa lukea Narrin matkan jälkeen ja ennen Narrin kohtaloa, muuten tarinasta ei ehkä pääse kunnolla kiinni. Suosittelen kaikille Narrin matkan lukeneille. Arvosana: 10.

Fantasyfan
Arvosanat 476
Kirja-arviot 40
Viestit 118
helmikuu 25, 2007
8 / 10

Ensimmäisen kirjan pohjustuksesta on päästy siirtymään jo itse päätarinaan ja tarinan päätapahtumat ovat jälleen tutussa (joskaan ei turvallisessa) Peuranlinnassa. Diplomatia (juonittelu) on tärkeää suhteiden luomisessa rankan sodan jälkeen ja Fitz saa yksinkertaisen maalaiselämän jälkeen taas tottua kivilinnan maailmaan.

samuel
samuel
Arvosanat 833
Kirja-arviot 5
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Markku Hottinen
Markku Hottinen
Arvosanat 257
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 15, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Markus Reijonen
Markus Reijonen
Arvosanat 20
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 25, 2022
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
japperwok
japperwok
Arvosanat 54
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 31, 2022
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Miiwuska
Miiwuska
Arvosanat 210
Kirja-arviot 2
Viestit 0
maaliskuu 15, 2021
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Päivi
Päivi
Arvosanat 32
Kirja-arviot 9
Viestit 0
maaliskuu 4, 2021
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle