Sankarit
Keskiarvo 3.65
3.65 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (81)
Kirjahyllytilastot

Sankarit

Johanna Sinisalo
Julkaistu: 2003 (Tammi)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: vaihtoehtohistoria, maaginen realismi
Avainsanat: kotimainen
Osallistu keskusteluun (viestejä 3 kpl)

Päällys: Markko Taina. Päällyksen maalaus: Markku Laakso, Sammon puolustus. Valokuva maalauksesta: Matti Ruotsalainen. Sidottu, kansipaperi.

Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinto 2003.

Rex on Suomen kaikkien aikojen suurin rocktähti. Mahti on moninkertainen kultamitalisti, jonka hulvattomat naisseikkailut ja juhlinta herättävät joissakin riemua, joissakin pahennusta. Ile on Rexin bändin entinen rumpali, nykyinen tietokonevirtuoosi ja uuden ajan internetprofeetta. Mutta mitä yhteistä on heillä ja eristetyn tutkimuslaitoksen piinkovalla johtajalla rouva Alakorkeella, kauneuskilpailuissakin päteneellä tiedenaisella ja traagisen lapsuuden eläneellä jääkiekkovalmentajalla? He kaikki ovat sankareita.

Sankaruudella Suomessa on sadat kasvot, traagiset ja koomiset. Moderni sankari voi olla kilpakenttien gladiaattori, esiintymislavojen kuningas tai omaisuuksia bisnesmaailmassa keräävä innovaattori. Sankaruus ulottuu palvotuista julkkiksista tuntemattomaksi jääviin oman elämänsä hiljaisiin suuruuksiin.

Johanna Sinisalon vauhdikkaassa romaanissa henkilöiden sankaritarinat välillä erkanevat, välillä jälleen kietoutuvat yhteen ja sekoittuvat toisiin tarinoihin, eivätkä naiset suostu jäämään miesten katveeseen vaan nousevat esiin vahvoina vaikuttajina. Ja väistämättä tulee hetki, jolloin sankareiden on unohdettava keskinäiset eripuransa ja yhdistettävä voimansa, kun kaikki mihin he ovat uskoneet on uhattuna.

Tässä jännittävässä, järkyttävässä, ilkikurisessa ja maagisessa romaanissa modernit myytit yhdistyvät yllättävällä tavalla ikiaikaisiin, ja samalla se rakentaa lähivuosikymmeniemme historiaa sellaisena kuin se parhaiden sankarieeposten hengessä olisi voinut olla.

muokattu 09.03.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kannastie 7Mustarastaan aikaEilispäivä ei kuoleLuoja lasta auttakoonPohjan akka

Kirja-arvioita (9)

Denizen avatar
Kirjoittanut
4.0
Minä en tunne Kalevalaa mitenkään erityisen vahvasti, mutta sen verran kuitenkin, että osasin yhdistää suuripiirteisesti tapahtumat Kalevalaan. Se oli hienoa, kun aina tajusi ketä kukakin henkilö vastaa, tai mitä mikäkin tapahtuma. Suurena ansiona kirjassa on sanoilla leikittely, Kalevalan taivuttelu, ja Kalevalasta syntyneiden kielikuvien käyttö, siis se, kuinka ohimennen käytetään leipään leivottua kiveä kielikuvana juuri siinä kohtaa, missä alkuperäisessä Kalevalassa ... (lisää)
Varjolehti avatar
Kirjoittanut
3.0
Kovin sinisalomainen, kovin postmoderni romaani. Lähtee rallatellen liikkeelle, mutta Kalevalansa tuntevaa lukijaa alkaa pian puuduttaa. Tämä on kirjoitettu ennenkin ja paremminkin, minkä johdosta tapahtumat ovat ikävän ennalta-arvattavia. Kirjoitustyyli on kyllä tutun kärjekästä, ujostelematonta ja nokkelaa, mutta jos se on kaikki, mitä lukijalle jää käteen, kirjaa on mahdotonta pitää kovinkaan onnistuneena.
Aura avatar
Kirjoittanut
4.0
Sinisalo on onnistunut satuilullaan, metaforeillaan ja armottomalla taidokkuudellaan luomaan jälleen jotain, jonka lukeminen itketti ja hymyilytti. Lähinnä hymyilytti. Juoni kulkee kekseliäästi kansallistarumme mukaan ja jatkuva oivaltamisen ilo huutaa ja kannustaa lukemisen jatkamista. Ikivanhoista sankareista on koulittu karismaattia henkilöhahmoja ihailtavan uskottavasti uudelleen-sijoitettuna nykyaikaan. Ovela teos, tosiaankin.
tintti89 avatar
Kirjoittanut
3.0
Kirja on ihan luettava, mutta ei sen enempää. Ei jotenkin iskenyt minuun, luin vain koska kurssilla oli pakko lukea jokin kirja. Henkilöhahmoissa menin välillä pahastikin sekaisin, mutta juoni oli sinänsä ihan hyvä. En myös oikein löytänyt mitään muuta yhteistä Kalevalaan kuin satunnaiset kalevala-tyyppiset sanat, tosin oma Kalevala-tietämys on aika heikossa kunnossa.
Lukijatar avatar
Kirjoittanut
2.0
Sankarit alleviivaa Kalevala-modernisointiosuuttaan niin ponnekkaasti, ettei muulle sisällölle oikein jää tilaa. Juonenkäänteet perustellaan sillä, että Kalevalassa tapahtui näin, mikä johtaa luonnollisesti varsin poukkoilevaan kerrontaan; eihän Kalevalakaan alkujaan yhtenäinen kertomus ollut. Ehkäpä eniten merkitystä saa kiskottua teoksen nimiaiheesta eli (kansallisista) sankareista ja ominaisuuksista, joita sankaruuteen tarvitaan sekä aivan viimeisten sivujen ... (lisää)
Truuners95 avatar
Kirjoittanut
5.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Dyn avatar
Kirjoittanut
5.0
Ihastuttava ja veikeä jatke Kalevala-prosessille. Nykysuomalaisten arvet, paheet ja arvomaailma nivoutuvat esikuviensa, kansanrunouden sankareiden, edesottamuksiin kutkuttavalla tavalla. Luvassa on niin naurunpurskahduksia kuin vakavampiakin oivalluksia. Sovitus yksinkertaisesti toimii.
Puolikuu avatar
Kirjoittanut
2.0
Minusta kirja ei ollut oikein mistään kotoisin. Vaati suuremmoista tahdonvoimaa jaksaa lukea se edes loppuun. Kirjan ainoa ilo oli poimia hahmot Kalevalasta, eh, muuten hahmot olivat todella epäsamastuttavia ja kieli kirjassa paikoitellen aika ällöä. En suosittele kennellekään.
Thialfi avatar
Kirjoittanut
2.0
Johanna Sinisalon romaaneista esikoisteos Ennen päivänlaskua ei voi on hänen paras ja ehkä ainoa kokonaisuutensa onnistunut saavutus. Muissa rakenne jää hajanaiseksi ja tehokkaan kirjoittajan romaaneihin tulee tyhjäkäynnin ja keinotekoisuuden tuntu. Sankarit-romaani on rohkea yritys, johon moni muu ei olisi ryhtynyt ja harva onnistunut. Kirjassa on hauskoja oivalluksia ja osuvia havaintoja nykyajan yhteiskunnasta, mutta välillä lukeminen käy tylsäksi ja kiusaannuttavaksi.
Paikalla 1 jäsen ja 40 vierailijaa
Pisania
Uusin jäsen: Ekoa
Jäseniä yhteensä: 9552