Kuninkaan salamurhaaja

@ Robin Hobb
Kuninkaan salamurhaaja (Näkijän taru #2) - Robin Hobb 8.84   522

Alkuteos ilmestynyt 1996. Suomentanut Sauli Santikko.

1. laitos 1997. Kannen kuva: Michael Whelan. Sidottu.
2. laitos 2000. Seven. Kannen kuva: Michael Whelan. Nidottu. 2. painos 2004.
3. laitos 2018. Seven. Kannen kuva: Jackie Morris. Nidottu.

Locus-palkintoehdokas (fantasiakirjat) 1997.

Nuori Fitz, ylhäisen prinssin äpäräpoika, on selvinnyt juuri ja juuri hengissä ensimmäisestä tehtävästään salamurhaajana. Hän on vasta viidentoista mutta taistelun jäljiltä kuin vanha mies. Sairaana ja katkerana hän lykkää paluutaan kuninkaansa hoviin Peuralinnaan. Mutta häntä ja hänen salaisia kykyjään tarvitaan, sillä valtakunnan kohtalonhetket ovat käsillä. Kuningas Ovelan kruunua tavoitellaan viekkaudella ja vääryydellä, ja kaukosaarelaisten pelätyt punalaivat, joiden uhriksi Fitz uskoo rakastettunsa joutuneen, ovat palanneet kylvämään ennennäkemätöntä tuhoa.

Fitz ei onneksi ole yksin. Hänellä on ystäviä, jotka auttavat häntä hädän hetkellä, uskollisimpana heistä Yönsilmä, susi. Halveksittuna pidetyn taikuuden avulla nuo kaksi jakavat toistensa ajatukset ja tekevät sen mikä tehtävä on – sillä Fitzin toimista ja ratkaisuista riippuu, säilyykö valtakunta Näkijöiden suvun käsissä.

Fantasiatrilogian NÄKIJÄN TARU aloittanut Salamurhaajan oppipoika sai erinomaiset arvostelut. Nyt Kuuden herttuakunnan taru jatkuu kiihkeiden taistelujen, juonittelun ja intohimon merkeissä!Keskustelu: Robin Hobb (222 viestiä)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1997 (Otava)
Alkuperäinen nimi Royal Assassin
Tietoja muokattu joulukuu 2, 2022

Näkijän taru

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

”Pseudonyymi Robin Hobbin Näkijän taru -sarja on fantasiakirjallisuuden hienoimpia helmiä, unohtumaton tarina, jossa on klassikon ainekset. Se kertoo Kuuden herttuakunnan kohtalosta, taistelusta vallasta ja eloonjäämisestä. Ratkaisevaksi henkilöksi nousee ylhäisen prinssin äpäräpoika Fitz, jolla on ennaltanäkemisen lahja. Sarja on mukaansatempaava kertomus sankaruudesta, pahuudesta ja kunniasta, uskomattomista kohtaloista ja suuresta seikkailusta maailmassa, jossa ihmeet ovat mahdollisia.”

Pääsarja Otavan fantasiaromaani
Alasarja Lordi Kultainen
Alasarja Narri ja Näkijä

Salamurhaajan oppipoika (Näkijän taru #1) 8.76   618
Kuninkaan salamurhaaja (Näkijän taru #2) 8.84   522
Salamurhaajan taival (Näkijän taru #3) 8.84   495

Kirja-arviot & arvosanat

Nella
Arvosanat 91
Kirja-arviot 61
Viestit 0
marraskuu 26, 2018
9 / 10

Kirja on erittäin monipuolinen ja nyt on enää vaikea muistaa kaikkea, mitä siinä tapahtuu. Teos on yli 750 sivua ja tapahtumaa kyllä riittää. Kirja sisältää runsaasti jännitystä, yllätyksiä ja myös hieman romantiikkaa. Se jatkaa Näkijän taru -sarjaa ja jatkuu oikein sujuvasti edellisen kirjan, Salamurhaajan oppipoika, lopusta. 

Kirjan maailma on kiinnostava ja hyvin luotu, harvoin aivan kohtaa samankaltaista. Kaikki hahmot on hyvin luotu ja etenkin Fitz on mahtava päähenkilö. Hän on rohkea ja lujatahtoinen, mutta samalla myös uskollinen ja luotettava. Hän osaa olla myös tunteellinen halutessaan. 

MustaParonitar
Arvosanat 292
Kirja-arviot 34
Viestit 0
huhtikuu 20, 2016
10 / 10

Sydän taas kerran verille raastettuna lopettelin tätä kirjaa. Tuntuu melkein epätodelliselta, että joku on kirjottanut jotain näin fantastista. Rakastan Salamurhaajan oppipoikaa ja en voi mitenkään mitenkään sanoin kuvata, miten paljon tykkään myös Kuninkaan salamurhaajasta. Rakkautta ensisivuilla. Tai jotain sinnepäin. Mutta oikeasti! Aina kun avasin tän kirjan niin upposin siihen ihan täysin heti ensimmäisessä virkkeessä. UNOHDIN, ETTÄ LUIN. Parhaita kirjoja maailmassa, ne, jotka saa aikaan sellasen fiiliksen. Kaikki oli taas kohdallaan ja meni just niin sydäntäsärkevän nappiin, kun kukaan voi toivoa. Henkilöhahmot on paljon todellisempia ja syvempiä kuin jokkut nykyajan pintaraapasut, ja kaikki on niputetty yhteen niin vaivattoman sulavasti, etten ikinäikinäikinä halua lopettaa lukemista. Kuvittele, jos en ikinä ois avannut tätä kirjaa? Hyvä. Nyt kun sain sen ulos, niin neuvon jokaista (kyllä, sinuakin!) hommaamaan kyseisen sarjan käsiinsä ja unohtamaan kaikki muut velvollisuudet (koulu, ruoka, uni, yms.) kunnes ne on luettu. <3

Dint
Arvosanat 10
Kirja-arviot 3
Viestit 1
huhtikuu 17, 2015
10 / 10

Vaihteen vuoksi fantasiaa ihanalla melankolisuudella, jossa mikään ei mene niinkuin kuvittelisi. Onnellinen sarja tämä ei ole, mutta ne pienet onnen hetket tuntuvatkin kirjassa sitä suuremmilta kaiken elämän raakuuden keskellä. Itse pidän kirjasta juuri siksi kun Fitz ei ole perinteinen sankari jolla kaikki onnistuu, vaan tavallinen ei niin fiksu tyyppi, joka omista haluistaan huolimatta joutuu kaaoksen partaalla olevan kuningaskunnan poltepisteeseen. Henkilöt ja paikat on kuvailtu niin tarkasti että niihin on helppo samaistua ja nähdä mielessään.

Aile
Arvosanat 103
Kirja-arviot 5
Viestit 0
toukokuu 25, 2010
10 / 10

Kuninkaan salamurhaaja jatkaa Fitzin tarinaa ja tapahtumat ovat paljon edellistä kirjaa tiiviimpiä. Hobb on onnistunut luomaan päähenkilön, johon samaistuu automaattisesti ja joka ei ole mikään tekopyhä sankari. Fitzin epätoivo ja turhautuneisuus välittyy kirjassa hyvin. Kuninkaan salamurhaaja on ehdottomasti synkimpiä ja ahdistavimpia kirjoja, joita olen lukenut. Henkilöt kokevat todella kovia hovin juonitteluiden ja vallanhimon tähden. Kirjan epätoivoinen tunnelma tarttuu lukijaankin. Sitä lukiessaan odottaa kokoajan kuitenkin toiveikkaana, että jospa pian tapahtuisi jotain hyvääkin. Juonenkäänteet ovat kerrassaan nerokkaita. Monen yllättävän paljastuksen jälkeen ajattelee, että kappas kun en itse tajunnut ajatella tuota. Ensimmäisen kirjan perusteella ei olisi millään osannut vielä arvata, että asiat lähtevät käyntiin tähän malliin. Ehdottomasti koukuttavimpia kirjoja, joita olen lukenut. Hobbin maailma tuntuu säälimättömän julmalta, mikä onkin iso osa Kuninkaan salamurhaajan viehätystä. Pahaa ei varsinaisesti ole, vaan on vain silmitöntä ahneutta ja vallanhimoa. Jokaisen fantasian ystävän pitäisi mielestäni olla tutustunut Näkijän taruun. Suosittelen lämpimästi!

Shjaawen
Arvosanat 41
Kirja-arviot 21
Viestit 0
toukokuu 21, 2009
8 / 10

Jollain mystisellä asteella pidin tästä enemmän kuin edellisestä, se johtunee varmaan siitä sudesta ja narrista. Osittain se oli kyllä että siis anteeks täh? mutta suurimmilta osin, se oli hyvä, ja veti mukaansa. Kirjoitus tavassakaan ei ollut valittamista, ainoastaan kirjan alku oli tylsä. Tuli mietittyä että koskas tämä alkaa? mutta muuten en valita. odotan vaan innolla sitä kun saan kolmannen kirjan käsiini... ja nyt en sano muuta.

Denizen
Arvosanat 53
Kirja-arviot 18
Viestit 0
heinäkuu 17, 2008
10 / 10

Kirja on hyvä, se täytyy myöntää. Tapaa jolla kirja kietoo lukijan mukaan, antaa ilmiselviä (vaikka ei päähenkilölle) vihjeitä tulevasta, ja sitten yhtäkkiä kääntää kaiken päälaelleen on pakko ihailla. Lukijan toivo laskee ja kasvaa päähenkilön toivon myötä, ja lopulta on pakko miettiä, mitä olisi käynyt, jos jokin olisi tapahtunut toisin. Vikana kirjassa on liiankin perinteinen trilogia-kaava. Siinä missä ensimmäinen kirja toimi hyvin itsenäisenä teoksena, toinen kirja jää kesken, pakottaa lukemaan seuraavan osan. Eikä kaavamaisuus jää tähän, jo kirjan puoli välissä alkaa kalvamaan epäilys siitä, että tämä osa ei tule loppumaan onnellisesti. Kirjan jälkeen voi vain odottaa, että kolmas osa tulee, ja lopulta korjaa tilanteen. Kaava ärsyttää, mutta ei liikaa, ja toisaalta se toimii. Viimeinen osa on tämän jälkeen pakko hankkia, lukea hieman lisää, mitä sitten kävi, vieläkö pelastus löytyisi. Niin, ja mitä henkilöhahmoihin tulee, niin ymmärrän kyllä, miksi narrista jotkut pitävät päähenkilöä enemmän. Päähenkilö kun osaa satunnaisesti olla raivostuttavankin tyhmä liikkeissään, ja tuntuu aina unohtavan mitä itse hetkeä aiemmin ennusti. Vioistaan huolimatta kirja on helposti ansainnut viisi tähteään.

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
maaliskuu 1, 2007
10 / 10

Kirja jatkaa fantasian mestariteoksen tarinaa. Fitzin hahmo syvenee ja kasvaa tarinassa ja sama maaginen voima joka tempaisi lukijansa mukaan Salamurhaajan oppipojassa vaikuttaa myös Kuninkaan salamurhaajassa. Tässä kirjassa Fitzin tarina saa sellaisia traagisia ja koskettavia mittoja joita en ole kokenut koskaan aiemmin. Syyttä ei Kuninkaan salamurhaajaa pidetä yhtenä Hobbin parhaimmista kirjoista. Mestariteos ja soisin kaikkien kirjoista pitävien lukevan Hobbin tuotannon läpi. Hobb on nostanut fantasian uudelle tasolle kuten Dan Simmons nosti scifin Hyperionillaan. Hobb kilpailee Martinin kanssa nykyfantasian mestarin tittelistä minun arvostelussani. Arvosana: 10+.

Fantasyfan
Arvosanat 476
Kirja-arviot 40
Viestit 118
helmikuu 25, 2007
10 / 10

Toisessa osassa Fitzin elämäntarina on vienyt lukijansa jo täysin mukanaan. Se kuinka yksi äpärä on samaan aikaan mitätön poika, mutta samalla persoona jonka ympärille Herttuakunnan kohtalo kietoutuu yhä enemmän. Pojan on kasvettava mieheksi nopeasti. Linnan juonittelut ovat tappavia.

Okrariina
Okrariina
Arvosanat 17
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tänään 19:37
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Päitsy
Päitsy
Arvosanat 213
Kirja-arviot 0
Viestit 2
heinäkuu 18, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle