Basiliskin laulu
Keskiarvo 3.93
3.93 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (86)
Kirjahyllytilastot

Basiliskin laulu

Patricia A. McKillip
Julkaistu: toukokuu 5, 2008 (Karisto)
Alkuperäinen nimi: Song for the Basilisk
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia

Alkuteos ilmestynyt 1998. Suomentanut Natasha Vilokkinen. Kannen kuva: Kinuko Y. Craft. Association of Science Fiction and Fantasy Artists, Chesley-palkinto 1999 (paras kansikuva). Sidottu, kansipaperi.

Mythopoeic-palkintoehdokas 1998, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2009.

"Kun hän heräsi, hän ei tiennyt omaa nimeään, mutta häntä kalvoi äkillisen kuumeen lailla tieto siitä, että hänellä oli tulen nielemä menneisyys, toinen nimi."

Basiliskin laulu on palkitun fantasiakirjailija Patricia A. McKillipin arvostetuimpia teoksia. Se on upea, lyyrinen tarina hyvän ja pahan taistelusta ja musiikin maagisesta voimasta.

Berylonin hallitsijaperhe surmataan ja heidän palatsinsa poltetaan. Vain pieni Rook, joka piiloutuu tulisijan tuhkiin, säilyy hengissä. Kaukaisella kalliosaarella, bardien huomassa, Rook varttuu autuaan tietämättömänä menneisyydestään. Oudot painajaiset, täynnä tulta ja kuolemaa, eivät kuitenkaan jätä poikaa rauhaan. Vihdoin, lähes 40 vuotta tuhon päivän jälkeen, kaukaisen sukulaisen saapuminen saa Rookin muistamaan menneisyytensä. Kostonjanoinen Rook palaa Beryloniin mukanaan perheensä surmaajalle sävelletty kuolettava laulu. Mutta muillakin on suunnitelmansa, ja pian Berylonin asukkaiden kohtalot kietoutuvat yhteen kuin satumaisen sävelmän soinnut.

”Kielellisesti erittäin aistivoimainen tarina kostosta ja anteeksiannosta.” – Tähtifantasia-palkintoraati

muokattu 26.09.2012

Muita kirjoja joista saatat pitää

Caapparin kääty (Roistoakatemia, #1)Käärmeenlumooja (Faunoidit, #1)Varjojen kaupungit I–IIINarrin salamurhaaja (Narri ja Näkijä, #1)Habibi

Kirja-arvioita (3)

Jussi avatar
Kirjoittanut
4.0
Tämä toinen McKillip-suomennos on erinomainen, muttei aivan yllä Unohdetun Ombrian tasolle. Harkitsin täyttä viittä tähteä, mutta päädyin neljään. Juoni ja henkilöt eivät vaan olleet yhtä kiinnostavia, esimerkiksi tarinan sankari Rook jäi vähän vaisuksi. Kirjassa oli myös vähemmän surrealistisia piirteitä kuin loistavassa Ombriassa. Mutta en halua missään nimessä moittia Basiliskin laulua, McKillipin kirjoitustyyli oli yhtä hienoa kuin ennenkin. Romaani oli kaunista ... (lisää)
Eija avatar
Kirjoittanut
4.0

Alussa jouduin hieman ponnistelemaan, että tarina avautui ymmärrettäville urille. Pian tarina kuitenkin lähti rullaamaan mukavasti, jolloin lukeminen oli varsin miellyttävää ja vaivatonta. Hiukan vähemmän olisi tosin saanut olla kielikuvien käyttöä, mutta ei se merkittävästi häirinnyt.  Tarinassa pyöritään musiikin ja epätavallisten soittimien ympärillä ja juonessa on melko tavanomaiset teemat – tyranni hallitsija, vallananastaja ja kosto. Silti kirjan tarina eikä sen tyyli ole mitään tusina kamaa, mistä tulee suuri plussa. (4.11.2019)

Murtunut Varjo avatar
Kirjoittanut
2.0
Todella kaunista tekstiä, mutta tällainen lyyrinen tarina ei vain ole minun mieleeni. En yksinkertaisesti pysynyt kunnolla mukana tarinassa. Lisäksi jotkut henkilöhahmot olisivat saaneet olla syvempiä, vaikkakin päähenkilön "litteyden" voi ehkä perustella hänen "menneisyyden muistojen puutteellaan" taiteellisena tehokeinona. Luin siis suomenkielisen version, jossa nousi myös ongelmaksi, että kohdatessa uuden henkilöhahmon, ei tämän sukupuolta useinkaan kerrottu, mikä aiheuttaa epävarmuutta henkiöiden ja ilmiöiden kuvitteluun ja ymmärtämiseen.
Paikalla 4 jäsentä ja 61 vierailijaa
Rinja, sinidean, Iivari, Darkki
Uusin jäsen: Kati Toivonen
Jäseniä yhteensä: 9882