Suoja: Kaupungit ja paluu

Suoja #1 / 2
@ Laura Luotola
Suoja: Kaupungit ja paluu (Suoja #1) - Laura Luotola 8.76   8

Kansi ja kuvitus: Päivi Hakanen. Nidottu.

Kuvastaja-palkintoehdokas 2017.

”Outo valo värjäsi sairaan lapsen kasvot, ja silmät tuijottivat rävähtämättä, elottomat silmät, joista tuikahti vieras, varjoisa katse, se lävisti Tiyanin ja sinä hetkenä hän ajatteli Mahdeja. Hän ajatteli katsovansa Mahdia ja hän näki millaiset silmät hallitsijalla oli. Valtakunnan luojien silmät eivät olleet inhimilliset, ne olivat voimakkaat henkisilmät ja ne näkivät hänet, katsoivat suoraan kohti.”

Tiyan Jolkai on ärhäkkä saayequtaityttö, joka kapinoi syrjityn heimonsa perinteitä vastaan. Hän käy töissä löydöksellä Hiljaiset Miehet seuranaan ja hän on ihastunut ylemmässä asemassa olevaan tyttöön, salamyhkäiseen Cismarthaan.

Mahdit ovat vanhoja hallitsijoita, joita kukaan kuolevainen ei ole nähnyt. He ovat pystyttäneet maagisen Suojan kaksiosaisen valtakuntansa ylle. Olosuhteet ovat muuttumassa Suojan tuolla puolen ja Mahdien katse kääntyy kohti kaukaisia planeettoja.

Eräänä päivänä Tiyan saa yllättävän kutsun yläkaupungin vaikutusvaltaisimmalta tiedemieheltä. Hän ajautuu Cismarthan kanssa seikkailuun, jonka edetessä selviää, että erilaiset vallasta tai vallankumouksesta haaveilevat tahot ovat kiinnostuneita saayequtain menneisyydestä.

Suoja – Kaupungit ja paluu on eeppisen scififantasiasarjan aloitusosa. Se on monisyinen kertomus rakkaudesta ja onnen tavoittelusta, tarinoiden ja uskomusten merkityksestä.

”Kirjailija on rakentanut huikean maailman. Tämä on suunnattu niille lukijoille, jotka kaipaavat hiukan haastavampaa lukemista mutta samankaltaista eeppisyyttä kuin nuoruutemme fantasiasarjoissa.” – Hanna Matilainen, Morren maailmaRisingshadow arvostelu - Miina Hakonen (Vehka)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu elokuu 5, 2016 (Iris Kustannus)
Tietoja muokattu maaliskuu 19, 2021

Suoja

Sarja sisältää 2 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Trilogia.

Suoja: Kaupungit ja paluu (Suoja #1) 8.76   8
Suoja: Veteen heijastuvat kivet (Suoja #2) 8.00   4

Kirja-arviot & arvosanat

EveMoon
Arvosanat 170
Kirja-arviot 6
Viestit 0
tammikuu 6, 2022
10 / 10

Minun on ollut jo pitkään vaikea päästä sisälle eeppiseen fantasiaan, koska on tuntunut, ettei ole aikaa keskittyä kirjasarjoihin, joita täytyy lukea pitkään, ennen kuin ne alkavat todella palkitsemaan. Suojan kanssa tätä ongelmaa ei ollut, sillä teksti itsessään oli tarpeeksi stimuloivaa luettavaa. Tekstitason yksityiskohtia oli niin paljon, sanavalinnat, lauserakenteet, nimet ja puhetyylit olivat niin mietittyjä, että lukeminen itsessään oli alusta saakka kiinnostavaa, ei pelkästään väline tarinan kokemiselle. Juuri tämä tekstin pintatason yllätyksellisyys ja yksityiskohtaisuus sai kirjan erottumaan edukseen niiden eeppisten kirjojen joukosta, joita olen viimevuosina yrittänyt lukea.

NoctilucA
Arvosanat 128
Kirja-arviot 9
Viestit 162
kesäkuu 19, 2018
8 / 10

Laadukasta kotimaista tieteisfantasiaa. Hidastempoisen alun jälkeen lukijalle avautuu maailma, johon sukeltaa ihan mielikseen. Tämä kannattaa lukea! Kirjan maailma jää mieleen pyörimään pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Nyt vain kyttäämään jatko-osan ilmestymistä.

Pakkis
Pakkis
Arvosanat 747
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 13, 2017
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle