Kesämyrsky
@ Siiri Enoranta
Kansikuva: Riikka Turkulainen. Sidottu, kansipaperi.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2020, Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokas 2021.
Finlandia-voittajan viiltävä romaani viattomuuden lopusta
Petos, murha ja julmaa peliä rakkaudella. Ylellisiä kattokruunuja, kalliita lentureita, sellosonaatteja ja leivoksia. Kesämyrsky on tihenevää kehää kiertävä ruma arvoitus kiiltävässä kuoressa.
Andrew on katsellut koko kevään houkuttelevaa Josh Royta, joka johtaa eliittikoululaisten Nokisiipien jengiä. Sattuman oikusta Andrew pääsee viettämään kesäänsä Royn perheen loisteliaaseen kartanoon ja kurkistamaan maailmaan, johon hän ei kuulu.
Joshin sisko, hemmoteltu Penelope Roy, on joutunut todistamaan kaupunkia kuohuttanutta murhaa, ja koko Summersuttonin kartanon väki kulkee varpaillaan hänen takiaan. Mutta mitkä Penelopen totuuksista ovat valhetta?
Andrew’n lapsuuden viimeinen kesä Summersuttonissa on viattomuuden ja turmeluksen piirileikkiä, kimallukseen ja sokeriin upotettuja arvoituksia, jotka paljastuvat yksi toisensa jälkeen.
"Kesämyrsky on koukuttava, herkkä ja mielikuvituksellinen romaani tamperelaiselta Siiri Enorannalta. Päähenkilöt ovat nuoria, mutta kirja on nuorten aikuisten romaania laajempi mestariteos." – Aamulehti
"Enoranta kirjoittaa kauniisti, leikkisästi, viisaasti ja keveästi – – Siiri Enoranta on kiinnostava tekijä kansainväliselläkin mittapuulla." – Helsingin Sanomat
"Kesämyrskyssä riittää tapahtumia, yksityiskohtia ja käänteitä, jotka kaikki nivoutuvat hienosti henkilöhahmojen syvään ymmärtämiseen ja moniulotteiseen koostamiseen. Joutilaan yläluokan huvilamiljöö on oivallisesti rakennettu ympäristö mitä moninaisimmille tunnemyrskyille." – Turun Sanomat
Arvosana kirjalle
Siiri Enoranta
Siiri Enoranta (s. 1987) on opiskellut ranskan ja espanjan kieliä Tampereen yliopistossa. Hän on suorittanut Oriveden opiston sanataidelinjan 2006–2007. Hänen esikoisromaaninsa Omenmean vallanhaltija oli vuoden 2009 Finlandia Junior -palkintoehdokkaana. Hänen toinen romaaninsa Nukkuu lapsi viallinen sai Tampereen kaupungin luovan työn kirjallisuuspalkinnon 2010. Romaani Surunhauras, lasinterävä (2015) sai vuoden 2016 Topelius-palkinnon. Tuhatkuolevan kirous (2018) palkittiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandialla.
Kuva: Ville Koivisto.
Kirja-arviot & arvosanat
Kirja-arviot 315
Viestit 0
Dekkarityyppisesti kerrottu tarina, jossa hienot sanankäänteet yrittävät peittää alleen laimean juonen. En siis erityisemmin pitänyt tästä kirjasta. Eri aikatasoilla leikkiminen hämmensi ja sekoitti tarinan kerrontaa, joka itsessäänkin oli jotenkin uneomaisen lepsua. Juoni oli tavallaan raju, mutta tavallaan siinä ei oikein tapahtumut mitään. Onneksi teos oli sentään melko nopealukuinen.