Maanalainen rautatie

@ Colson Whitehead
Maanalainen rautatie - Colson Whitehead 6.80   5

Alkuteos ilmestynyt 2016. Suomentanut Markku Päkkilä. Kannen suunnittelu: Oliver Munday. Sidottu, kansipaperi.

Arthur C. Clarke -palkinto 2017, National Book Award 2016, Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2017, Pulitzer-palkinto 2017. Booker-palkintoehdokas 2017, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (sf-kirjat) 2017, Kansainvälisen Dublin-kirjallisuuspalkinnon ehdokas 2018.

Barack Obaman ylistämän kirjailijan merkkiteos pureutuu Yhdysvaltain häpeälliseen historiaan ja peilaa samalla nykyhetkeä.

Cora on orjana puuvillaplantaasilla Georgiassa. Kun uusi orja kertoo hänelle maanalaisesta rautatiestä, he päättävät ottaa kammottavan riskin ja paeta. Matka kohti pohjoista alkaa, mutta kannoillaan heillä on vaarallinen vainoaja.

Pulitzer-palkitun kirjailijan nerokas vaihtoehtohistoriallinen romaani vapauden tavoittelusta ja sorrosta.

”Maanalainen rautatie on eittämättä yksi tämän päivän merkittävimmistä romaaneista” – Jussi Wahlgren, Mesta.net

"Maanalainen rautatie on kirja, jonka kuvaamia asioita ei todellakaan haluaisi lukea, mutta se on myös kirja, jota on vaikea käsistään päästää. Valtava suositus!" – Kirjavinkit

"Orjuudesta kertova Maanalainen rautatie on fantastinen, kirjallinen kollaasi historiasta ja sen vääristelystä." – Helsingin SanomatArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu helmikuu 25, 2021 (Otava)
Alkuperäinen nimi The Underground Railroad
Tietoja muokattu marraskuu 8, 2022

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1235
Kirja-arviot 330
Viestit 1239
marraskuu 7, 2021
6 / 10

 

Tarina seuraa orjatyttö Coran pakomatkaa puuvilla plantaaseilta ja vastoinkäymisiä matkan varrelta. Maanalainen rautatie on pakoreitti orjille - tässä kirjassa oikea rautatie, eikä vain kuvainnollinen termi pakoverkostosta.

Kirja oli vain OK tasoa, kun vertaan pariin muuhun orjuus aiheiseen kirjaan, jotka olen lukenut. Välillä kerronta oli rasittavaa eikä tarina päässyt ihon alle kuten Octavia E. Butlerin Kindred ja Toni Morrisonin Beloved. (22.3.2021)

 

karivaan
karivaan
Arvosanat 204
Kirja-arviot 23
Viestit 5
maaliskuu 27, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle