Nenä
Alkuteos ilmestynyt 1836. Ilmestynyt suomeksi ensimmäisen kerran 1883. Suomentanut Esa Adrian. Kuvittanut Aleksander Lindeberg. Sidottu.
Kuvittanut Aleksander Lindeberg
Pietarilaisen virkamiehen maailma putoaa saranoiltaan, kun majuri Kovalev tutkii kasvojaan peilistä ja huomaa nenänsä kadonneen. Mitä siitä seuraa, minne nenä ehtii kiiruhtaa?
Venäläisen kirjallisuuden kuuluisimpiin novelleihin kuuluva Nenä on kiehtonut arvoituksellisuudellaan lukijoita. Nikolai Gogolin hyvin tuntemasta pietarilaisesta elämänmuodosta kehitetty huikea satiiri ja groteski komedia saa taiteilija Aleksander Lindebergin (s. 1917) käsissä ansaitsemansa lennokkaan tulkinnan. Alunperin 1980-luvulla tehty kuvitus julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa.
Nikolai Gogol
Nikolai Vasiljevitš Gogol (1809–1852) oli ukrainalaissyntyinen venäläinen kirjailija. Gogol on ensimmäinen venäläisen kertomakirjallisuuden suurista klassikoista. Hänen tuotannossaan yhdistyvät fantasia ja realismi.
Gogol syntyi Pultavassa pikkuvirkamiehen ja tilanomistajan perheeseen. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Gogol muutti Pietariin ja toimi siellä lyhyen aikaa ajan virkamiehenä ja historianopettajana. Tämän jälkeen hän omistautui kirjalliselle työlle.
Ensimmäisen menestyksensä Gogol saavutti Ukrainaan liittyvillä kansankuvauksilla, joista tunnetuin on kasakkatarina Taras Bulba (1835). ”Kertomus siitä miten Ivan Ivanovits ja Ivan Nikiforovits riitaantuivat keskenään” (1835) on paras Gogolin humoristisista novelleista.
Komedia Reviisori, jota on myöhemmin sanottu parhaaksi venäläiseksi näytelmäksi, aiheutti satiirisuutensa takia suuren kohun 1836. Gogol joutui lähtemään maanpakoon.