Tinarinnat: Kalevalan naisten uudet tarinat

@ Anni Nupponen, J. S. Meresmaa
Tinarinnat: Kalevalan naisten uudet tarinat - Anni Nupponen, J. S. Meresmaa 6.50   2

Toimittaneet J. S. Meresmaa ja Anni Kuu Nupponen. Kansi: Karin Niemi. Nelivärikuvitus. Sidottu.

”Joskus naiselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin muuttua suunnattomaksi petolinnuksi.”

Miltä tutut tarinat kuulostaisivat, jos äänen saisivatkin Kalevalan naiset itse? Miten sammon kanssa kävi Louhen näkökulmasta? Entä miten tarinansa pukisi nykyajan Aino tai Marjatta puolukoineen? Voisiko Tuonen tytti työskennellä ruumishuoneella tai Vellamo olla intohimoinen luonnonsuojelija?

Tinarinnat-novellikokoelmassa 11 suomalaista kirjailijaa kertoo oman tulkintansa valitsemastaan Kalevalan naishahmosta. Tyyliltään novellit ovat moninaisia: on historiallisia, fantastisia ja futuristisia, herkkiä, synkkiä ja humoristisia. Yhteistä tarinoille on, että ne ravistelevat pölyyntyneitä mielikuvia.

Jokaisen hahmon tarinaa täydentää muotokuva eri kuvittajalta. Juhlavaan teokseen tekee mieli palata kerran toisensa jälkeen.

Kokoelman ovat toimittaneet tamperelaiset kirjailijat J. S. Meresmaa ja Anni Kuu Nupponen. He saivat idean teokseen Tampereen taidemuseon näyttelyssä, jossa Kalevalan aiheita hallitsivat – jälleen kerran – miehet ja miehinen näkökulma. Oli siis aika kertoa Kalevalan naisten tarinat aivan uudella tavalla.

Mukana on 22 nais- tai muunsukupuolista kirjailijaa ja kuvittajaa.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu huhtikuu 23, 2023 (Hertta)
Tietoja muokattu huhtikuu 24, 2023
Muita teoksia kirjailijalta J. S. Meresmaa
Tytär hämärän, piika pimeän 9.50   2
Kunnes tapamme taas (Kenties tapan sinut vielä #2) 6.76   4
Kerberos (Säeromaanit #3) 7.72   7
Akanvirta 7.50   2
Kenties tapan sinut vielä (Kenties tapan sinut vielä #1) 7.16   13
Khimaira (Säeromaanit #2) 7.90   11
Dodo (Säeromaanit #1) 7.28   7

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 399
Kirja-arviot 328
Viestit 0
heinäkuu 24, 2023
8 / 10

Kalevalan naisista nykyajassa ja osin scifivivahteilla kertovia novelleja. Tämä on mielestäni oikein tervetullut kokoelma uudesta näkökulmasta kirjoitettuja novelleja. Kalevala ja vaikkapa avaruusscifi ovat sen verran kaukana toisistaan, että eihän tulos voi olla kuin jännittävä. Ja sitä se onkin. Erityisesti kokoelman viimeinen novelli puhutteli minua ja elin sen käänteiden mukana tuskin muistaen hengittää. Toki jokainen novelli ei mennyt näin syvälle sieluun, onhan joksisessa eri kirjoittaja ja oma tyylinsä. Uskon, että tästä löytyykin jokaiselle jotain ja monelle paljonkin.