Haaksirikkoiset
Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Sami Parkkinen. Kuvittanut Ian Schoenherr. Kansi: Michael Koelsch. Sidottu, kansipaperi.
Lentävän hollantilaisen legenda. Mistä se sai alkunsa? Salaisuuden tietää vain kaksi olentoa maailmassa.
”Neb ja Tan huuhtoutuivat silmänräpäyksessä laivan kannelta Atlanttiin. Neb roikkui Tanin kaulapannassa eikä ehtinyt huomata puista puomia joka iskeytyi hänen päähänsä. Hän ei myöskään tiennyt mitään siitä, että uskollinen koira veti hänet tuon saman puomin päälle turvaan ja pelasti hänen henkensä. Lentävä hollantilainen loittoni ja katosi myrskynriuhtomaan pimeyteen.”
Kukapa ei olisi kuullut Lentävästä hollantilaisesta – sen hullusta kapteenista, suolaveden jäykistämistä takiloista, hirmumyrskyjen repimistä aavemaisista purjeista? Entä mitä tapahtui laivan kannelta mereen huuhtoutuneille pojalle ja koiralle?
Mestarillinen tarinankertoja Brian Jacques (s. 1939) tunnetaan Suomessa Redwall-fantasiasarjasta. Viisitoistaosaisesta sarjasta on ilmestynyt suomeksi yhdeksän. Haaksirikkoiset on hänen ensimmäinen romaaninsa Redwall-sarjan ulkopuolelta.
Brian Jacques
Brian Jacques syntyi 1939 Liverpoolissa Englannissa sukujuuriltaan irlantilaiseen perheeseen. Hän asui lapsuutensa Liverpoolin satama-alueella. Hänellä on kaksi aikuista poikaa. Jacques on kirjoittanut romaaneja, runoja, lauluja, kolumneja sanomalehtiin sekä näytelmiä. Hän on tehnyt myös omaa radio-ohjelmaa.
Jacques huomasi jo kouluaikoina olevansa lahjakas kirjoittaja, jopa niin lahjakas, ettei hänen kouluaineitaan uskottu aina hänen itsensä kirjoittamiksi. Hän myös luki paljon erilaista kirjallisuutta seikkailukertomuksista runoihin. Jacques lopetti koulunsa 15-vuotiaana ja lähti etsimään seikkailuja meriltä. Hän matkusti kauppa-aluksen mukana useisiin kaukaisiin satamiin. Kyllästyttyään merimiehen yksinäiseen elämään hän palasi Liverpooliin, missä hän työskenteli rautateiden palomiehenä, satamatyöläisenä, rekkakuskina, bussikuskina, nyrkkeilijänä, poliisina, postimestarina ja stand-up -koomikkona. Jacques soitti 1960-luvulla yhtyeessä nimeltä The Liverpool Fishermen, jonka perustajajäseninä olivat myös hänen kaksi veljeään.
Redwall-sarja sai alkunsa kun hän päätti kirjoittaa kirjan Liverpoolin sokeainkoulun lapsille, joille hän vei maitoa työskennellessään kuorma-autonkuljettajana. Tarina laajeni ja laajeni ja kirjailija päätti jo olla lähettämättä käsikirjoitustaan kustantajille. Hänen ystävänsä ja lapsuudenaikainen englanninopettajansa Alan Durband luki kuitenkin käsikirjoituksen ja lähetti sen kustantajalle hänen tietämättään. Kustantaja piti lukemastaan ja vuonna 1986 alkoi Redwallin menestystarina. Sarjan teoksia on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Päivittäin Jacques ulkoilee koiransa kanssa, tekee ristikoita ja lukee niin paljon kuin ehtii.
Lentävä hollantilainen
Trilogian päätösosaa Voyage of Slaves (2006) ei suomennettu.
Lentävä hollantilainen sisältää 2 kirjaa.
Hyvin kerrottu tarina. Kirja sopii hyvin nuoremmillekin, vaikka siinä oli pikkuisen pelottavia kohtia. Itse tykkäsin tästä, vaikka yleensä en pidä nuoremille suunnatuista kirjoista. Tykkäsin myös kirjan tarinamaisuudesta ja siitä, että kirjassa ei ollut teini romansseja(ei kyllä sopisi tähän kirjaan)mitä nykyään on paljon fantasiakirjallisuudessa. Minua ei myöskään haitannut se, että Jumala oli aika isossa osassa tässä kirjassa, vaikka itse en uskokaan Jumalaan. Suosittelen kirjaa sekä nuoremmille että vanhemmille. Joskus on ihan piristävää lukea hieman yksinkertaisempia perus fantasia kirjoja.
Kirja oli hyvä, kyllä, joskaan ei aivan sellainen kuin olin odottanut. Se alkaa loistavasti, luin suurin piirtein puoliväliin yhdeltä istumalta. Kuitenkin, kun Tan alkaa puhumaan, se menee hieman yli minun ymmärrykseni ja aavistuksen ylittää hyvän maun rajat. On toki totta, etteivät muut voi koiraa kuulla, mutta kirja olisi ehkä pärjännyt ihan hyvin ilman tuota seikkaakin. Ei kirjaa kuitenkaan missään tapauksessa huonoksi voi nimittää, se olisi enemmän kuin loukkaavaa. Ei, pidin kirjan juonesta ja sen sujuvasta etenemisestä. Kirja ei jäänyt junnaamaan paikoilleen, niin kuin useimmilla on tapana, vaan juoni eteni koko ajan – ei liian nopeasti, eikä liian hitaasti.
Minua ei Jumala tässä kirjassa haitannut yhtään, vaan enemmänkin se, että kirja on suunnattu varhais-nuorisolle. En myöskään pitänyt kirjoitus tavasta. Tästä kirjasta jäi puuttumaan hyvä kuvailu, elävä teksti ja se jokin mystinen kauneus. petyin, koska odotin seikkailukirjaa Lentävästä Hollantilaisesta. oli se alusta sitä ja alku, antoi odottaa paljon enemmän. Uskon että kohde ryhmälleen kirja toimii oikein hyvin, mutta minua kirja ei liikuta juurikaan. Jumalasta puhutaan kyllä joo ihan jonkin verran, mutta kristilliseksi kirjaksi en tätä lue. Jos et säikähdä sanaa - Jumala, ja olet varhaisnuorisoa, suosittelen lukemaan, mutta jos olet joku amiksessa opiskeleva hemmetin hippi joka kahlaa läpi kaikki mahdolliset seikkailu ja fantasiakirjat, niin tämä ei ole sinun juttusi.
Kaikki tuntevat tarinan laivasta, joka on iäksi kirottu vaeltamaan maailman meriä ja jonka näkeminen tietää turmaa. Kirottu Lentävä hollantilainen kirottuineen miehistöineen. Tämä teos esittelee uuden näkökulman laivasta ja sen kohtalosta. Mitä laivan kapteeni teki ansaitakseen kirouksen? Ansaitsiko jokainen laivalla oleva sen? Oliko kukaan miehistöstä viaton? Kun luin kirjan en malttanut laskea sitä käsistäni ennen viimeistä sivua. Tarina itsessään on vaikuttava,riipaiseva ja kiehtova. Tarinan on kerrottu kerrottu Benin ja Natin, pojan ja koiran näkökulmasta. Kahden viattoman, jotka joutuivat laivalla ilman omaa syytään. Kuitenkin, kun laiva kirottiin hekin saivat oman osansa. Poika ja koira, jotka eivät ikäänny ja joilla on maaginen yhteys, saivat tehtäväkseen auttaa viattomia. Menneisyyden haamut ajavat heitä takaa, eivätkä he voi koskaan jäädä aloilleen minnekkään. Kaksi matkamiestä vaeltavat iäti, niinkuin kirottu laivakin, saamatta rauhaa.
Jos miettii sitä, että haluaako lukea tämän kirjan, niin kannattaa kysyä kuinka uskovainen on ja kuinka paljon oikeasti pitää kristillisten kirjojen lukemisesta. Kirjan takakansi eikä kustantajan valinta eivät millään tavoin varoittaneet, että että kyseessä on uskonnollinen teos, jossa jumalan käskystä ja enkelten avustuksella yritään parantaa maailmaa (tietysti jumala ei kirjassa tee mitään, kunhan lähettää muita asiollensa). Jos pitää enkelifantasiasta, niin kokeilla saa, mutta teitä on varoitettu.