Mitä puut tekevät elokuussa
Alaotsikko: Seitsemän kertomusta keskenkasvuisille. Kansi ja kuvat: Leena Krohn. Typografia: Marjaana Virta. Sidottu.
Sisällys:
- Ihmiskunnan paras ystävä tai Hirveät huvit – Atorox-ehdokas 2001
- Päivien museot
- Hyvin erikoisia ihmisiä – Atorox-ehdokas 2001
- Mitä puut tekevät elokuussa
- Salakahvit. Kertomus kaislikosta – Atorox-ehdokas 2001
- Vihreiden lasten legenda – Atorox-ehdokas 2001
- Kryptozoologisti ja hänen eläimensä – Atorox-ehdokas 2001
Mitä puut tekevät elokuussa? sisältää seitsemän kertomusta keskenkasvuisille. Ne jatkavat kirjailijan filosofisten pienkertomusten sarjaa.
Lukija tapaa tarinoissa sekä ihmisiä että eläimiä, jotka ovat ”hyvin erikoisia”. Hanno yrittää kasvattaa itselleen varjoa, Inka ei haluaisi leijailla. Kryptozoologisti tutkii eläimiin liittyviä outoja tapauksia, ja entinen apteekkari viljelee eksoottisia kasveja. Säätiö, jonka nimi on Ihmiskunnan paras, on perustanut kaupungista toiseen kiertävän huvipuiston, jossa tapahtuu vähemmän huvittavia asioita. Olgan isoäiti on kotoisin tuntemattomasta hämärän maasta. Kaislikosta ilmestyy mustiin pukeutunut poika. Menestynyt liikemies on autioittanut kotikaupunkinsa muuttamalla sen talot museoiksi.
Tässä kirjassa on monta maailmaa sisäkkäin ja rinnakkain. Tavallinen ja tavaton, fakta ja fantasia yhdistyvät kertomuksissa värikkäiksi arvoituksiksi.
Kirjailija on kuvittanut teoksensa digitaalisesti.
Leena Krohn
Leena Krohn (s. 1947) on opiskellut kirjallisuutta, filosofiaa ja psykologiaa. Hänen tuotantoonsa kuuluu aikuisten, lasten ja nuorten kaunokirjallisuutta sekä esseitä. Tuotannossaan hän on pohtinut ihmistä ja todellisuutta, näkyvää ja näkymätöntä, tietoisuutta ja minuutta, kuolemaa ja elämää, totta ja harhaa, hyvää ja pahaa. Tuotannon tunnusmerkeiksi ovat nousseet pohdiskelu, pureva tyyli, vaivihkainen huumori ja kuulas kieli.
Krohn on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja, muun muassa Finlandia-palkinnon teoksestaan Matemaattisia olioita tai jaettuja unia vuonna 1992. Krohnin teoksia on käännetty useille kielille. Tainaron (1985) oli World Fantasy -ehdokkaana 2005. Krohnille myönnettiin Aleksis Kiven rahaston palkinto 2013 kirjallisesta elämäntyöstä.
Kirjallisuutta