Pimeä nousee
Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Kristiina Rikman. Runot suomentanut Panu Pekkanen.
1. painos: WSOY, 1979. Päällys: Michael Heslop. Sidottu.
2. painos: WSOY, 2003. Päällys: Mika Tuominen. Sidottu.
Horn Book Award 1973, Mythopoeic-palkintoehdokas 1974.
Yksitoistavuotias Will Stanton oivaltaa syntymäpäivänään, ettei hän olekaan tavallinen koulupoika, vaan viimeinen Ikivanhoista, jotka ovat kautta aikojen taistelleet Pimeää vastaan.
Will saa tehtäväkseen etsiä ne kuusi maagista merkkiä, joiden avulla kerran ratkaistaan lopullinen taistelu Valon ja Pimeän välillä. Niinpä sydäntalvella, kun Pimeä nousee, Will joutuu kesken iloisten jouluvalmistelujen vuosisatojen takaiseen hämärään, vastakkain pahuuden voimien kanssa, kokemaan kauhua ja pelkoa, mutta myös riemuitsemaan voitoistaan tässä ja menneessä ajassa. Kirjasta Yllä meren, alla kiven tuttu isosetä Merriman on Willin tukena Valon apureineen.
Britti Susan Cooper on maineikas ja palkittu kirjailija, jonka seikkailut yhdistävät erikoisia tapahtumia, taruja ja historiaa vetäväksi kokonaisuudeksi.
Pimeä nousee on samannimisen fantasiasarjan toinen osa.
Susan Cooper
Susan Cooper syntyi Englannissa 1935. Hän asui Buckinghamshiressä 21-vuotiaaksi asti, kunnes muutti vanhempiensa mukana Walesiin. Hän opiskeli englannin kieltä Oxfordin yliopistossa ja työskenteli toimittajana. Vuonna 1963 hän meni naimisiin yhdysvaltalaisen professorin kanssa. Uudessa kotimaassaan hän aloitti vapaan kirjailijan ja toimittajan uran.
Teoksen Yllä meren, alla kiven (1965) Cooper kirjoitti lastenkirjakilpailuun, eikä ollut suunnitellut kirjalle jatko-osia. Julkaistessaan sarjan toisen osan Pimeä nousee (1973) hän tiesi jo, että sarjasta tulee viisiosainen. Pimeä nousee -sarja (1965–77) on Cooperin pääteos. Monet sarjan tapahtumapaikoista ovat kirjailijan nuoruudessaan tuntemia paikkoja Englannissa ja Walesissa. Susan Cooper on omaperäisesti yhdistänyt brittiläisen perinteen ja omia luomuksiaan. Juoni alkaa arkisesti lasten lomamatkasta Cornwalliin. Peribrittiläinen Viisikko-henkinen tarina muuttuu sarjan edetessä matkaksi tarujen maailmaan. Kerronnan sävyt ovat välillä hyvinkin tummia. Sarjan kirjoja on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.
Perus fantasiaseikkailu, jossa yliluonnollisuus lomittuu sitkeästi henkilöhahmojen todelliseen maailmaan. Romaanilla on omat kultaiset momenttinsa, muuten kertomus ei ole kovin mukaansatempaava. Minua hieman kaduttaa, etten tutustunut Cooperin teoksiin nuorempana. Olisin saanut niistä varmasti enemmän irti esiteininä kuin nyt aikuisiässä. Aion silti lukaista koko sarjan loppuun asti, sillä olen kuullut viimeisten osien olevan helmiä ensimmäisiin opuksiin verrattuna.
Sarjan toisessa osassa tarina muuttuu huomattavasti jännittävämmäksi, kun nuori Will saakin kuulla omaavansa taikavoimia. Ikivanhojen viimeisen täytyy suorittaa tehtävänsä saadakseen kykynsä käyttöön, vaikka Pimeä yrittääkin vastustaa Valon valtapiirin yhdistymistä. Yksi lapsuusaikojeni vaikuttavimmista lukukokemuksista, silloin kun fantasiaa oli suomeksi tarjolla noin viisi kirjaa. Edelleen luen tätä sarjaa uudelleen, kun satun sille tuulelle.