Risingshadow

Pimeä nousee #1 / 5 ✓
Yllä meren, alla kiven (Pimeä nousee #1) - Susan Cooper
★ 6.90 / 149
14231041557677578191210

Alkuteos ilmestynyt 1965. Suomentanut Kristiina Rikman.

1. painos: WSOY, 1979. Päällys: Michael Heslop. Sidottu.
2. laitos: Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1980. Suuri nuorten kirjakerho -sarja.
4. painos: WSOY, 2003. Päällys: Mika Tuominen. Sidottu.

Sisarukset Simon, Jane ja Barney viettävät kesälomaa isosetä Merryn vuokraamassa Harmajassa talossa Cornwallissa. He löytävät kartan, joka johdattaa heidät kuningas Arthurin aikaisen aarteen jäljille. Se on arvokkaampi kuin elämä, sillä oikeiden ihmisten löytämänä se auttaa pitämään loitolla pahuuden voimat, jotka ovat valtaamassa maailman.

Kolmikkoa saartavat pian kuoleman vaarat, mutta heidän rinnallaan seisoo salamyhkäinen isosetä, muinaisen tiedon haltija, joka on ulkopuolella hyvän ja pahan.

Britti Susan Cooper on maineikas ja palkittu kirjailija, jonka fantasiaseikkailut yhdistävät erikoisia tapahtumia, taruja ja historiaa vetäväksi kokonaisuudeksi.

Yllä meren, alla kiven aloittaa komean fantasiasarjan, jonka sävyt tummenevat seuraavien osien myötä.

Adlibris: tarkista saatavuus

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Caapparin kääty (Roistoakatemia #1)
★ 9.32 / 22
Käärmeenlumooja (Faunoidit #1)
★ 8.80 / 266
Skandar ja yksisarvisvaras (Skandar #1)
★ 8.76 / 12
Uinuvien kirjojen kaupunki (Zamonia)
★ 8.76 / 101
Liikkuva linna (Howlin maailma #1)
★ 8.66 / 355
Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää (Zamonia)
★ 8.64 / 142
Varjojen kaupungit I–III (Varjojen kaupungit)
★ 8.64 / 88

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Vastannut: Ageha, 28.11.2023
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Susan Cooper

Susan Cooper syntyi Englannissa 1935. Hän asui Buckinghamshiressä 21-vuotiaaksi asti, kunnes muutti vanhempiensa mukana Walesiin. Hän opiskeli englannin kieltä Oxfordin yliopistossa ja työskenteli toimittajana. Vuonna 1963 hän meni naimisiin yhdysvaltalaisen professorin kanssa. Uudessa kotimaassaan hän aloitti vapaan kirjailijan ja toimittajan uran.

Teoksen Yllä meren, alla kiven (1965) Cooper kirjoitti lastenkirjakilpailuun, eikä ollut suunnitellut kirjalle jatko-osia. Julkaistessaan sarjan toisen osan Pimeä nousee (1973) hän tiesi jo, että sarjasta tulee viisiosainen. Pimeä nousee -sarja (1965–77) on Cooperin pääteos. Monet sarjan tapahtumapaikoista ovat kirjailijan nuoruudessaan tuntemia paikkoja Englannissa ja Walesissa. Susan Cooper on omaperäisesti yhdistänyt brittiläisen perinteen ja omia luomuksiaan. Juoni alkaa arkisesti lasten lomamatkasta Cornwalliin. Peribrittiläinen Viisikko-henkinen tarina muuttuu sarjan edetessä matkaksi tarujen maailmaan. Kerronnan sävyt ovat välillä hyvinkin tummia. Sarjan kirjoja on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Kuva: Wikimedia.

Kuva: Slowking / CC-BY-NC-3.0

Pimeä nousee

Pimeä nousee sisältää 5 kirjaa, sekä 2 sarjaa täydentävää teosta — sarja on kokonaan valmis.

Yllä meren, alla kiven (Pimeä nousee #1)
★ 6.90 / 149
Pimeä nousee (Pimeä nousee #2)
★ 7.40 / 130
Viheriä noita (Pimeä nousee #3)
★ 7.14 / 113
Kuningas Harmaa (Pimeä nousee #4)
★ 7.54 / 109
Hopeapuu (Pimeä nousee #5)
★ 7.60 / 97
Pimeä nousee I–III (Pimeä nousee)
★ 7.36 / 37
Pimeä nousee IV–V (Pimeä nousee)
★ 7.38 / 26

24.07.2018
Lerppu avatar
Lerppu
Kirjoja 20, Kirja-arviot 17, Viestit 1
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Noin kaksi kolmasosaa kirjasta muistutti kovasti "prologia" ja itse asiaan päästiin aika hitaasti. Tästä huolimatta ihan menevä lukukokemus. Tulen kyllä lukemaan sarjan muutkin osat.

14.01.2015
Hermione Granger avatar
Hermione Granger
Kirjoja 18, Kirja-arviot 15, Viestit 1
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Ihan hyvä. Taidan lukea muutkin osat.

20.10.2013
Hemlit avatar
Hemlit
Kirjoja 23, Kirja-arviot 15
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Kirjan juoni oli tylsä ja loppuratkaisu hyvin arvattava. 10-vuotias olisi voinut saada kirjasta enemmän irti, mutta itse en melkein jaksanut edes lukea kirjaa loppuun asti. En tajua miksi kaikki kehuvat kirjaa niin paljon..

16.07.2009
Intiaanikesä avatar
Intiaanikesä
Kirjoja 101, Kirja-arviot 10
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Olin jo kauan halunnut lukea tämän kirjan ja kun viimein sain tämän käteeni, en oikein tiennyt mitä ajatella. Muutaman ensimmäisen sivun jälkeen jo toivoin, että olisi lukenut tämän opuksen ja siinä sivussa koko sarjan nuorempana. Silloin olisin ehkä jaksanut innostua enemmän. Myös kirjoitustyylistä ja henkilöhahmoista näki, että sarja on suunnattu ikäluokassaan 10-13-vuotiaille lukijoille. Toisinaan mieleeni palautui nuorempana lukemani Viisikot ja jollain tapaa Yllä meren, alla kiven muistutti Viisikoita. Henkilöhahmot ja juoni eivät olleet vain kovin mielenkiintoisia. Juoni matoi paikallaan ja lukeminen oli välillä jopa tuskallista. Sarjan ensimmäisestä osasta ei edes tajua lukevansa fantasiaa; kirja vaikuttaa enemminkin salapoliisikertomukselta. Arvosana: 7+

15.02.2007
Jackalbury avatar
Jackalbury
Kirjoja 845, Kirja-arviot 179
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Hieno ja todella omaperäinen fantasiasarjan alkuosa. Yllä meren, alla kiven on kirjoitettu mukaansa tempaavasti ja Cooperin luoma fantasiamaailma synkkine sävyineen eroaa piristävästi muusta valtavirrasta. Muistuttaa hieman Lloyd Alexanderin teoksia, kummatkin tuntuvat ammentavan kelttiläisestä mytologiasta. Yllä meren, alla kiven on hieno seikkailukirja jota suosittelen kaikille. Arvosana: 9.

08.02.2007
Sini avatar
Sini
Kirjoja 714, Kirja-arviot 37, Viestit 468
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Pimeä nousee -sarjan avausosa alkaa hämäävän pienimuotoisesti. Taustaa vilautellaan niin hetkittäin, ettei sitä ensilukemalla oikein edes huomaa. Fantasiaelementit ovat vähäisiä. Niinpä monesti nuorempana lukiessani sarjaa uudelleen ja uudelleen jätin tämän ja kolmannen osan väliin, koska pidin juuri niiden mystisyydestä - mutta en missään tapauksessa suosittele tällaista strategiaa ainakaan ensimmäistä kertaa sarjaan tarttuvalle.

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja