Ajan täytyy seisahtaa
Alkuteos ilmestynyt 1944. Suomentanut Esko Pennanen.
Aldous Huxleyn kirjallisissa piirteissä on erikoista loistoa ja viivojen rytmiä. Hänen tuotantonsa perussävy on korostuneen älyllinen, vivahteissana ilmeikäs ja yllättävä. siinä on ehjyyteen pyrkivän ajatteluun vankkoja kaaria ja paradoksien rakettimaista lentoa, modernin elämänpiirin rohkeasta tarkastelusta johtaa uoma tummaan ajattomana mystiikkaan.
Tämä monitahoinen maailman kuvastuu myös hänen romaanissaan ”Ajan täytyy seisahtaa” (Time Must Have a Stop”, 1944). Sen henkilögalleria on värikkään omalaatuinen, keskeisenä hahmona varhaiskypsä runoilijanuorukainen Sebastian Barnarck. Hän on alussa vain mahdollisitta johonkin, ainesta hyvään tai pahaan, kimppu valeunien kirjavia heijastumia...
Aldous Huxley
Aldous Huxley (1894–1963) oli englantilainen kirjailija. Hänen isoisänsä Thomas Huxley, itseoppinut biologi, oli Charles Darwinin aikalaisia ja tovereita ja hänen veljensä Julian Huxley oli kuuluisa biologi ja aatteellinen humanisti. Aldous itse ei ollut tutkija, mutta oli kiinnostunut tieteestä ja seurasi sitä hyvin laaja-alaisesti.
Huxleyn tunnetuin teos on antiutopia Uljas uusi maailma (1932). Se on George Orwellin Vuonna 1984 -teoksen ohella 1900-luvun kuuluisin dystopiaromaani.
Kirjallisuutta