Dyyni: Kolmas osa: Profeetta
Alkuteos ilmestynyt 1965. Sisältää alkuteoksen viimeisen kolmanneksen. Suomentanut Anja Toivonen. Suomennoksen tarkistanut Ari Koskinen.
1. painos 1983. Sci-fi -sarja. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
2. painos 1984. Sci-fi -sarja. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
3. painos 1986. Best seller. Päällys: Heikki Kalliomaa. Nidottu.
4. painos 2010. WSOY-pokkari. Päällys: Mika Tuominen. Nidottu.
Jaettu Hugo-palkinto 1966, Nebula-palkinto 1965. Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50 -listalle 2000.
Dyyni eli Arrakis on fremenien maata. Nämä beduiineja muistuttavat ihmiset ovat kehittäneet nerokkaita keinoja löytää vettä ja säilyä hengissä polttavan kuumalla aavikolla. Ratsuinaan he käyttävät hiekassa kiemurtelevia, jättimäisiä matoja. Fremenien henkinen johtaja on herttuanpoika Paul Atreides, joka saapui autiomaahan vainottuna pakolaisena ja jonka kanssa he ovat käyneet monet taistelut vaarallista vihollista vastaan. Aavikon kansa näkee Paul Atreidesissa kauan odotetun messiaansa.
Dyyni-sarjan kolmannessa komeassa osassa Paul Atreides eli Muad'Dib saa vihdoin yliotteen vastustajistaan ja saavuttaa ennustetun asemansa ajan ja avaruuden valtiaana. Mutta Herbertin filosofian mukaan jokaiseen voittoon sisältyy aina myös tappio.
Yhdysvaltalaisen Frank Herbertin kehittämä dyynimaailma on tieteiskirjallisuuden kiehtovimpia ja merkillisimpiä utopioita.
"Todellinen scifi-alan klassikko." – Jukka Nyman, Aamulehti
Frank Herbert
Yhdysvaltalainen Frank Herbert (1920–1986) toimi paitsi kirjailijana, myös toimittajana, yliopiston opettajana ja ekologisena asiantuntijana muun muassa Pakistanissa ja Vietnamissa.
Herbertin ensimmäinen novelli ilmestyi vuonna 1952 ja esikoisromaani vuonna 1956. Seuraavaa romaania saatiin odottaa vuoteen 1963, jolloin se alkoi ilmestyä jatkosarjana Analog-lehdessä. Kyseessä oli Herbertin tunnetuin teos Dyyni, joka ilmestyi kirjamuodossa 1965. Dyyni voitti jaetun Hugo-palkinnon sekä ensimmäistä kertaa jaetun Nebula-palkinnon. Dyynistä tuli yksi tunnetuimmista tieteisromaaneista ja sitä on myyty 12 miljoonaa kappaletta.
Dyyni
Frank Herbertin Dyyni jaettiin suomennettaessa alun perin kolmeen osaan. Vuoden 2010 WSOY-pokkarien takakansissa käytetään virheellistä käsitettä Dyyni-trilogia. Vuonna 2021 romaani julkaistiin ensi kertaa kokonaisena suomennoksena.
"Suomeksi kolmena osana ilmestyvä Dyyni on tieteisromaanin moderni klassikko, joka on tuonut tekijälleen, yhdysvaltalaiselle Frank Herbertille, alan arvostetuimmat palkinnot. Teossarjan aiheena ovat Saharan kaltaisella Arrakis-planeetalla käytävät sodat ja valtataistelut. Dyynin salaisuuksiin kuuluvat myös satojen metrien pituiset hiekkamadot sekä ainutlaatuinen, parantava Rohto. Seikkailuromaanin juoneen yhdistyy vahva ajatuksellinen panos: teos avaa mielenkiintoisia näkymiä tulevaisuuden ekologiaan, uskontoon sekä psyykkisiin mahdollisuuksiin. Herbertin tekninen kekseliäisyys on ylivertaista science fiction -kirjallisuudessa."
Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.
Pääsarja Dyyni-sarja
Kirja-arvioita
Tämä scifiklassikko 1960-luvulta ei varmasti kaipaa esittelyä. Suomennoksessa kirja pilkottiin kolmeen osaan, niteiden nimet ovat Dyyni, Muad'Dib ja Profeetta. Jos lukeminen kiinnostaa, niin kaikki kolme kannattaa lainata kerralla. Hakemisto ja kartta on nimittäin piilotettu viimeisen niteen loppuun. Dyyni on minusta erittäin hyvä teos, se kuuluu lukemani scifin huipulle. Se on todella vetävästi kirjoitettu, lukemista ei malta jättää kesken. Mukana on vauhdikasta seikkailua ja kiinnostavia ideoita. Arrakisin planeettakin on hyvä tapahtumapaikka. Kirjassa ei selitellä liikaa tapahtumia, vaan jätetään lukijan tajuttavaksi. Ehkä lopussa olisi ollut kiva nähdä vilaus tulossa olevasta Jihadista. Olin kuullut aiemmin, että Robert Jordan on ottanut vaikutteita Ajan pyörään Dyynistä. Lukiessa huomasikin, että Aes Sedait muistuttavat benegesseriittoja, aielit fremenejä ja Rand al'Thor Paul Atreidesia. R. Scott Bakkerin "Prince of Nothing" -fantasiatrilogiaa on joskus kuvailtu Dyynin ja Sormusten herran yhdistelmäksi. Dyyni ansaitsee arvosanaksi täydet viisi tähteä.