Varjojen marssi 2: Pimeä kaupunki
Alkuteos ilmestynyt 2004. Sisältää alkuteoksen luvut 21–40. Suomentanut Auli Hurme-Keränen. Kannen kuva: Michael Whelan. Sidottu, kansipaperi.
Phantastik Preis -palkintoehdokas 2006 (Saksa).
Varjoraja uhkaa peittää alleen Etelänmaan kuningaskunnan, mutta maata uhkaavat myös tutummat viholliset. Autarkki, etelän suuri, hullu valtias, jonka tavoitteet ovat maailmanlaajuisia ja jonka valta vetää vertoja kunnianhimolle, valmistautuu hyökkäämään. Muutkin omia valloitushaaveita elättelevät ihmishallitsijat, puhumattakaan vakoilijoista ja pettureista Eddonien omassa hovissa, yrittävät kukistaa Eddonit näiden ollessa heikoimmillaan.
Briony ja Barrick Eddon, joilla on näinä pahoina aikoina vain toisensa, saattavat menettää senkin siteen pimeyden saartaessa heidät. Kun qarien valta leviää yli heidän maansa, tuleeko Etelänmaan linnasta, ainoasta heidän koskaan tuntemastaan kodista, todellakin kutsumanimensä veroinen – Varjomaa?
Varjojen marssi on Tad Williamsin uusi huikea, eeppinen fantasiaseikkailu – tarina magiasta ja mysteereistä, kunniasta ja petoksesta. Teos on ollut myynti- ja arvostelumenestys ympäri maailmaa.
Tad Williams
Tad Williams on Robert Paul Williamsin (Yhdysvallat, s. 1957) kirjailijanimi. Lapsena Williams sai vaikutteita muun muassa Nalle Puh -kirjoista, vanhempana hän luki David Eddingsiä, T. H. Whitea ja Mervyn Peakea.
Tad Williams valitsi opiskelujen sijasta jo varhain työelämän. Itse hän sanoo tehneensä enemmän töitä kuin terveen ihmisen kuuluisi. Hän lauloi rockyhtyeessä, myi kenkiä, oli lehdenjakajana, pilapiirtäjänä, toimitusjohtajana rahoituslaitoksessa, suunnitteli sotilaskäyttöohjeita, juonsi radiossa kymmenen vuotta, työskenteli teatterissa ja televisio-ohjelmassa, opetti alakoulussa ja yläkoulussa ja työskenteli moniviestinnän parissa tietokoneyrityksessä. Nykyisin hän on osakkaana televisioyhtiössä ja kirjoittaa sekä kuvaa piirrettyjä ja tekee käsikirjoituksia televisioon. Williams kertoo olevansa joka päivä kiitollinen siitä, että saa nyt tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa. Kun kirjoittamispaineet käyvät sietämättömiksi, hän muistelee työpäiviä esimerkiksi kenkäkaupassa tai moottoritien varrella sijaitsevassa taidemyymälässä, ja on taas onnellinen. Nykyisin Williams asuu vaimonsa kanssa osan vuodesta Lontoossa, osan San Franciscossa meren rannalla. He viettävät satunnaiset mikrosekunnin mittaiset lomansa pohtimalla maailmanrauhaa ja tekemällä ivallisia huomautuksia lemmikkiensä tekosista.
Varjojen marssi -sarja
Varjojen marssi on alkukielellä neliosainen sarja. Suomennoksissa yksi alkuperäinen kirja ilmestyi kahtena niteenä:
1. Shadowmarch (2004) = Varjojen marssi 1–2
2. Shadowplay (2007) = Varjojen leikki 1–2
3. Shadowrise (2010) – ei suomennettu
4. Shadowheart (2010) – ei suomennettu
Karisto jätti sarjan julkaisemisen kesken Varjojen leikin jälkeen.
Varjojen marssi -sarja sisältää 2 kirjaa, sekä 2 sarjaa täydentävää teosta.
Kirja-arvioita
Luin teoksen englanniksi, joten käytän arviossa alkukielisiä termejä. Kirja on jaettu suomennoksessa kahtia. Syksyllä 2004 ilmestynyt Shadowmarch avaa samannimisen trilogian. Kyseessä on kirjailijan ensimmäinen eeppinen fantasiasarja sitten Tarun kolmesta miekasta, välissä Williams kirjoitti muissa genreissä. Kirja on tavallaan "perinteistä" korkeafantasiaa, sillä mukana ovat haltioita ja kääpiöitä muistuttavat kansat. Toisaalta tuliaseet on jo keksitty, eikä juoni ole maailmanvalloitusta yrittävän Mustan ruhtinaan armeijoiden torjumista. Kuten Taru kolmesta miekasta, Shadowmarch alkaa hitaasti. Lukeminenkin vaati paneutumista. Mutta Williams osaa kirjoittaa todella hyvin, parhaimmillaan hän on mielestäni unenomaisissa kohtauksissa. Kiinnostava juoni sisältää muun muassa poliittista juonittelua, ja henkilöt ovat uskottavia. Shadowmarch on ehkä vähemmän kliseistä fantasiaa kuin Taru kolmesta miekasta. En ihmettele yhtään sitä, että teos löytyy useilta vuonna 2004 julkaistujen kirjojen suosittelulistoilta. Jos piti Tarusta kolmesta miekasta, kannattaa kokeilla Shadowmarchia.
'Pimeä kaupunki' vei eräänlaiseen, väliaikaa muistuttavaan loppuun 'Lauluja kuusta ja tähdistä' kirjan juonikuviot. Tarinassa tapahtui yllättäviä käänteitä ja lukijalle jätettiin mieltä nakertavia viittauksia ja johtolankoja tulevista tapahtumista ja salaisuuksista joita kirjassa oli. Mm. Eddonien suvun menneisyyteen ja vereen viittailtiin. Henkilöhahmoista Briony kasvoi lisää, kun taas Barrick romahti entistä enemmän lapseksi ja sitten heilahti hulluuteen. Selia salaisuuden paljastuminen oli yllätys, Chaven ja hänen puuhansa jätettiin ärsyttävällä tavalla mystisiksi. 'Pimeän kaupungin' suurin huipentuma oli ehdottomasti Piin ja Limsiön matka syvälle maan sisään ja Gilin aikaansaama aselepo. Yasammezista ja qareista kerrottiin vieläkin aika vähän, mutta varmaankin jatkossa tietoja tippuu lisää. 'Pimeä kaupunki' syvensi ja huipensi tarinaa, qarien hyökkäys Etelänmaahan ja Etelänmaan Linnan piiritys sekä Kendrickin murhan tutkimusten paljastamat yllätykset. Myös Limsiön näkemä Mysteerien alin kammio ja sen sisältö auttoivat ymmärtämään joitakin asioita. Kirja oli hyvä ja jatkoi samalla tasolla kuin 'Lauluja kuusta ja tähdistä', kenties jopa syvällisemmin ja dramaattisemmin. Suosittelen kirjaa kaikille 'Lauluja kuusta ja tähdistä' lukeneille. Arvosana: 8+.