Varjojen leikki 2: Mustan maan salaisuudet
Alkuteos ilmestynyt 2007. Sisältää alkuteoksen luvut 25–42. Suomentanut Auli Hurme-Keränen. Kannen kuva: David Cherry. Sidottu, kansipaperi.
Epätoivoisilta vaikuttavilla retkillään kaksoset huomaavat, että sekä perheet että valtakunnat voivat hautoa hirvittäviä, pimeitä salaisuuksia. Brionyn ja Barrickin on tehtävä jotain mahdotonta. Heidän on pelastettava kotinsa ja kansansa monilta vihollisilta: pettureilta, tyranneilta, jumalkuninkaalta ja jopa raivostuneilta jumalilta itseltään. Pelissä ei ole vain ihmishenki vaan koko valtakunnan tulevaisuus.
Varjojen leikki jatkaa Varjojen marssin aloittamaa huikeaa, uutta fantasiaseikkailua – tarinaa magiasta ja mysteereistä, kunniasta ja petoksesta. Teossarja on ollut myynti- ja arvostelumenestys ympäri maailman.
”Varjojen marssi on vuoden tapaus.” – Kansan Uutiset
Tad Williams
Tad Williams on Robert Paul Williamsin (Yhdysvallat, s. 1957) kirjailijanimi. Lapsena Williams sai vaikutteita muun muassa Nalle Puh -kirjoista, vanhempana hän luki David Eddingsiä, T. H. Whitea ja Mervyn Peakea.
Tad Williams valitsi opiskelujen sijasta jo varhain työelämän. Itse hän sanoo tehneensä enemmän töitä kuin terveen ihmisen kuuluisi. Hän lauloi rockyhtyeessä, myi kenkiä, oli lehdenjakajana, pilapiirtäjänä, toimitusjohtajana rahoituslaitoksessa, suunnitteli sotilaskäyttöohjeita, juonsi radiossa kymmenen vuotta, työskenteli teatterissa ja televisio-ohjelmassa, opetti alakoulussa ja yläkoulussa ja työskenteli moniviestinnän parissa tietokoneyrityksessä. Nykyisin hän on osakkaana televisioyhtiössä ja kirjoittaa sekä kuvaa piirrettyjä ja tekee käsikirjoituksia televisioon. Williams kertoo olevansa joka päivä kiitollinen siitä, että saa nyt tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa. Kun kirjoittamispaineet käyvät sietämättömiksi, hän muistelee työpäiviä esimerkiksi kenkäkaupassa tai moottoritien varrella sijaitsevassa taidemyymälässä, ja on taas onnellinen. Nykyisin Williams asuu vaimonsa kanssa osan vuodesta Lontoossa, osan San Franciscossa meren rannalla. He viettävät satunnaiset mikrosekunnin mittaiset lomansa pohtimalla maailmanrauhaa ja tekemällä ivallisia huomautuksia lemmikkiensä tekosista.
Varjojen marssi -sarja
Varjojen marssi on alkukielellä neliosainen sarja. Suomennoksissa yksi alkuperäinen kirja ilmestyi kahtena niteenä:
1. Shadowmarch (2004) = Varjojen marssi 1–2
2. Shadowplay (2007) = Varjojen leikki 1–2
3. Shadowrise (2010) – ei suomennettu
4. Shadowheart (2010) – ei suomennettu
Karisto jätti sarjan julkaisemisen kesken Varjojen leikin jälkeen.
Varjojen marssi -sarja sisältää 2 kirjaa, sekä 2 sarjaa täydentävää teosta.
Kirja-arvioita
Luin teoksen englanniksi, joten käytän tässä arviossa alkukielisiä termejä. Kirja on jaettu suomennoksessa kahtia. Shadowplay oli parempi kuin trilogian avausosa, pidin romaanista yllättävän paljon. Shadowmarch oli minusta hyvä, mutta tässä tapahtui paljon enemmän. Jumalista, qarien motiiveista ja autarkin tavoitteista opittiin lisää. Lisäksi uudet näkökulmahenkilöt laajensivat tarinaa. Williamsia on kiva lukea, pidän paljon hänen kirjoitustyylistään, vaikka se on välillä hyvin kuvailevaa. Monet paikannimet ja käsitteiden nimet tuntuivat kauniilta. Mielestäni kirjan paras juonilinja oli Barrickista ja Vansenista kertova, siinä oli sopivan surrealistinen tunnelma. Kahden osan perusteella Shadowmarch-trilogia on parempi kuin Taru kolmesta miekasta, sarjan päätösosaa jää odottamaan malttamattomana.