Risingshadow
  • Varjojen marssi -sarja

Varjojen marssi 1: Lauluja kuusta ja tähdistä

Varjojen marssi -sarja #1 / 2.5
Tad Williams
Varjojen marssi 1: Lauluja kuusta ja tähdistä (Varjojen marssi -sarja #1) - Tad Williams
★ 7.24 / 73

Alkuteos ilmestynyt 2004. Sisältää alkuteoksen luvut 1–20. Suomentanut Auli Hurme-Keränen. Kannen kuva: Michael Whelan. Sidottu, kansipaperi.

Phantastik Preis -palkintoehdokas 2006 (Saksa).

Jo sukupolvien ajan on sumuinen Varjoraja erottanut toisistaan ihmistenmaat ja menetetyt pohjoiset seudut, joilla asustavat heidän yliluonnolliset vihollisensa, iättömät qarit. Nyt raja on kuitenkin alkanut siirtyä ulommaksi ja uhkaa peittää alleen pohjoisimman maan, jossa ihmisiä vielä asuu – Etelänmaan kuningaskunnan, jota Eddonin suku on vuosisatojen ajan hallinnut. Hallitsija ja suvun päämies, kuningas Olin, on vankina kaukaisessa maassa, ja kansan johtaminen kasvavan vaaran ja pelon aikana lankeaa hänen kokemattomien perillistensä tehtäväksi. Kaksi nuorinta Eddonia, kaksoset Barrick ja Briony, saavat kantaakseen raskaimmat taakat.

Varjojen marssi on Tad Williamsin uusi huikea, eeppinen fantasiaseikkailu – tarina magiasta ja mysteereistä, kunniasta ja petoksesta. Teos on ollut myynti- ja arvostelumenestys ympäri maailmaa.

Adlibris: tarkista saatavuus

FantasiaKorkea fantasia
Julkaistu: lokakuu 6, 2006 (Karisto)
Alkuperäinen nimi: Shadowmarch

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Tuulen nimi (Kuninkaansurmaajan kronikka #1)
★ 9.08 / 249
Taru Sormusten herrasta (Taru Sormusten herrasta)
★ 9.06 / 758
Valtaistuinpeli (Tulen ja jään laulu #1)
★ 9.00 / 540
Locke Lamoran valheet (Herrasmiesroistot #1)
★ 8.84 / 211
Narrin salamurhaaja (Narri ja Näkijä #1)
★ 8.84 / 62
Rautasusi (Vardari #1)
★ 8.80 / 20
Salamurhaajan oppipoika (Näkijän taru #1)
★ 8.78 / 500

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Vastannut: KiLLPaTRiCK, 18.03.2022
Sivut: 1, 2, 3, 4
Aloita uusi keskustelu (Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Tad Williams

Tad Williams on Robert Paul Williamsin (Yhdysvallat, s. 1957) kirjailijanimi. Lapsena Williams sai vaikutteita muun muassa Nalle Puh -kirjoista, vanhempana hän luki David Eddingsiä, T. H. Whitea ja Mervyn Peakea.

Tad Williams valitsi opiskelujen sijasta jo varhain työelämän. Itse hän sanoo tehneensä enemmän töitä kuin terveen ihmisen kuuluisi. Hän lauloi rockyhtyeessä, myi kenkiä, oli lehdenjakajana, pilapiirtäjänä, toimitusjohtajana rahoituslaitoksessa, suunnitteli sotilaskäyttöohjeita, juonsi radiossa kymmenen vuotta, työskenteli teatterissa ja televisio-ohjelmassa, opetti alakoulussa ja yläkoulussa ja työskenteli moniviestinnän parissa tietokoneyrityksessä. Nykyisin hän on osakkaana televisioyhtiössä ja kirjoittaa sekä kuvaa piirrettyjä ja tekee käsikirjoituksia televisioon. Williams kertoo olevansa joka päivä kiitollinen siitä, että saa nyt tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa. Kun kirjoittamispaineet käyvät sietämättömiksi, hän muistelee työpäiviä esimerkiksi kenkäkaupassa tai moottoritien varrella sijaitsevassa taidemyymälässä, ja on taas onnellinen. Nykyisin Williams asuu vaimonsa kanssa osan vuodesta Lontoossa, osan San Franciscossa meren rannalla. He viettävät satunnaiset mikrosekunnin mittaiset lomansa pohtimalla maailmanrauhaa ja tekemällä ivallisia huomautuksia lemmikkiensä tekosista.

Williamsin kirjoja on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. Hänen trilogiansa Taru kolmesta miekasta sai George R. R. Martinin vakuuttumaan, että mammuttimaiset fantasiasarjat voivat olla laadukasta kirjallisuutta. Kunnianosoituksena Martinin oman fantasiasarjan toisessa osassa esiintyy ohimennen kaksi veljestä nimeltä Josua ja Elyas.

Taru kolmesta miekasta

1. The Dragonbone Chair (1988, suom. Velhon oppipoika – Miekan mahti)
2. Stone of Farewell (1990, suom. Myrskyn silmä – Jäähyväisten kivi)
3. To Green Angel Tower (1993, suom. Piiritetty kivi – Vihreän enkelin torni)

Varjojen marssi

1. Varjojen marssi (2004)
2. Varjojen leikki (2007)
3. Shadowrise (2010, ei suomennettu)
4. Shadowheart (2010, ei suomennettu)

Lähteitä

Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.

Varjojen marssi -sarja

Varjojen marssi on alkukielellä neliosainen sarja. Suomennoksissa yksi alkuperäinen kirja ilmestyi kahtena niteenä:

1. Shadowmarch (2004) = Varjojen marssi 1–2
2. Shadowplay (2007) = Varjojen leikki 1–2
3. Shadowrise (2010) – ei suomennettu
4. Shadowheart (2010) – ei suomennettu

Karisto jätti sarjan julkaisemisen kesken Varjojen leikin jälkeen.

Varjojen marssi -sarja sisältää tällä hetkellä 2 kirjaa, sekä 2 sarjaa täydentävää teosta.

Varjojen marssi 1: Lauluja kuusta ja tähdistä (Varjojen marssi -sarja #1)
★ 7.24 / 73
Varjojen marssi 2: Pimeä kaupunki (Varjojen marssi -sarja #1.5)
★ 7.58 / 59
Varjojen leikki 1: Ääniä metsässä (Varjojen marssi -sarja #2)
★ 7.56 / 38
Varjojen leikki 2: Mustan maan salaisuudet (Varjojen marssi -sarja #2.5)
★ 7.58 / 35

30.09.2008
Jussi avatar
Jussi
Kirjoja 1230, Kirja-arviot 109, Viestit 1764
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Luin teoksen englanniksi, joten käytän arviossa alkukielisiä termejä. Kirja on jaettu suomennoksessa kahtia. Syksyllä 2004 ilmestynyt Shadowmarch avaa samannimisen trilogian. Kyseessä on kirjailijan ensimmäinen eeppinen fantasiasarja sitten Tarun kolmesta miekasta, välissä Williams kirjoitti muissa genreissä. Kirja on tavallaan "perinteistä" korkeafantasiaa, sillä mukana ovat haltioita ja kääpiöitä muistuttavat kansat. Toisaalta tuliaseet on jo keksitty, eikä juoni ole maailmanvalloitusta yrittävän Mustan ruhtinaan armeijoiden torjumista. Kuten Taru kolmesta miekasta, Shadowmarch alkaa hitaasti. Lukeminenkin vaati paneutumista. Mutta Williams osaa kirjoittaa todella hyvin, parhaimmillaan hän on mielestäni unenomaisissa kohtauksissa. Kiinnostava juoni sisältää muun muassa poliittista juonittelua, ja henkilöt ovat uskottavia. Shadowmarch on ehkä vähemmän kliseistä fantasiaa kuin Taru kolmesta miekasta. En ihmettele yhtään sitä, että teos löytyy useilta vuonna 2004 julkaistujen kirjojen suosittelulistoilta. Jos piti Tarusta kolmesta miekasta, kannattaa kokeilla Shadowmarchia.

10.03.2007
Dragan avatar
Dragan
Kirjoja 107, Kirja-arviot 1, Viestit 201
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Palasin Williamsin pariin, luettuani Taru kolmesta miekasta nuorena. Henkilökohtaisesti pidän Williamsin tavasta kuljettaa tarinaa ja pidin tätä uutta mukavan tuorean tuntuisena. Siinä missä edellinen kirjasarja kärsi minusta latteista hahmoista, korjaa tämä kirja tuoden esiin joukon uskottavia aatelisia. Maailma on minusta mukavan synkkä. Suosittelen kypsästä fantasiasta pitäville.

10.03.2007
Jackalbury avatar
Jackalbury
Kirjoja 845, Kirja-arviot 179
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Viihdyttävä ja omaperäinen fantasiakirja, kliseitä harvassa. Henkilöhahmot olivat enimmäkseen syvällisiä ja värikkäitä ja tarinassa paljastettujen salaisuuksien alut innoittivat jatkamaan. Tosin lukijan saattoi päätelläkin paljo asioita. Kirjan teki moniulotteiseksi se, että siinä on monta kertojaa kuten esim. Martinin Tulen ja Jään Laulussa. Barrick vaikuttaa tosin tasapainottamalta ja Briony taas täysin tietämättömältä politiikasta ja hallitsemisesta. Ja en ymmärrä miksi he koko ajan huutavat ja myös ärähtelevät palvelusväelleen. Kaksosista Briony on todennäköisesti se joka todella hallitsee. Limsiö ja Pii olivat kiinnostavia ja varsinkin Pii kiedottiin salaisuuksiin ja arvoituksiin. Qarit jätettiin mystisiksi ja heidän vaikutteensa olemattomiksi. Kirja oli hyvä ja vei mukanaan mutta ei sentään katharsiksen arvoinen kirja. Suosittelen kaikille eeppisen fantasian ystäville. Arvosana: 8+.

09.02.2007
Dyn avatar
Kirjoja 542, Kirja-arviot 51, Viestit 3978
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Herkullista, viihdyttävää perusfantasiaa. Mausteita löytyy sopivasti ja juuri sellaisista kohdista, jotka tekevät tarinan sujuvaksi, nautittavaksi lukukokemukseksi. Williamsille melkeinpä tyypilliseen tapaan yksityiskohtia ja taustatietoja piisaa, mikä minunlaiselleni pilkunviilaajalle on tietenkin aina ilo. Joistakin oudoista ristiriidoista annan miinusta, mutta värikkäät - ja kerrankin jotain muuta kuin ennalta arvattavat - henkilöhahmot keräävät paikkaavat plussat. Toivottavasti tarina jatkuu yhtä mielenkiintoisena, eikä sorru esimerkiksi ylenpalttiseen pituuteen tai tapahtumien venyttelyyn.

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja