Paluu Pompeijiin
Alkuteos ilmestynyt 1997. Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom. Sidottu.
Aikamatkalle historiaan! Uusi nuortensarja yhdistää faktan ja fiktion
Kirjasarjan ensimmäisessä osassa Ramona on luokkaretkellä Italiassa ja vierailee muinaisen Pompeijin raunioilla. Äkkiä Ramonaan iskee outo väsymys ja hän vetäytyy hetkeksi lepäämään viileän leivintuvan uumeniin. Kun hän herää, on vuosi 79 ja kohtalokkaaseen tulivuorenpurkaukseen on aikaa kaksi viikkoa! Ramona tekee kaikkensa saadakseen kaupunkilaiset pakenemaan, mutta kuka nyt uskoisi mokomaa heikkojärkistä tyttöressua, joka on pukeutunut hassusti ja puhuu ”autoista”, ”lentokoneista” ja muista hullutuksista. Oikeastaan tytöstä voisikin saada hyvän orjan…
Kim M. Kimselius
Ruotsalainen Kim M. Kimselius on syntynyt vuonna 1954 Göteborgissa ja viettänyt siellä lapsuutensa ja nuoruutensa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistä hän työskenteli muun muassa mainosalalla. Hän asui pitkään Tukholman liepeillä, kunnes muutti nykyiseen asuinpaikkaansa Eringsbodaan Etelä-Ruotsiin. Hän asuu miehensä Janin kanssa maalaisympäristössä järven rannalla. Pariskunnalla on seuranaan useita koiria ja kissoja.
Kuva: Karisto / Kim M. Kimselius.
Yläastetta käyvä Ramona on luokkaretkellä Italiassa tutustumassa muinaisen Pompeijin kaupungin raunioihin, kun hän saa oudon päänsärkykohtauksen, ja vetäytyy lepäämään hetkeksi syrjään koulutovereistaan. Kun sankarittaremme havahtuu, on rauniokaupunki herännyt eloon, ja hän tajuaa kauhukseen siirtyneensä ajassa taaksepäin, kohtalokkaaseen vuoteen 79 eaa saakka. Sankarittaremme tutustuu paikalliseen perheeseen, ja kiintyy erityisesti sen poikaan, suunnilleen samanikäiseen ja söpöksi mainittuun Theoon - mutta saako hän vakuutetuksi uudet ystävänsä siitä, että tulivuori on purkautumassa ja kaupungin tuho lähellä? Kim M. Kimseliuksen "Paluu Pompeijiin" (Karisto, 2006) aloittaa Aikamatkaajat-sarjan, jonka suomentaminen on näillä näkymin tainnut jäädä kahteen satunnaiseen osaan. Kyseessä on hyvin perinteinen aikamatkustus-tarina, jossa päähenkilö tulee sattuman oikusta tempaistuksi toiseen aikakauteen. Sarjan ensimmäinen osa on salaopettavainen, eli lukija tulee seikkailun lomassa oppineeksi jotakin historiasta; tässä mielessä kirja muistuttaa hieman toista ruotsalaista aikamatka-teemaista nuortenromaania eli Finn Zetterholmin "Lydian salaisuutta". Kirjailija joutuu kuitenkin venyttämään hieman logiikan rajoja, sillä selvittämättä jää muun muassa se, miksi ruotsalainen Ramona ja roomalainen Theo pystyvät kommunikoimaan keskenään ongelmitta. No joo. "Paluu Pompeijiin" ei sisällä sen enempää kielellistä ilotulitusta kuin juonellista omaperäisyyttäkään, mutta sen verran onnistunut seikkailu on kuitenkin kyseessä, että arvosteluun voi laittaa ihan hyvällä mielin kolme tähteä.
'Paluu Pompeijiin' oli minusta aika pliisu kirja, hiukan ontuva ja pikakelauksen omainen. Kirjan luki kyllä läpi, mutta se oli paikoin kamalan ennalta arvattava. Pikemminkin 'Paluu Pompeijiin' on ala-asteen historiankirjan Antiikin Rooma-osuus fiktioksi kirjoitettuna. Kirja oli kyllä aivan luettava ja siinä on aineksia parempaan. Tosin Ramonan ällö naiivius kävi välillä hermoille. Mutta kaiken kaikkiaan hieman keskivertoa alhaisempi kirja. Suosittelen Antiikin Roomasta kiinnostuneille. Arvosana: 6-.
Todella hyvä kirja sarja ei ole tylsä, riittävästi mutkikkaita tilanteita ja tottakai kirjasta löytyy myös romantiikkaa. Itse pidän juuri tämän kaltaisista kirjoista ja myös aikamatkailu on plussaa. Jos joku ajattelee että kirjailijahan on ruotsalainen ja kansikin näyttää tylsältä, voi erehtyä pahan kerran.