Magiaa mafian tahtiin
Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Marja Helanen-Ahtola. Kuvitus: Debi Gliori. Sidottu.
Viimeinen villisti irrotteleva magiamylläkkä!
Strega-Borgioiden konkkaronkka joutuu hurjimpaan seikkailuunsa. Ensin paikalle saapuu demoni, joka vaihtaa perheen vauvan naskalihampaiseen hirviöön. Sitten sukulinnaa koettelee tulipalo, joka ajaa liikkeelle iki-iki-iki-ikivanhan Strega-nonnan sekä Tituksen ja Pandoran kloonit. Puhumattakaan lemmikkilohikäärmeestä, joka pitää hallussaan kronokiveä, joka houkuttaa itse paholaista, joka on ryhtynyt tv-kokiksi, joka on keittänyt kokoon kaikkien aikojen noitaliemen…
Eriskummallinen ja hillitön tarina siis, eriskummallisen ja hillittömän sarjan lopuksi!
Debi Gliori
Debi Gliori (s. 1959) on skotlantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Hänen tuotantonsa pääosa on lasten kuvakirjoja, jotka hän on kirjoittanut ja kuvittanut. Gliori on luonut myös varhaisnuorille suunnatun Magiaa-fantasiasarjan.
Gliorin isovanhemmat muuttivat Britanniaan Italiasta. Glasgow’ssa kasvanut Gliori oli perheensä ainut lapsi, joka inhosi käydä katolista tyttökoulua. Niinpä hän käytti kaiken vapaa-aikansa piirtämällä ja kirjoittamalla tarinoita. Gliori kävi taidekoulua Edinburghissa 1979–84, minkä jälkeen hän on toiminut itsenäisenä taitelijana. Uran alkupuolella rahaa ei juuri ollut. ”Söimme linssejä, katselimme talvisaikaan hengityksemme huuruamista talon sisäpuolella ja vedimme vain lisää villapaitoja yllemme.” Menestyksen karttuessa olot paranivat. Nykyisin Gliori työskentelee omassa studiossaan lähellä Edinburghia maaseudun rauhassa. Kahden epäonnistuneen avioliiton jälkeen Gliori on onnellisesti naimisissa ja hänellä on viisi lasta.
'Magiaa mafian tahtiin' kutoi aiempien osien eri henkilöt ja tapahtumat yhteen. S'tan, demonit ja Strega-Borgioiden koko klaani seuralaisineen kietoutuvat yhteen kun viimeisen kerran käydään mittelöön kronokivestä. Kirjan yksi erikoisimmista hahmoista oli minusta rappeutuva S'tan, joka elää BBC:n televisiokokkina samalla kun Helvettiin saapuu talvi. Strega-Borgiat ovat yhtä hassuja ja omalaatuisia kuin ennenkin, tosin eräät heistä ovat myös vakavoituneet. 'Magiaa mafian tahtiin' ei sisällä yhtä paljoa komediaa ja naurua kuin edeltäjänsä, sen sijaan siinä on enemmän synkempiä sivujuonteita, kuten jo sen alkukielinen nimi 'Deep Fear' paljastaakin. Kirja on hyvä ja kenties parhaimpia Strega-Borgia-sarjan osista. Kirja koukutti heti ja vei mukanaan loppuun asti. Tosin kirja oli ehkä enemmän sekasortoinen kuin aiemmat, mutta se ei mainittavasti haitannut lukemista. Suosittelen aiemmat osat lukeneille, muuten tuskin pääsee juonesta ja henkilöiden suhteista täysin kärryille. Arvosana: 8.
Kun sain tämän kirjan syntymäpäivälahjaksi eräiltä tuttaviltani, kiljuin riemusta ja tanssahtelin kirjaa halaten ympäriinsä. Tiesin odottaa hyvää, eikä kirja pettymystä tuottanutkaan. Se oli todella hyvä ja jännittävä, niin kuin aiemmatkin Strega-Borgiat. Se oli myös tosi mukaansatempaava. Loistava päätös loistavalle kirjasarjalle.