Risingshadow

Ihmisen paluu

Portti-kirjat #3 / 9
Ihmisen paluu (Portti-kirjat #3) - Jack Vance
★ 7.72 / 14

Ei alkuteosta. Toimittanut Markku Sadelehto. Suomentanut Matti Rosvall. Kansi: Hannu Lipponen. Taitto: Raimo Nikkonen. Nidottu.

Sisällys:

• Galaksin aivot (Brain of the Galaxy, 1951)
  • Kuunkoi (The Moon Moth, 1961)
  • Kaita maa (The Narrow Land, 1967)
  • Ihmisen paluu (The Men Return, 1957)
  • Viimeinen linna (The Last Castle, 1966) – Hugo-palkinto 1967, Nebula-palkinto 1966.

Jack Vance, Grand Master

Amerikan tieteiskirjailijat myönsivät Jack Vancelle Grand Master -palkinnon vuonna 1996. Vance on jo kauan ollut suosituin tieteiskirjailija Hollannissa, ja ranskalaisten palvova suhtautuminen kävi ilmi viime syksynä, kun hän vieraili Poitiersin Utopia 98 -festivaaleilla. Nyt julkaistaan hänen tunnetuin pienoisromaaninsa Viimeinen linna ja neljä novellia, jotka kaikki edustavat hyvin kirjoitettua science fictionia parhaimmillaan.

Adlibris: tarkista saatavuus

ScifiNovellikokoelma
Julkaistu: 1999 (Tampereen science fiction -seura)
Kirja-arviot ja kommentit (2)

Kirjan tilaus

Ready Player One: Romaani
★ 8.72 / 134
Operaatio Ave Maria
★ 8.70 / 53
Kukkia Algernonille (Sci-fi -sarja)
★ 8.68 / 44
Nimbus ja tähdet
★ 8.58 / 47
Suojaan metsän siimekseen
★ 8.46 / 11
Dyyni (Dyyni-sarja #1)
★ 8.44 / 46

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Jack Vance

John Holbrook Vance (1916–2013) käytti kirjailijanimeä Jack Vance. Kuusi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana Vance kirjoitti noin 60 kirjaa. Vance sai elämäntyöstään World Fantasy -palkinnon sekä Yhdysvaltain tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistyksen myöntämän suurmestarin arvonimen. Vancen on luettu yhdeksi merkittävimmistä tieteiskirjailijoista alan historiassa. Hän on yksi harvoista kirjailijoista, jota arvostetaan sekä fantasian että science fictionin mestarina.

Vance syntyi San Franciscossa viiden sisaruksen keskimmäisenä. Kun Vance oli viisivuotias, perhe muutti äidinisän maatilalle lähelle Sacramentoa. Lapsuus oli onnellinen, vaikka perhe oli köyhä. Vance nautti ulkoilmaelämästä joen varrella ja uppoutui kirjoihin. Hän luki L. Frank Baumia, Edgar Rice Burroughsia, Jules Verneä, lordi Dunsanya ja James Branch Cabellia. Weird Tales -lehdestä hän luki muun muassa C. L. Mooren ja Clark Ashton Smithin tieteis- ja fantasiatarinoita.

Lamakausi pahensi perheen taloudellista tilannetta ja Vance joutui lähtemään junior collegesta töihin. Hän työskenteli maatilalla, tehtaassa ja kaivoksilla. Sanojensa mukaan Vance kehittyi epäkäytännöllisestä älyköstä monien alojen taitajaksi ja päättäväiseksi kokeilemaan kaikkia elämänalueita. 1930-luvun lopulla Vance alkoi opiskella Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä. Kuuden vuoden aikana hän opiskeli aluksi kaivostekniikkaa, sitten fysiikkaa, journalismia ja englannin kieltä. Hän osallistui myös luovan kirjoittamisen kursseille ja yliopiston lehden toimittamiseen. Vance jätti yliopiston taakseen 1942. Insinöörit ja fyysikot vaikuttivat liian urautuneilta ja toimittajan työ olisi vaatinut keskinkertaisen tekstin tuottamista nopeasti. Vance työskenteli laivaston sähköasentajana Pearl Harbourissa ja laivanvarustamolla Kaliforniassa. Lyhyen aikaa hän opiskeli japania tavoitteenaan toimia armeijan tiedustelupalvelussa. Tämän hankkeen epäonnistuttua heikkonäköinen Vance opetteli ulkoa näöntarkastustaulun, jotta pääsi merimieheksi Tyynenmeren kauppalaivastoon.

Laivastossa Vancella oli aikaa kirjoittaa ja hän julkaisi ensimmäisen novellinsa 1945. Vuonna 1946 Vance tapasi Norma-vaimonsa. Vance työskenteli kirvesmiehenä, kunnes 1970-luvulta alkaen pystyi toimimaan kokopäiväisenä kirjailijana. Vance asui itse rakentamassaan talossa Oaklandin kukkuloilla. Hän piti myös asuntolaivaa ystäviensä kanssa ja matkusteli perheensä kanssa eri puolilla maailmaa. Hän antoi haastatteluita harvoin eikä osallistunut kirjojen markkinointiin tai kirjallisten piirien toimintaan. Hän luotti siihen, että kirjailijan työt puhuvat puolestaan ilman selittelyjä.

Luonnontieteellisen tieteiskirjallisuudet kehitelmät eivät ole tyypillisiä Vancelle, joka pikemminkin kuvaa ihmisyhteisöjä ja niiden kehitystä eri ympäristöissä. Vancen tyyliin liitetään usein olosuhteista seuraava ironia. Kaikki ihmiset ovat oman aikansa ja sen aatteiden luomuksia ja ainoastaan kuvittelevat hallitsevansa oikean tavan tarkastella ympäröivää todellisuutta. Vance sanoi: ”Kirjoitan koulutetulle, maailmaa nähneelle henkilölle jolla on jonkin verran tuntemusta elämästä paikallisesti ja kansainvälisesti – sekä aivot. Ja haluan saada nämä ihmiset kiinnostumaan ja ehkä myös silloin tällöin nauramaan, mutta myös hämmästymään joitakin keksintöjäni.”

Vancen tunnetuimpiin luomuksiin kuuluu fantasia kaukaisesta tulevaisuudesta, jossa Maa on kuolemassa sammuvan auringon alla ja tieteestä on tullut taikuutta. Auringon lopulliseen sammumiseen on aikaa ehkä pari vuosikymmentä. Sarjan ensimmäinen ja kuuluisin osa on Iltaruskon maa. Kirjan voi luokitella fantasiaksi tai tieteisfantasiaksi. Teoksen kieli on runollista ja täynnä outoja vanhanaikaisia sanoja. Kerronta ja ympäristö ovat surrealistisen värikkäitä. Vance kirjoitti novellit vuonna 1944 seilatessaan Tyyntä valtamerta, innoituksen antoivat merelliset auringonlaskut. Myöhemmin Vance palasi kuolevaan Maahan jatko-osien merkeissä. Vaikka teokset sijoittuvat nimellisesti samaan ympäristöön, tunnelma ei enää ole yhtä unenomainen, juoni on yhtenäisempi eivätkä kertomukset sisällä satunnaisia viittauksia lukuun ottamatta yhteisiä henkilöitä tai juonenkulkuja. Vuonna 1966 ilmestyneestä romaanista on suomennettu sen viides luku pitkänä novellina ”Pyhiinvaeltajat” (1966) valikoimassa Pimeyden linnake. Kuolevaan Maahan sijoittuu myös ”Morreion” (1973), joka on suomennettu valikoimaan Shoredanin kellot.

Lähteitä

Matti Rosvall: Jack Vance. Teoksessa Science fiction. Toimittaneet Juhani Hinkkanen ja Kai Ekholm. Kirjastopalvelu, 1990.
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Portti 4/1998. Jack Vance -erikoisnumero.

Kuva: David M. Alexander

Portti-kirjat

Portti-kirjat sisältää tällä hetkellä 9 kirjaa.

Vaeltaja unien portilla (Portti-kirjat #1)
★ 7.04 / 31
Huhtikuun noita (Portti-kirjat #2)
★ 7.24 / 21
Ihmisen paluu (Portti-kirjat #3)
★ 7.72 / 14
Missä junat kääntyvät (Portti-kirjat #4)
★ 8.02 / 38
Sisämeren kalastaja (Portti-kirjat #5)
★ 6.92 / 42
Jäinen lohikäärme (Portti-kirjat #6)
★ 6.50 / 12
Käärmeet ja tikapuut (Portti-kirjat #7)
★ 6.50 / 10
Zambebwein kuu (Portti-kirjat #8)
★ 6.76 / 13
Valdemarin kirja (Portti-kirjat #9)
★ 7.50 / 8

31.07.2024
Bill avatar
Bill
Kirjoja 163, Arviot 54
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Novellit ”Galaksin aivot” (1951) ja ”Kuunkoi” (1961) ovat mielestäni parasta mahdollista scifiä, tästä syystä koko kirjalle täysi kymppi. Pidin myös novelleista ”Kaita maa” (1967) ja ”Ihmisen paluu” (1957). Tämän kokoelman viimeinen, pisin ja palkituin tarina ”Viimeinen linna” (1966) meni minulta jotenkin ohi. Sitä ei ehkä ole pystytty kääntämään suomeksi riittävän hyvin.

14.07.2009
Jackalbury avatar
Jackalbury
Kirjoja 845, Arviot 179
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Vancella on taito hyppysissään, se pitää heti sanoa. Novellit vievät lukijan mukanaan eikä niihin kyllästy, koska Vance taitavasti koukuttaa lukijansa salaisuuksilla ja selittämättömillä asioilla, joista osa ei selviä lainkaan. Hänellä ilmenee myös ilmiöimäisen runsas mielikuvitus ja silti omalla logiikallaan täysin järkevät maailmat. 'Ihmisen paluu' kokoelma oli epätasainen valikoima Vancen novelleja, osasta pidin, osan vain luin ja totesin että, jaa, vai sellainen. Nyt tarkempaan arvosteluun. Aloitusnovelli 'Galaksin aivot' tuntui aluksi aivan oudolta ja mystiseltä lyhyine tarinanpätkineen, jotka poukkoilevat pitkin Vancen luoman universumin historiaa ja planeettoja. Lopussa kaikki selviää onneksi ja novelli paljastuu herkullisen pirulliseksi huumoriksi, minkä loppuratkaisu varmasti naurattaa lukijaa. Kerron vain sen verran, että kyseessä on koe uuden Galaksin Päämiehen valitsemiseksi. 'Kuunkoi' oli minusta kokoelman paras novelli, sillä sen maailma on outo, lumoava ja värikkyydessään ihastuttava. Ser Thissell lähetetään konsuliksi sulkeutuneeseen Sireneen, missä kaikki ihmiset kulkevat naamioituina koko ikänsä ja viestivät laulamalla ja säestämällä mukanaan olevilla soittimilla. Naamiotkin viestivät asioita muille ihmisille ja oman mutkansa tuo se, etteivät sireneläiset käytä rahaa vaan kunniaa kaupankäynnissään. Pahamaineinen salamurhaaja Haxo Angmark pakenee virkavaltaa Sireneen ja konsuli Thisselin tehtävä on napata tämä elävä tai kuolleena. Alkaa metsästys tässä naamioiden maailmassa. Minä nautin suuresti 'Kuunkoissa' Sirenen erikoislaatuisesta maailmasta ja naamioiden kuvauksista. Toivoisin että Vance kirjoittaisi lisää Sirene-tarinoita ja että niitä suomennettaisiin. Tosin ajatus musisoimalla keskustelusta kauhistuttaa minua, joka opin säällisesti soittamaan nokkahuilua ala-asteella. 'Kaita maa' oli rauhallinen novelli oudosta liskoihmisten kansasta, joka jakaantuu harjojen mukaan Yksiin, Kaksiin ja Kolmiin. Erikoinen liskoihminen Ern tutkii elinpiiriään ja päätyy lopulta villien yksien ja teokraattisten kaksien kautta Viimeisen Kolmen luokse. 'Kaita maa' oli mukavaa luettavaa, muttei loppujen lopuksi kovinkaan ihmeellinen. Kokoelman niminovelli 'Ihmisen paluu' oli kaikkein lyhin ja minusta tylsin ja epäkiinnostavin. Tarinassa maa on ajautunut epäkausaalisuuden pilveen ja normaalit luonnonlait kumoutuneet ihmiskunnan peukaloitua niitä. Vain epävakaat mielipuolet ja muutama hengissä selvinnyt ihminen asuttavat mielipuoliseksi helvetiksi muuttunutta maailmaa. Kokoelman viimeinen tarina, pienoisromaani 'Viimeinen linna' oli 'Kuunkoin' jälkeen toisiksi parhain tarina kaukaisen tulevaisuuden Maasta, jossa muualta tuodut humanoidi-orjat nousevat kapinaan rappeutuneita ja hienostelevia herrojaan vastaan. Seuraa taistelu ihmiskunnan ja sen aikaansaannosten välillä. 'Viimeisessä linnassa' on koko ajan jotenkin surumielinen muinaisuuden ja unohdettujen aikojen tuntu, kenties siksi että tapahtumapaikkana on maailmanpalon jälkeen toipunut Maa, jossa on vain muutama ylhäisten huvilinna ja kasapäin raunioita. Yhtä aikaa liikutaan keskiajan linnanhovin ja kaukaisen tulevaisuuden teknologian maailmoissa. Vancen kokoelma on mukavaa luettavaa, ja suosittelen sitä varsinkin 'Kuunkoin' ja 'Viimeisen linnan' vuoksi. Itse pidin näistä novelleista, mutta muut novellit laskevat kokoelman tasoa. Arvosana: 8-.

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja