Pariisi 1900-luvulla
Alkuteos kirjoitettu 1863, käsikirjoitus julkaistu 1994. Suomentanut Annikki Suni. Alkusanat ja tekstin toimitus: Piero Gondolo della Riva. Sidottu.
Vasta nyt löytynyt karmaisevan riemukas tieteisromaani joka paljastaa Vernen huikeat näkijänlahjat!
Jules Verne vei romaaninsa käsikirjoituksen kustantajalle vuonna 1863.
Kustantaja kauhistui romaanin tulevaisuudenkuvaa ja hylkäsi sen liian
rohkeana. Kateissa ollut käsikirjoitus on nyt löytynyt. Ja miltä
maailmamme näyttääkään!
Michel Dufrénoy on humanistisesti suuntautunut nuori mies eikä siis
kovinkaan kotona ajassa, jossa palvotaan tekniikkaa ja rahaa,
väheksytään taiteita ja naiset suunnitellaan korvattaviksi
paineilmakoneilla. Pakkohan Michelin on kuitenkin yrittää. Mutta kuinka
ja millä seurauksin?
Käännetty englanniksi Paris in the 20th Century
Jules Verne
Jules-Gabriel Verne (1828–1905) oli ranskalainen kirjailija ja tieteiskirjallisuuden edelläkävijä. Verne kirjoitti muun muassa avaruusaluksista, lentolaitteista ja sukellusveneistä, jotka tulivat todellisuudeksi vasta myöhemmin 1900-luvulla.
Jules Verne syntyi Nantesin pikkukaupungissas ja vietti lapsuutensa Loire-joella sijaitsevalla saarella. Eristynyt sijainti vahvisti hänen mielikuvitustaan. Lyseon jälkeen Verne lähti Pariisiin opiskelemaan juristin tutkintoa varten. Noin vuonna 1848 hän ryhtyi kirjoittamaan. Matkakertomusten tekeminen vaikuttaa paljastaneen hänelle omimman alansa: viehättävästi liioitellut matkojen ja seikkailujen kuvaukset, joista välittyvät tieteelliset yksityiskohdat lisäävät tarinoiden uskottavuutta.
Verne tutustui kirjailijoihin Alexandre Dumas ja Victor Hugo, jotka neuvoivat häntä kirjoittamisessa. Hän myös tapasi kustantaja Pierre-Jules Hetzelin, joka neuvoi Verneä lisäämään romaaneihinsa komiikkaa, muuttamaan surullisia loppuja iloisiksi ja laimentamaan poliittista sanomaa. Vernen ensiteos julkaistiin 1863. Tästä lähtien Verneltä ilmestyi lähes joka vuosi yksi tai useampi teos. Useimmat hänen teoksistaan ilmestyivät ensin sarjamuodossa Hetzelin kustantamassa viikkojulkaisussa.
Jules kirjoitti Merkilliset matkat -sarjan romaaneitaan yli 43 vuoden ajan, kunnes hän kuoli 87 vuoden iässä vuonna 1905. Vernen tuotantoon kuuluu 54 Merkilliset matkat -romaania, 11 muuta romaania ja lukuisia muita tekstejä. Verne on 148:lla kielellä käännettynä maailman käännetyin kirjailija. Verne tunnetaan yleisesti ”tieteiskirjallisuuden isänä” yhdessä aikalaisensa H. G. Wellsin kanssa. Verne seurasi eri maanosien politiikkaa ja oli hyvin perillä myös uusista tieteellisistä saavutuksista.
Vernen ensimmäiset romaanihahmot olivat melko stereotyyppisiä nerokkaita tutkijoita ja löytöretkeilijöitä, jotka olivat viktoriaaniselle ajalle tyypillisen reippaan edistyshengen vallassa ja tekivät uhkarohkeita matkoja maapallon tuntemattomiin osiin. Toisen ryhmän hänen tuotannostaan muodostavat erilaiset seikkailutarinat, joissa tiede on vain pienenä osana tarinaa.
Kirja-arvioita
Periaatteessa kirjan idea on kiinnostava: yritys kirjoittaa realistinen kuvaus lähitulevaisuudesta eikä pelkästään spekuloida joitain kaukaisesta tulevaisuudesta. Se ei kuitenkaan jaksanut pitää kiinnostusta yllä, vaan pidin kirjaa tylsänä. En tiedä, onko kyse siitä, että nyt tiedetään asioiden menneen toisin vai siitä, että Vernen kirjoitustyyli ei kuitenkaan suuressa osassa kirjoja ole kovin mukaansatempaava (kuten siis ei tässäkään).