Uponnut maailma
Alkuteos ilmestynyt 1962. Suomentanut Mika Renvall. Kannen kuva: Jukka Murtosaari. Sidottu.
Maapallon lämpötila on noussut kymmeniä asteita. Asutusta on enää vain lähellä napa-alueita. Valtaosa maailmasta on soista viidakkoa. Pohjois-Grönlannista lähetetään retkikunta tutkimaan Lontoon aluetta, joka on uponnut lietteen alle ja erilaiset liskot ovat vallanneet sen. Vain muutama asukas sinnittelee siellä asuen talojen yläkerroksissa, jotka eivät ole vielä vedenpinnan alla.
Biologi Kernas tutkii luontoa, joka on palannut takaisin olosuhteisiin, jotka ovat vallinneet miljoonia vuosia sitten. Myös hänen mielessään tapahtuu outoja asioita.
Englantilainen uuden aallon scifi-kirjailija J. G. Ballard (1930–2009) on kirjoittanut kiehtovan ekologisen tulevaisuudenkuvauksen, joka on tänään ajankohtaisempi kuin ilmestymisvuonnaan 1962.
J. G. Ballard
James Graham Ballard (1930–2009) syntyi Shanghaissa englantilaisista vanhemmista. Hän eli Kiinassa 15-vuotiaaksi asti. Toisen maailmansodan aikaan hän joutui japanilaisten vankileirille. Tästä kokemuksestaan hän kertoi myöhemmin romaanissaan Auringon valtakunta (1984), josta Steven Spielberg ohjasi elokuvan vuonna 1987. Keskeytyneiden lääketieteen opintojen jälkeen Ballard värväytyi Kuninkaallisiin ilmavoimiin ja palveli Kanadassa, missä tutustui tieteiskirjallisuuteen. Tämän jälkeen hän ansaitsi elantonsa toimittajana. Ballard julkaisi ensimmäisen novellinsa 1956 ja ryhtyi kirjailijaksi vuonna 1961, kun hänen ensimmäinen romaaninsa julkaistiin.
Saturnus SciFi
Sarjassa julkaistiin scifi-klassikoita 1950–1990-luvuilta.
Sarja sisältää 4 pääteosta ja yhteensä teoksia 4 kpl.
Kirja-arvioita
Mielenkiintoinen yritys kuvailla ihmisen mielenmaiseman muutosta muinaisuutta kohti hapuilevana samalla kun maailma muuttuu esiaikaiseen tilaan. Sivistys katoaa pala palalta ja tilalle tulee barbaria tai katatonia. Kirja onnistuu hyvin kuvailemaan tuskaisen kuumaa rehevöitynyttä maailmaa lähes piinallisella tavalla.
Aiheensa puolesta Uponnut maailma oli erittäin kiehtova kirja - ilmastonmuutoksen aiheuttama maailman rehevöityminen sankaksi viidakoksi sai mielikuvituksen lentoon. Mietin pitkään antaako kirjalle neljä vai kolme tähteä. Neljä olisi ollut perusteltua aiheen ja sen kuvauksen kautta, mutta päädyin lopulta kolmeen. Varsinaisesti tarina itsessään ei tehnyt vaikutusta vaan tuntui joissain paikoin turhaltakin. Lisäksi mukana oli joitakin elementtejä, joita kirjailija ei saanut toimimaan loppuun saakka, vaan ne jäivät irrallisiksi ja vaivaamaan lukijaa. Eivät samalla tavalla pohdituttamaan kuin kirjan perustason aihe, vaan häiritsemään koska vastausta ei annettu.