Science fiction: Antologia 85
Toimittanut ja suomentanut Reijo Kalvas. Isaac Asimov's Science Fiction -lehden novelleista koottu tieteislukemisto. Sidottu.
Sisällys:
- Lowell Kent Smith: Aivastus (The Sneeze, 1981)
- Somtow Suscharitkul: Aquila (Aquila, 1982)
- David Brin: Ajan virta (The River of Time, 1981)
- Isaac Asimov: Voittajalle (To the Victor, 1982)
- Connie Willis: Palovartija (Fire Watch, 1982) – Hugo- ja Nebula-palkinto
- William Webb: Kohtaaminen
Käyttäjät lukeneet myös
Muita teoksia kirjailijalta Reijo Kalvas
”Aquila” on vaihtoehtohistoriallinen tarina, joka sekoittaa muinaisia roomalaisia ja intiaaneja. Outoudessaan sitä voi pitää onnistuneena, mutta minua novelli ei juuri koskettanut. David Brinin ”Ajan virta” on varsin hauska ideanovelli, mutta ei sen kummempaa. Asimovin ”Voittajalle” on tekijän nimen ansiosta julkaistu täytepala, jolle ei ole käyttöä lehden sivujen ulkopuolella. Ensimmäisestä ja viimeisestä novellista ei jäänyt mieleen mitään. Askarruttavinta kokoelmassa on se, miksi Connie Willisin ”Palovartija” sai aikoinaan niin paljon palkintoja ja ylistyksiä. Brian Aldiss mainitsi novellin yliarvostetuksi tieteiskirjallisuuden historiateoksessaan. Toni Jerrman kirjoitti Tähtivaeltajan arvostelussa kertomuksen ilmeisesti yrittävän sanoa jotain tärkeää, mutta se kaatuu pituuteen, sekavuuteen ja outouksiin, joilla ei ole tehtävää tarinassa. Toisaalta monet ovat pitäneet tarinasta, ja Willisin novellikokoelmaa se voisi toimia hyvin. Alkukielellä novelli on luettavissa internetissä.