Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa
Alkuteos ilmestynyt lehdessä 1927. Uusi laitos 1933–34. Suomentanut Juri Nummelin. Nidottu.
"Ihmiskunnan vanhin ja voimakkain tunne on pelko, ja pelon vanhin ja voimakkain muoto on tuntemattoman pelko."
Pitkässä esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa H. P. Lovecraft kuvailee kauhukirjallisuuden historiaa aina ihmiskunnan alkuajoista saakka.
Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) oli amerikkalainen klassikkokirjailija, joka julkaisi kauhistuttavat tarinansa aikansa kioskilehdissä, mutta on 2000-luvulla noussut yhdeksi tärkeimmistä kauhukirjailijoista kautta aikojen.
Teokseen sisältyvät myös suomentaja Juri Nummelinin esipuhe sekä laaja huomautusosio.
H. P. Lovecraft
Yhdysvaltalainen Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) on tunnetuimpia 1900-luvun kauhukirjailijoita.
Lovecraft syntyi vuonna 1890 Rhode Islandilla Providencessa. Lovecraft oli varhaiskypsä lapsi, joka oppi lukemaan kolmevuotiaana. Lovecraftin ensimmäinen kirjallisen intohimon aihe oli hänen viisivuotiaana lukemansa Tuhannen ja yhden yön tarinat. Hän otti käyttöön kirjailijanimen Abdul Alhazred, joka myöhemmin esiintyy hänen kirjoituksissaan Necronomicon-nimisen kirjan tekijänä. Kuusivuotiaana Lovecraft kiinnostui kreikkalaisesta tarustosta ja kahlasi lävitse Homeroksen Iiliaksen ja Odysseian. Hän ihastui myös Grimmin veljesten satuihin ja Jules Vernen tieteiskirjoihin. Koulussa hän tutustui myös varhaisten kauhu- ja fantasiakirjoittajien kuten Edgar Allan Poen teksteihin.
Kirja-arvioita
Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa käsittää H. P. Lovecraftin esseen kauhukirjallisuuden historiasta aina 1700-luvulta 1920-luvulle saakka. Varhaisessa kauhukirjallisuudessa ajan hengen mukaisesti tarinat sisältävät kauhun ohella sentimentaalisuutta ja romansseja. Lovecraft kritisoi juurikin näitä piirteitä monissa muuten ihailemissaan teoksissa. Tätä tietokirjaa voi suositella kaikille kauhukirjallisuudesta ja sen historiasta kiinnostuneille ja se soveltuu hyvin myös aloitteleville kauhukirjallisuuden harrastajille sillä se tarjoaa paljon kauhun perusteosten lukuvinkkejä vuosien varrelta. Mikä tekee kirjasta merkittävän suomalaisille ja suomeksi lukeville on toimittaja Juri Nummelinin kattava tietopaketti kirjan lopussa, jossa esitellään artikkelissa esiintyneiden teosten suomennokset ja lähteet. Esitellyistä teoksista suomennoksia onkin ilmestynyt kohtuullisesi. Niin kuin kaikki tietokirjat jossain määrin vanhentuvat, niin on käynyt tällekin, sillä suomennoksen ilmestymisen jälkeen artikkelissa esitellyistä teoksista on tulossa/tullut useita suomennoksia lisää.