Stepanin koodeksi
Toimitus ja taitto: Tuomas Saloranta. Kansi: Arren Zherbin. Nidottu.
Sisältö:
- Samuli Antila: Stepanin koodeksi
- Markus Harju: Veli Frantisekin viimeinen toive
- Tuomas Saloranta: Kirjan mahti
- Jussi Katajala: Ääni kellarissa
- Shimo Suntila: Rakkaudesta kirjaan
- Mixu Lauronen: Veli Adolphuksen tunnustus
- Heikki Nevala: Suruntuoja
- Anne Leinonen: Kirje Helenille
- Boris Hurtta: Rosy Luxenburgové 3
- Tarja Sipiläinen: Murretut
Mystinen kirja löydetään böömiläisestä hopeakaivoksesta 1400-luvulla, hussilaissotien jälkimainingeissa. Se toimitetaan jesuiittakollegiolle, jonka johtajan mukaan se saa nimekseen Stepanin koodeksi. Seuraavien vuosisatojen aikana Stepanin koodeksi kiehtoo ihmisten mieliä – oppineet tutkivat sen saloja, kirkonmiehet pyrkivät tuhoamaan sen sivuilta versovan pahuuden, keräilijät hamuavat sitä kokoelmiinsa ja ahneuden valtaan joutuneet yrittävät hyötyä sen voimista. Mutta koodeksilla tuntuu olevan oma tahtonsa, ja se kylvää ympärilleen tuhoa, hulluutta ja kuolemaa.
Tässä kirjassa Stepanin koodeksin vaiheista kertovat uusrahvaanomaisesta spekulatiivisesta fiktiosta (URS) tutut Samuli Antila, Markus Harju, Jussi Katajala, Mixu Lauronen, Heikki Nevala, Tuomas Saloranta, Tarja Sipiläinen ja Shimo Suntila, sekä Anne Leinonen ja Boris Hurtta.
Tuomas Saloranta
Helsinkiläinen Tuomas Saloranta (s. 1977) on julkaissut kertomuksia vuodesta 2007 eri lehdissä ja antologioissa. Saloranta on kirjallisen liikkeen nimeltä uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio perustaja ja hän on toiminut pienkustantajana.
Kirja-arvioita
Stepanin koodeksi muodostaa oman mytologiansa, mutta on selvää, että paljosta ollaan velkaa lovecraftiaaniselle kauhun perinteelle. Hulluus kiiluu silmissä ja varjot tuntuvat liikkuvan. Parhaimmillaan Stepanin koodeksi aiheuttaa vilunväristyksiä ja hykertelyä, heikoimmillaan se taas toistaa itseään ja kuluneita konventioita, mikä ei kokoelman lyhyyden huomioon ottaen ole lainkaan hyvä asia. Toivon mukaan koodeksin toisessa osassa sukelletaan syvemmälle mytologiaan ja otetaan kaikki irti laajemmin ja rohkeammin; Stepanin koodeksi on ehdottomasti lukemisen arvoinen kokonaisuus, ja olisi sääli, jos avoimet mahdollisuudet jätetään tähän.