Totuuskuutio
Kannen valokuva: Maria Arnell/NordicPhotos. Kannen suunnittelu: Päivi Puustinen. Sidottu, kansipaperi.
Kuka päättää, mitä sinusta tiedetään? Tunnetun journalistin esikoisromaani on hyytävän ajankohtainen trilleri tulevaisuuden Suomesta, missä tieto, valta ja raha ovat yhtä.
Tero Lilja työskentelee jättikonserni Celsiuksella täsmäyttäjänä: hän oikoo internetin sisältöä maksavien asiakkaiden edun mukaiseksi. Jos suuryrityksen tekemästä virheestä alkaa liikkua tietoa, Celsiuksen pojat vaihtavat tilalle jotakin harmitonta.
Kunnes Liljan perhettä kohtaa tragedia, jota Celsius kiirehtii mitätöimään. Tero käy vastaiskuun ja joutuu ensi kertaa tekemisiin yhteiskunnan marginaaliin ajettujen toisinajattelijoiden kanssa. Mutta voiko Celsiusta uhmata?
Esa Mäkinen
Esa Mäkinen (s. 1980) työskentelee Helsingin Sanomissa datajournalismista vastaavana uutispäällikkönä. Hän tekee työnsä ja lukee kirjansa digitaalisesti. Ennen esikoisromaaniaan hän on julkaissut kaksi Kuka kukin luulee olevansa -teosta Mikko Metsämäen kanssa. Mäkinen asuu perheineen Helsingissä.
Totuuskuutio on dystopian makuinen, tulevaisuuden Suomeen sijoittuva teos, jossa pohditaan monipuolisesti tiedon, muistamisen ja ympäröivän digitaalisen kulttuurin ongelmakohtia tarjoamatta silti suoraa ratkaisua niihin. Teksti on sujuvaa ja tarinankerronta toimii ihan mukavasti. Hahmot ovat mukiinmeneviä nekin. Suosittelen teosta oikeastaan kaikille, joita tulevaisuudenkuvat tai ympäröivästä informaatiokulttuurista nousevat kysymyksenasettelut kiinnostavat.