Paholaisen päivä
Alkuteos ilmestynyt 2017. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Kannen kuva: iStock / Sebastian Knight. Sidottu, kansipaperi.
"Kaikki laaksosta kertovat tarinat alkavat paholaisesta."
Joka vuosi John Pentecost palaa juurilleen syrjäiseen kylään Luoteis-Englannin nummille. Laaksossa asiat pysyvät muuttumattomina vuodesta toiseen, mutta tänä vuonna on toisin. Johnin isoisä – kyläläisille Ukko – on kuollut ja John tuo hautajaisiin myös tuoreen vaimonsa, Katin. Onko laakson lumo niin vahva, että jonakin päivänä he tulevat jäädäkseen?
Kauan sitten sakea lumipyry eristi koko laakson viikoiksi ja paholainen livahti lammasten vaatteissa kylään. Tuho oli valtava. Nyt kylässä vietetään Paholaisen päivää joka syksy, ulkopuolisten mielestä perin kummallista juhlaa.
Mutta kyläläiset tietävät, että perinteitä pitää kunnioittaa ja vanhat rituaalit varmistavat, että kaikki ovat turvassa paholaiselta tänäkin vuonna. Vaan kuinka käy?
Sumuiset nummet Humisevan harjun maisemissa, vanhoista legendoista kumpuava pelko sekä perinteiden taakka ja kirous kertautuvat maagisessa Paholaisen päivässä.
"Ei ole olemassa pelottavampaa paikkaa kuin omat ajatukset." – Andrew Michael Hurley
Andrew Michael Hurleyn esikoisteos Hylätty ranta valittiin Isossa-Britanniassa vuoden 2015 parhaaksi esikoisteokseksi ja vielä saman vuoden parhaaksi romaaniksi. Kriitikoiden kiittämä ja lukijoiden suosima romaani myytiin 20 maahan ja siitä on elokuva tekeillä. Myös Hurleyn odotettu uutuus Paholaisen päivä sijoittuu kirjailijan kotiseudun Lancashiren karun mystisiin maisemiin.
Andrew Michael Hurley
Andrew Michael Hurley (s. 1975) on asunut Lontoossa ja Manchesterissa ennen asettumistaan Lancashireen. Hurley opettaa päivätyönään Englannin kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista. Hänen ensimmäinen novellikokoelmansa ilmestyi vuonna 2006. Hylätty ranta (2014) sai Costa-palkinnon vuoden parhaana esikoisromaanina.
Kirja-arvioita
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Halloweenin aikaan lokakuun lopulle. Endlandsin talolliset eivät vietä perinteistä Halloweenia kuten muualla kylillä on tapana vaan siellä vietetään vuosittaista Paholaisen päivää. Paholainen, vanha Kehno, houkutellaan silloin alas nummelta laaksoon ja tehdään erinäisiä rituaaleja Paholaisen karkotukseen ja poissa pysymiseen. Goottilaiseksi kertomuksen tekee vanha miljöö, monen sukupolven ajan Pentecostien pitämä ränsistyvä lammastila, alueen metsät ja nummet sekä yliluonnolliseen vivahtava ilmapiiri. Kirja on myös sukutarina.
Varasin tämän kirjastosta aikaa sitten kun luin että kyseinen kirja on tulossa, takakannen mukaan luvassa olisi jännittävää ja samalla kauhistuttavaa luettavaa, vaan toisin kävi. Kirjassa ei juurikaan tapahtunut mitään, vasta aivan viimeisillä sivuilla ja nekin tapahtumat sivuutettiin tuosta vain. Kertoja palasi tuon tuostakin vanhoihin, aikaa sitten tapahtuneisiin asioihin, joissa ei juurikaan ollut mitään sen kiinnostavampaa kuin naapureiden asioiden muistelua. Itse en saanut tästä teoksesta oikein mitään irti, enkä todellakaan saanut kauhunnälkääni tyydytettyä, edes alkupalan vertaa.