Tuomiopäivän kirja
Alkuteos ilmestynyt 1992. Suomentanut Tero Kuittinen. Päällys: Heikki Kalliomaa.
1. laitos: Otava, 1999. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Otava, 2000. Seven. 2. painos 2005. Nidottu.
Jaettu Hugo-palkintu 1993, Nebula-palkinto 1992, Locus-palkinto (paras sf-romaani) 1993. Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 1993, Mythopoeic-palkintoehdokas 1993, BSFA-palkintoehdokas 1993.
Scifin mestarin jo klassikoksi noussut menestysromaani aikamatkasta keskiaikaan
”Olen pahassa pulassa, herra Dunworthy. En tiedä missä olen, enkä osaa puhua paikallista kieltä. Eikä se ole edes kiperin ongelmani.”
Vuonna 2054 opiskelijatyttö Kivrin lähetetään keskiaikaan. Hänen opettajansa professori Dunworthy pelkää pahinta. Hän on itse käynyt lähimenneisyydessä, mutta 1300-luku oli vaarallista ja synkkää aikaa.
Dunworthyn pelko osoittautuu aiheelliseksi. Mikään ei suju suunnitelmien mukaan.
”Loistava teos – karkea, kiehtova, aidosti raastava. Kirja jonka tarkoin tutkitut yksityiskohdat, hieno tyyli ja hiottu vaistonvaraisuus vetoavat varmasti scifiyleisöä laajempaan lukijajoukkoon.” – Kirkus Reviews
”Tarina on tunnelataukseltaan vahva, jopa järkyttävä. — Kannattaa tutustua – myös niiden, jotka eivät tavallisesti scifiä lue, niin yleispätevää Willisin sanottava on.” – Kaleva
Connie Willis
Constance Willis on syntynyt vuonna 1945 Coloradossa Yhdysvalloissa. Willis opiskeli Pohjois-Coloradon yliopistossa englantia ja kasvatustieteitä valmistuen opettajaksi ja toimi peruskoulun opettajana vuoteen 1982 asti. Nykyisin Connie Willis asuu Greeleyssä, Coloradossa miehensä fysiikan professori Courtney Willisin kanssa. Perheeseen kuuluvat myös kissa ja koira. Willisin harrastuksiin kuuluu kirkkokuoro, jossa hän laulaa sopraanoa.
Willis on voittanut enemmän SF-palkintoja kuin kukaan toinen tieteiskirjailija. Hänet nimettiin Science Fiction Hall of Fameen vuonna 2009, Science Fiction Writers of America antoi hänelle suurmestarin arvonimen vuonna 2011 ja Robert A. Heinlein -palkinnon hän sai samana vuonna. Suomessa Willis on ollut vuoden 1999 Turun Finnconin kunniavieraana.
Kirja-arvioita
Pidin ihan kohtalaisesti Connie Willisin periaatteessa samaan maailmaan sijoittuvasta kirjasta “To Say Nothing About a Dog”, ja aloittelin tätä ihan kohtalaisen suurin odotuksin. Petyin. Kirja on erittäin löysästi kirjoitettu, ja suuri osa korkeasta sivumäärästä kuluu siihen kun kirjan henkilöt puhuvat loputtomiin samoista asioista. Etenkin ensimmäiset n 300 sivua olivat erittäin rasittavia, samat asiat kertautuivat kerta toisensa jälkeen, ja juuri mitään ei tunnu tapahtuvan. Tulevaisuus josta aikamatkalle lähdetään, on järkyttävän huonosti kuvattu, mitään uusia keksintöjä aikakonetta lukuun ottamatta ei ilmeisesti ole tehty, matkapuhelimia ei ole lainkaan käytössä, tietokoneita ei juurikaan ole käytössä (siis kirjassa joka on kirjoitettu 90-luvun alussa – minkä hemmetin kiven alla Connien Willis oikein asuu?), osa ongelmista on erittäin teennäisiä (siis vain yksi ja ainoastaan yksi ainoa henkilö koko Oxfordissa osaa käyttää aikakonetta ja tulkita sen asetuksia? Good grief.) Ja kohta mihin aikamatkustaja on päätynyt on hänelle täydellisen mahdotonta löytää uudelleen, kun lähin kiintopiste on kuitenkin ehkä muutaman sadan metrin päässä tiedossa? Ihan olisi ollut hyvä kirja, jos olisi kirjoittaja olisi hiukan käyttänyt enemmän järkeä ja mielikuvitusta, ja leikannut noin 200 sivua turhaa toistoa ja vuoropuhelua pois. Yksi niitä käsittämättömämmän pään Hugo- voittajia – mahtoikohan Worldcon olla taas Willisin kotikaupungissa kuten vuosi sitten jolloin hänen kirjoittamansa heikko novelli voitti oman sarjansa? PS. Annetaanko täällä pisteita arvostelun laadusta, vaiko siitä onko asiasta samaa mieltä?
"Tuomiopäivän kirja" onnistui yllättämään minut positiivisesti. Se on jännittävä aikamatkailuaiheinen scifiromaani, jossa tarina etenee kahden näkökulmahenkilön, Kivrinin ja herra Dunworthyn tahoilla. Varsinkin loppua kohden jännitys tiivistyy, rutto raivoaa ja ruumiita alkaa kaatuilla. Muutamat kuolemat saavat sävähtämään, eikä Willis anna armoa henkilöilleen, vaikka martinmaiseen verellä mässäilyyn ei sentään yllytä. Loistava opus, teki suuren vaikutuksen. Ainoana haittapuolena voisin mainita sen, että kirjaa ei stressaantuneena kannata lukea, sillä etenkin herra Dunworthyn luvuissa hermoillaan yhtä sun toista WC-paperista ärsyttävään rouva Gaddsoniin.