Risingshadow

Sarvijumala

Sarvijumala - Magdalena Hai
★ 7.34 / 30
1231445161274869210

Kansikuva: Karin Niemi. Sidottu.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto 2023.

Kun kuolema koskettaa, kaikki muuttuu. Hiipivää kauhua nuorille.

Lauri herää sairaalasta kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen, eikä muista sitä edeltävistä tapahtumista paljoakaan. Äiti on kuitenkin kuollut ja koko elämä nuljahtanut uomistaan.

Kun Lauri aloittaa hitaan toipumisen pikkukylässä tätinsä luona, hänellä on epämiellyttävä tunne, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Kuolleet eivät pysy kuolleina eikä naapurin kaunis Vilja-Maaria halua elää. Kun ikkunan taakse ilmestyy jättimäinen sarvipäinen hahmo, Lauri alkaa nähdä kiihdyttäviä ja kammottavia unia, jotka tuntuvat aivan liian todellisilta.

Palkitun kirjailijan hyytävä kauhuromaani.

Adlibris: tarkista saatavuus

NuortenkirjallisuusKauhuKotimainenFinlandia-palkinto
Julkaistu: helmikuu 27, 2023 (Otava)
Käyttäjien kirja-arvioita (4)

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Poika joka käveli vetten päällä (Daniel Dark -trilogia #1)
★ 7.88 / 9
Perhosten aika
★ 8.10 / 11
Unissamatkaaja (Routala-sarja #1)
★ 6.80 / 10
Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita
★ 6.72 / 7
Haiseva käsi (Uhriniituntakainen #1)
★ 8.16 / 13

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Magdalena Hai

Magdalena Hai (kirjailijanimi, s. 1978) on kotoisin Keski-Suomesta. Hän on opiskellut Turun yliopistossa muun muassa kulttuurintutkimusta. Nykyisin Hai majailee Maskussa.

Hain Kerjäläisprinsessa (2012) on ensimmäinen suomalainen steampunk-romaani. Vuonna 2018 Haille myönnettiin Tulenkantaja-palkinto saturomaanista Kurnivamahainen kissa (2017). Vuonna 2020 Haille myönnettiin Kaarina Helakisa -palkinto. Hai oli vuoden 2022 Finnconin kunniavieras ja hänen romaaninsa Isetin solmu (2021) sai Kuvastaja-palkinnon.

Magdalena Hain kolme rakkainta kirjaa ovat Ylpeys ja ennakkoluulo (Jane Austen), Saatana saapuu Moskovaan (Mihail Bulgakov) ja Orlando (Virginia Woolf).

Kuva: Ki Ruusuvuori

Muita teoksia kirjailijalta Magdalena Hai

Teen ja loitsujen vuosi
ei arvioita
Kuunkehä (Royaumen aikakirjat #3)
⧗ 8.00 / 1
Sarvijumala: Selkokirja
★ 6.00 / 1
Sydänten salonki: Queer-romanttisia tarinoita
★ 7.00 / 3
Kuolleiden kirja: Selkokirja
ei arvioita
Isetin solmu (Royaumen aikakirjat #2)
★ 7.40 / 10
Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita: Selkokirja
Neiti Kymenen ihmeellinen talo
★ 6.84 / 6
Kuolleiden kirja (Uhriniituntakainen #2)
★ 8.00 / 5
Kolmas sisar (Royaumen aikakirjat #1)
★ 7.88 / 34
Haiseva käsi (Uhriniituntakainen #1)
★ 8.16 / 13
Rocknomicon
★ 6.50 / 4
Susikuningatar (Gigi ja Henry #3)
★ 8.58 / 31
Kellopelikuningas (Gigi ja Henry #2)
★ 8.20 / 42
Kerjäläisprinsessa (Gigi ja Henry #1)
★ 7.24 / 67

25.03.2023
_kirjakeiju_ avatar
_kirjakeiju_
Kirjoja 448, Kirja-arviot 378
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Pääosin pojille suunnattu kertomus, jossa luovitaan raskaiden aiheiden meressä. Päähenkilö Lauri herää sairaalasta vakavan onnettomuuden jälkeen ja joutuu muuttamaan tätinsä luo pikkukylään toipumaan. Siellä hän alkaa nähdä outoja asioita, joista yksi on sarvipäinen hahmo, jota muut eivät tunnu huomaavan. Kertomus on mukavan yksinkertainen ja selkeä, eikä pituuttakaan ole liiaksi. Juuri sellainen kirja, jota suosittelisin lukemisesta ei niin paljon välittävälle nuorelle. Kauhuelementtejä kirjassa on runsaasti, mutta vasta lopussa minulla teki hieman fyysisesti pahaa lukiessa. Muuten ei lainkaan kamala kokemus tällaiselle nössölle kuin minä, joka ei lue kauhua.

27.01.2025
Matti Karjalainen avatar
Matti Karjalainen
Kirjoja 503, Kirja-arviot 153, Viestit 5
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Seitsemäätoista ikävuotta lähentelevä Lauri Williams on kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen lähetetty toipumaan maaseudulle tätinsä ja tämän perheen luokse. Äiti on menehtynyt, eikä sairaalassa makaavan isän selviäminen ole sekään varmaa. Nuorella miehellä on myös pahoja kipuja ja liikkuminen on vaikeaa, mutta kaikkein pahinta taitavat kuitenkin oudot harhanäyt oudosta sarvipäisestä olennosta, kaikesta muusta puhumattakaan...

Pieni tyttö, just ja just kouluikäinen. Sillä on selässä reppu, tennarin kärki piirtää maahan ympyrää.
"Moi", sanon. En halua pelästyttää tyttöä.
Se ei vastaa mitään.
Ei se mitään, olen tottunut siihen, että maalaiskakarat tuijottaa. Joko se johtuu mun naamasta tai koska sille on kerrottu kotona, että pitää varoa isoja poikia. Mulle tulee mieleen, että kello on jo lähempänä kaksitoista.
"Onko sulla kaikki ok? mä kysyn. "Pitäiskö sun olla koulussa?"
Tyttö puree huultaan pudistaa päätään.
Sitten se miettii hetken ja nyökkää.
Mä naurahdan. "No mee sitten, ettei sun ope huolestu."
Tyttö lähtee liikkeelle, astelee ensin varovasti mua kohti ja juoksee sitten ohi. Se pysähtyy muutaman metrin päässä ja kääntyy vielä katsomaan mua.
Sillä on silmien paikalla pelkät tyhjät kuopat.
 (s. 22-23).

Lauri saa selville, ettei hän ole yksin. Vähän vanhemmalla Vilja-Maarialla on samankaltaisia kokemuksia, ja kaiken lisäksi heidän kahden välillä tuntuu olevan jonkinlainen yhteys. Lauri näkee Vilja-Maariasta unia, jotka ovat niin kammottavia kuin kuumottavia...

Magdalena Hain "Sarvijumala" (Otava, 2023) on kaikin puolin onnistunut nuortenromaani, joka palauttaa vanhat kunnon kummitukset takaisin kauhugenren piiriin. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia, kauhu istuu maalaismiljööseen mainosti ja loppuratkaisukin toimii suht hyvin, mikä tuntuu olevan monesti se kaikkein hankalin rasti tässä kirjallisuudenlajissa.

24.06.2023
JPS avatar
JPS
Kirjoja 8, Kirja-arviot 2
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Kirja olisi voinut olla tavallinen trilleri, eikä tuputtaa siihen tätä rasismia, joka on nykyajan muotisana. Lisäksi olisi mukava ollut tietää miten hahmot jatkoivat elämäänsä tapahtumien jälkeen.

Voisin suositella kirjaa nuorelle, joka lukee vain "pakon" sanelemana.

02.06.2023
Mio avatar
Mio
Kirjoja 84, Kirja-arviot 18, Viestit 4
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

Okei, pakko sanoa. En pidä kauhusta, mutta pidin tästä kirjasta.

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja