Sarvijumala
Kansikuva: Karin Niemi. Sidottu.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto 2023.
Kun kuolema koskettaa, kaikki muuttuu. Hiipivää kauhua nuorille.
Lauri herää sairaalasta kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen, eikä muista sitä edeltävistä tapahtumista paljoakaan. Äiti on kuitenkin kuollut ja koko elämä nuljahtanut uomistaan.
Kun Lauri aloittaa hitaan toipumisen pikkukylässä tätinsä luona, hänellä on epämiellyttävä tunne, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Kuolleet eivät pysy kuolleina eikä naapurin kaunis Vilja-Maaria halua elää. Kun ikkunan taakse ilmestyy jättimäinen sarvipäinen hahmo, Lauri alkaa nähdä kiihdyttäviä ja kammottavia unia, jotka tuntuvat aivan liian todellisilta.
Palkitun kirjailijan hyytävä kauhuromaani.
Magdalena Hai
Magdalena Hai (kirjailijanimi, s. 1978) on kotoisin Keski-Suomesta. Hän on opiskellut Turun yliopistossa muun muassa kulttuurintutkimusta. Nykyisin Hai majailee Maskussa.
Hain Kerjäläisprinsessa (2012) on ensimmäinen suomalainen steampunk-romaani. Vuonna 2018 Haille myönnettiin Tulenkantaja-palkinto saturomaanista Kurnivamahainen kissa (2017). Vuonna 2020 Haille myönnettiin Kaarina Helakisa -palkinto. Hai oli vuoden 2022 Finnconin kunniavieras ja hänen romaaninsa Isetin solmu (2021) sai Kuvastaja-palkinnon.
Magdalena Hain kolme rakkainta kirjaa ovat Ylpeys ja ennakkoluulo (Jane Austen), Saatana saapuu Moskovaan (Mihail Bulgakov) ja Orlando (Virginia Woolf).
Pääosin pojille suunnattu kertomus, jossa luovitaan raskaiden aiheiden meressä. Päähenkilö Lauri herää sairaalasta vakavan onnettomuuden jälkeen ja joutuu muuttamaan tätinsä luo pikkukylään toipumaan. Siellä hän alkaa nähdä outoja asioita, joista yksi on sarvipäinen hahmo, jota muut eivät tunnu huomaavan. Kertomus on mukavan yksinkertainen ja selkeä, eikä pituuttakaan ole liiaksi. Juuri sellainen kirja, jota suosittelisin lukemisesta ei niin paljon välittävälle nuorelle. Kauhuelementtejä kirjassa on runsaasti, mutta vasta lopussa minulla teki hieman fyysisesti pahaa lukiessa. Muuten ei lainkaan kamala kokemus tällaiselle nössölle kuin minä, joka ei lue kauhua.
Kirja olisi voinut olla tavallinen trilleri, eikä tuputtaa siihen tätä rasismia, joka on nykyajan muotisana. Lisäksi olisi mukava ollut tietää miten hahmot jatkoivat elämäänsä tapahtumien jälkeen.
Voisin suositella kirjaa nuorelle, joka lukee vain "pakon" sanelemana.
Okei, pakko sanoa. En pidä kauhusta, mutta pidin tästä kirjasta.