Huviretki hukkateille: Seikkailu Zamoniassa
Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Marja Kyrö. Helsinki: Kuvat: Walter Moers. Kannen suunnittelu: Päivi Puustinen.
1. painos: Otava, 2002. Sidottu.
2. painos: Seven. Otava, 2006. Nidottu.
Kirjassa on toinen nimilehti: Huviretki hukkateille kirjoittanut Hildegunst von Mythenmetz. Zamonian kielesta kääntänyt ja kuvittanut Walter Moers, joka on myös laatinut katsauksen kirjailijan ensimmäisestä puolikkaasta. Lisäksi otteita professori Abdul Yöpöllön Sanakirjasta, jossa selitetään selitystä vailla olevia ihmeitä ja muita Zamonian ja sen ympäristön elämänmuotoja ja ilmiöitä.
Mitä olisikaan metsäretki ilman seikkailua? Niin tuumivat myös kaukkangerisisarukset Ensel ja Krete – ja joutuvat eksyksiin Suuren metsän vaarallistakin vaarallisemmalle, synkälle seudulle, joka vilisee kummallisia olioita ja hengenvaaraa. Villi satu Zamoniasta on silkkaa mielikuvituksen ilotulitusta!
Zamonian kirjallisuuden klassikko!
Zamonian Suureen metsään eksyneet Ensel ja Krete kohtaavat matkallaan niin häijyn lehtisuden kuin ilkeän kuilutrollinkin, kaameasta lentoruohosta ja hullusta karhusta puhumattakaan. Ylenmääräiseen kiltteyteen taipuvaiset kaukkangerilapset ovat pahassa pulassa, sillä vaarassa ei ole ainoastaan heidän henkensä, vaan myös järkensä… Huimaa seikkailukertomusta höystävät teoksen kirjoittaneen zamonialaisen mestarikirjailijan Hildegunst von Mythenmetzin harhautukset. Huviretki hukkateille -teoksen omaleimainen fantasiamaailma sekoittaa iloisesti tarun ja toden. Siinä yhdistyvät vastustamattomalla tavalla sadut ja kauhutarinat sekä erilaiset fantasiahahmot ja -teemat. Kirjan älykästä ja nokkelaa tekstiä vauhdittavat kirjailijan piirtämät villit hahmot ja kartat.
Walter Moers
Walter Moers (s. 1957) on saksalainen kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Hän on itse kuvittanut Zamonia-kirjansa.
Moersia pidetään nuorten ja aikuisten kirjallisuuden välisen rajan ylittäjänä. Hän kirjoittaa nuorille, mutta hänen teoksistaan nauttivat myös aikuiset.
Pakko... vastustaa... kiusausta... kirjoittaa pelkkää örniä koko arvosteluksi. örni örni örni örni örni örni Anteeksi. Vakavoidun. Oli miten oli, Huviretki hukkateille mullisti käsitykseni hauskoista lastenkirjoista. Muistan, että tartuin kirjaan aika epäluuloisesti (teini-ikäisen minäni mielestä huumori oli automaattisesti "alempaa kirjallisuutta") ja kun sitten löysinkin itseni hykertelmästä ja hihittelemästä, oli pakko nöyrtyä ja tunnustaa virheensä. Huviretki hukkateille on kekseliäs, hauska ja lämmin kirja, jossa on kuitenkin myös jännitystä ja dramatiikkaa. Tämä sopii aivan erinomaisesti ääneenluettavaksi - ellei örni-sivuja lasketa - ja kevyeksi lukemiseksi myös aikuisille, jotka eivät ole menettäneet viehtymystään satuihin. Ja sellaisille teini-ikäisille, jotka ovat sitä mieltä, että haluavat lukea vain Vakavia Aikuisten Kirjoja.
Huviretki hukkateille on hyvä kirja, ei yllä ehkä ihan muiden Moersin kirjojen tasolle, mutta pidin siitä silti. Kirja olisi saanut olla ehkä hieman paksumpi, jännitys olisi lisääntynyt. Päähenkilöitä ei olekaan aiemmin esiintynyt Moersin kirjoissa, kuvtus oli onneksi säilynyt samana hyvänä ja laadukkaana. =) Arviolta 9 1/2.