Käyttäjän The Big Bad Wolf avatar

The Big Bad Wolf

Guru· Taso 42

LUKIJAN OMA ÄÄNI

Kirja-arviot

Käyttäjän The Big Bad Wolf omat ajatukset lukemistaan kirjoista. Nämä ovat lukijan kirjoittamia kirja-arvioita, eivät Risingshadow’n toimituksellisia arvosteluja.

79 kirja-arviota
Järjestä kirja-arvioitaJärjestys: Kirjoituspäivä · Uusin ensin
Punainen kuin veri

Punainen kuin veri

Salla Simukka

8/10Kirjoitettu 25.4.2014

Kansi on tässä ekassa osassa erittäin kaunis, nimi houkutteleva ja takakansi kiinnostava. Odotuksia oli.

Lumikki oli virkistävä tuttavuus. Ehkä alkuun hiukan nihkeä, "Jos ei väkisin kiinnosta, miksi pitää tunnistaa kaikki hajuvedet", mihin oli aika nerokkaasti kytketty selityksiä. Muihin hahmoihin en saanut tuntumaa, karikatyyrin ja kliseisen oloista väkeä.

Juoni oli jees, sopivasti kaikkea ja vähän jotain muutakin. Pari mutkaa oli vähän liiankin ennalta arvattavaa. Liikaa tässä ei ollut mitään, teos käsitteli aiheensa ja teemansa eikä hoppuillut muuta matskua kyytiinsä.

Tampereella olo häiritsi hiukan, mutta vain, koska muisti ei toiminut kunnolla ja kirjan paikkamielikuvat eivät vastanneet omia Tampereen muistojeni tunnelmia.

Lopussa olin lähes raivoissani, nyrkit pystyssä valmiina lopettamaan kiusaamisen... Nyt loppuu, NYT LOPPUU! Aika pysäyttävä.

Eiköhän aika ehdottomasti tule nuo jatko-osat luettua.

Auringon ydin

Auringon ydin

Johanna Sinisalo

8/10Kirjoitettu 10.4.2014

Menikö tässä viitisen päivää rauhoittua? Ja joo, tahdoin kirjoittaa arvosteluni vasta kouluaineen palautuksen jälkeen, ettei samankaltaisista ajatuksista voi vähentää pisteitä.

Miljöö on uskomaton. Vaikka sielua kirvelee kotimaisemien värittäminen näin epätasa-arvoiseksi, se on tehty niin ihailtavan taidokkaasti. Teksti on loistavaa, kaikki sanakäänteilyt jotain kadehdittavaa. Ja asioiden kertominen, se ettei mitään sanota suoraan ja pohdita, vaan ojennetaan info näillä eri tekstiformaateilla. Mahtavaa.

Ensimmäinen puoli koukutti todella aktiivisesti tahdikkaalla yhteiskunnan esittelyllä. Juonen alkaessa nousta pääosaan olin melkein pettynyt, kun mielenkiinto olisi riittänyt paljon pidempäänkin yhteiskuntaopin luentoon. "Siis ei mulla kiinnosta mitä näille hahmoille käy..." Vaan kiinnostipa kuitenkin lopulta ja hiukan taisi sydän sykkiä epätahtiin.

Sinänsä tästä ei puutu yhtään mitään. Tekstin taso, omaperäisyys... Paras kirja nyt vähään aikaan.

Ja chiliä unohtamatta.

Perhosen varjo

Perhosen varjo

Mila Teräs

6/10Kirjoitettu 9.3.2014

Perhosen varjo oli kuin lasia. Kaunista, herkkää, särkyvää, mutta kuitenkin raskasta.

Kirjan alku oli lähinnä vain surkeaa teiniangstia, isäpuoli syvältä, oi ihastus, entä jos menkat ja ruoka on rikos, loppupuoli enemmän fantasiaa. Perhonen oli lähes ainut, joka jatkoi ja jaksoi mukana, muuten juonen alku ja loppu olivat irrallaan toisistaan. Linnean ajatuksiin ei päästy sisälle, tai no, tulihan sieltä se anoreksia ilmi, mutta ei tuntunut missään. Vähän kuin katsoisi salkkareita. Ilmeestä ja olemuksesta näkee, mitä ohjaaja tahtoo kamerassa näkyvän, mutta näyttelijän oma ääni jää piiloon. Tai siis, eläytyminen. Olla hahmo, olla oma päähenkilönsä. Kuinka vakuuttaa lukija tunteista, joita ei itse koe?

Tai enhän minä tiedä, mutta omassa kirjoituksessani vain sisäistymällä ja eläytymällä saan tunnetta paperille. Mutta ihmisiä on erilaisia, enkä tarkoita astua kenenkään varpaille.

Kiinnostavia ideoita, joista on raapaistu pintaa. Anoreksia, metsäkeijuja, isoäiti, murrosikä, ihastus, "ensirakkaus"... Ainekset kohdillaan, mutta ehkä vielä olisi voitu kypsentää lisää.

Plussaa sille, ettei kirjassa mainittu suoraan anoreksia kuin kerran ja sekään ei viitannut Linneaan.

Outolintu

Outolintu

Veronica Roth

8/10Kirjoitettu 15.2.2014
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Okei. Niin. Joo. Vapiseva henkäys, hysteerinen jälkikikatus. Rauhoitu, kirjoita arvostelu.

Voi luoja. Ihana kirja.

Trisin hahmoon tykästyin enemmän loppupuolella tai oikeammin siinä alun jälkeen. Ensireaktiona ajattelin päähenkilön olevan vain tavanomaisen mielikuvituksettomasti kirjoitettu wanna-be, joka ei oikein osaa olla mitään (Mikä yllättävä kyllä paljastui erittäin hyväksi asiaksi ottaen huomioon divergenttiyden), mutta löytyihän sen vaatimattomuuden alta jo nätisti luonnettakin. Pääosin hahmokaarti jäi ohkaiseksi, mutta toki Christina herätti sympatiaa siinä missä Peterkin, koska olihan henkilö kusipäisyydessään ihana.

Niin, ja sitten Neljä...

Omistan taipumuksen suhtautua miespuolisiin keskeisiin henkilöihin nuortenkirjallisuudessa toisinaan jopa erittäin innokkaasti. Saatan olla hysteerinen, saatan teinikirkua ja kikattaa kuin esimurkku aina kuullessani hahmon nimen, saatan hyvinkin juosta ympyrää huoneessa ja hyppiä pöydältä toiselle lukiessani mukavia kohtauksia.

Kun Tris alkoi kutsua Nelosta Tobiakseksi, meikäsusi oli jo täysin rakastunut.

Kirjan järjestelmä, kaikki osastot sun muut tuntui hiiiiiiukan turhan mustavalkoiselta. Todellisuudessa kuuluisi olla erittäin paljon enemmän divergenttejä, sillä en osaisi itseänikään sijoittaa mihinkään osastoon. (Eikun osaisin, Sopuisa.) Pohja-asetelmaa en täysin osta, vaikka tuore ja mukava onkin.

Suomennos ei innostanut (syytän suomennosta, koska "tönkkö", vaikka en tietenkään ole tätä englanniksi lukenut), kieli oli lokeroa "meneehän tämä tässä". Juoni oli mukava, onnellinen loppu ja paljon kivaa kaikissa väleissä. Joko tapellaan tai sitten hempeillään... Kirja on helppo kuvitella leffaksi. Tavallaan niin eeppinen ja jatkuvasti rähistään. Odotan innolla.

Pidin, ja pidin todella (vaikka aloinkin fanittaa sarjaa ennen kuin olin selvillä edes takakansien tapahtumista). Voi Tobias...

Nautitaan vielä kun voidaan tuosta neljäpuokin keskitähtiarviosta. Vedonlyönti pystyyn! Itse asetan panokset huhtikuun kohdalle, eiköhän viimeistään silloin joku ilmaannu arvostelemaan Outolintua, joka "on niiiiin kopio Nälkäpelistä, matkustaa vaan tällä dystopia-aallon siivellä" ja totta kai on taas "niiiiiin uusi Twilight".

Dorian Grayn muotokuva

Dorian Grayn muotokuva

Oscar Wilde

9/10Kirjoitettu 5.2.2014

Luin Dorian Grayn muotokuvan ensimmäisen kerran seiskalla. Lumouduin, ja vaikka alkuperäisenä tarkoituksena oli tehdä kirjasta analyysi koulua varten, päätin olevani liian tyhmä. Ihan fiksua, sillä toisella lukukerralla (edelleen nuoren ihmisen silmin) ymmärsin ehkä enemmän, mutta tuskinpa kaikkea.

Ja se mitä ymmärsin... Hyi olkoon.

Ajattelin lisätä tälle tuon puuttuvan puolikkaan tähden, mutta en pysty. Rakastan tätä, rakastan Doriania, mutta silti. En voinut lukea kirjaa iltaisin, sillä se aiheutti niin vahvoja inhoreaktioita. Sir Henry on loistava hahmo, mutta suurin osa herran puheesta...

Juoni, idea, alkuasetelma, kaikki toimii. Kuvaansa rakastunut mies, muotokuva, turmelus... Lyhennettynä versiona tämä olisi loistava kauhutarina iltanuotioille, kun kaikki polveilevat kuvaukset ja keskustelut miinustaa. Loppu säväytti vielä toisellakin kerralla yksinkertaisuudellaan. Täydellinen lopetus.

Kieli ja teksti soljuu, kuvaukset ja kaikki. Ihania pitkiä lauseita, joita nykyihminen ei saa harjoittaa äikänopeliiton "Voisi olla selkeämpää jakaa tämä osiin"- lauseenpilkkomissäädöksen vuoksi.

Hahmoista Basil on rakkain. Jotakuinkin ainut hyvä ihminen koko kirjassa. Dorianin ja Dorianin ulkonäön kontrasti on loistava. Niinkin karsea (ihana) mies kuin hän olikin, näin silti viattoman nuoren miehen edessäni. Luonne ei sopinut kuvaan lainkaan.

Lähinnä... Hyi, miten ihana kirja.

Mustemaailma

Mustemaailma

8/10Kirjoitettu 30.1.2014Muokattu 30.1.2014

Itkettää.

Häräntappoaseen ja muiden koulujuttujen vuoksi en voinut lukea tätä kunnolla yhteen putkeen. Koukuttava tämä silti on, vaikka onnistuinkin pyristelemään sen vaikutuksista ulos.

Uusia hahmoja (tai ainakin vasta tässä kirjassa kunnolla esiteltyjä hahmoja) marssi esiin ja aika moni valtasi sydämen. Oih, Doria... Musta Prinssi karhuineen on edelleen ihana, Resan ajatusmaailma herkkä. Lintusiemeniä. Jacobo hurmasi. Niin kaunis, säröinen hahmo. Pilalle hemmoteltu pentu, joka tahtoo vain rakkautta ja huolenpitoa.

Kamala Orfeus ja Nokisieppo. Käärmekallossa on asennetta. Mon kaksoiselämä. Tomusormen ja Briannan suhde. Kirja on hienosti jakanut kertojaääniä muillekin kuin Meggielle, mikä toimii erittäin hyvin.

Kieli ja teksti edelleen iskevät minuun. Kauniita sanoja, soljuvia lauseita, loistavasti valittuja sitaatteja...

Tapahtumat seuraavat toisiaan, ja kaikkeen tarvitaan jokaisen panostus. Närri ei yksinään olisi mistään selvinnyt, kaikki apu tuli tarpeeseen. Loppua itkin rajusti, koska se oli niin onnellinen. Taas on saatu sarja loppuun.

Tuskin Mustemaailmaan voisi yhtään mitään lisätä. Siinä on kaikki loistavan kirjan ainekset. Kaunis sarja.

Musteloitsu

Musteloitsu

8/10Kirjoitettu 12.1.2014

Kieli tästä tekee lukemisen arvoisen, kieli, hahmot ja koukuttavuus. Toki juonikin on ihan kelvollinen, mutta en liikaa ylistä. Mustesydän on aika erilainen, ei vain miljöönsä vuoksi.

Niin riipaisevan aito Tomusormi, niin monenlaisia erilaisia rakkauksia. Tunteellinen tämä ainakin on. Pieni, hellä huumori siellä välillä, koristeellista, runollista kuvailua jokaiseen väliin. Fenoglion epätoivo ei vielä sykkinyt niin paljon kuin muistin mukaan kolmosessa, mutta lähelle päästiin. Tämä Musteloitsun Fenoglio on jokseenkin huvittava tapaus. Ensi alkuun hitusen liiankin ylpeä kirjoituksestaan, närkästynyt vanhus, lopulta vain katuva, vanha mies, jolla voisi mennä paremminkin. Kaunis hahmo.

Närri. Mitäs siihen sanomaan. Samalla viivalla Rosvoruhtinaan kanssa. Rrrrrrrrrrrrakastan. Orfeuskin on mukava. Meinaan, eihän koiraihminen voi olla huono ihminen? ... Eihän? Varmaan hirttäisin herran, jos kohtelisi mun Shakespeareja huonosti. Murr. Darius on suloinen. Pikku pöllö.

Olen aika varma, että jonain päivänä jostain syystä huomaan olevani Elinor. Kärttyinen, kiroileva kirjakeräilijä, joka asuu yksin

Tämä osa on jännittävämpi. Kaveri sairastui viikoksi, joten Funke oli ainut ystäväni koulussa. (Ei ollut, vaikka välillä olisinkin niin tahtonut.) Koukutuin taas ihan kympillä. Ihana kirja.

Voin vain kiitellä itseäni, kun luin tämän lapsena. Nostalgia lisää mahtavuutta, melkein nostaa täysiin pisteisiin mutta ei ihan.

Mustesydän

Mustesydän

8/10Kirjoitettu 6.1.2014

Kauan, kauan sitten pieni susi löysi erään mielenkiintoiselta kuulostavan elokuvan. Koska susi oli henkeen ja vereen ensin-kirja-sitten-leffa-kansalainen, se etsi myös kauniin, punakantisen kirjan hyllystä. Sudelta kului kaksi päivää viidensadan sivun lukemiseen ja nuori susi uppoutui maailmaan niin syvälle kuin vain pääsi. Se rakastui kieleen ja tarinaan, hahmoihin ja kaikkeen. Sen pituinen se.

Mustesydämestä tulee aina niin... nostalginen olo. "Aina." Okei, nyt tämän ensimmäisen kerran, kun luin uusiksi. Mutta ideana. Paluu lapsuuteen... Ah voih. Ihanaa.

Kieli on vain Funkea. Olen onnekas, kun luin tämän pienenä, kai jotain kymmenen tai yhdentoista vanhana. Uutena kokemuksena tämän ikäiselle... Ei ehkä olisi ollut niin hurmaava. Teksti ei kerro, se pysähtyy runoilemaan ja kuvailemaan. Toki voi käyttää sanaa "jaaritella", vaikka en itse miellä tyyliä siksi. Hitusen pidemmät lauseet, väliin kappale kuvailua... Minulle toimii.

Olisi tämän voinut tiivistää pariin kolmeensataan sivuun. Mutta miksi olisi pitänyt? Kirja on rauhallinen. Välillä jännittävä (tuolle pikkusudelle), mutta silloinkin... Kylmänrauhallinen.

Jokainen hahmo on tarkkaan luotu. Ehkä Capricorn ja Basta kumpainenkin hiukan karrikoituja, mutta mukavia silti. Tomusormi nyt on aivan ihana. Ja Gwin. Farid on suloinen, oli suloisempi kun olin itse lapsi. Meggieen samaistuin todella tuolloin kymmenenweenä, nyt hahmo tuntui vain hiukan lapselliselta. (Kuten minäkin olin viitisen vuotta sitten.) Ja Mo... Voi Mo. Puhdasta kultaa. Niin hyveelliset henkilöt ovat toisinaan hiukan tylsiä, mutta sula rakkaus lämmittää minun sydäntäni. Aaaaaaaaws.

Johan tässä alettiin nyyhkimään.

Miljöö on aito. Kaikki ikivanhat kirkot ja linnat ja kiväärit ja vankityrmät istuvat niin nätisti keskelle parkkipaikkoja ja puhelimia. Ristiriitaista. Ja aitoa. Ajattelin pariin otteeseen kieroutunutta keskiaikaista teemapuistoa.

Ja idea, josta arvosteluissa lähinnä on puhuttu. Tämän kirjan luettuaan sitä jo enemmän toivoo tarinoiden pysyvän omien kansiensa sisällä. Vaikka... Olisihan tuo aika mielenkiintoista.

Löysin tämän erittäin kuluneena pokkarina kuukautta kahta aiemmin vitosella. Elämäni paras ostos.

Safiirinsini

Safiirinsini

Kerstin Gier

7/10Kirjoitettu 23.12.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Pidin tästä jo enemmmän kuin ensimmäisestä. (Kymmenen pisteen kysymys: Miksei Gier vain voinut kirjoittaa näitä samojen kansien sisään? Miksi oli ihan välttämättä revittävä yhtenäiseksi sopiva teksti kahtia? Miksi??? Olisin voinut antaa yhteisniteelle jo neljä tähteä. Tälle ratkaisulle en. Teiniangstia.)

Gwen on naiivi hahmo, naiivi, mutta selkeä. Ihan mukava kertojanääni, ei mitenkän ylivertaisen älykäs. Lukijana en koe alemmuuskompleksia, "Olisinpa minäkin noin suuremmoinen." Gwen on inhimillinen.

Gideon on edelleen häilyväinen, vaikka nyt käytökselle on jo motiivi. Jos vain saisivat sen säätämisen loppuun, niin saisimme enemmän noita suloisia kohtauksia... Murr.

Vesinokkaeläin oli ihana. Ensi alkuun yllättynyt hatunnosto: "Hei, ärsyttävä sivuhenkilö ei olekaan suloinen vaan... Ärsyttävä!" Kyllähän hahmoon pian rakastui. Ihana kauhea lemmikki. Hehee.

Sanavalinnoille en kykene hurraamaan. "Voi räkä." En ole kuullut kenenkään päälle kymmenvuotiaan käyttävän noin voimallista kieltä.

Juonellisesti tämä oli ihan selkeästi kirjan loppupuolisko. Saatan muuttaa tätä kantaa, jos tuo kolmas räjähtää täysin käsiin eeppisellä lopputaistollaan.

Jäi kutittavaan tilanteeseen. Perinteinen lopetus, Gwenin nyt vain täytyy kuolla. Ei varmana täydy. Mutta miten vain, täytyy kolmaskin lisätä lukulistalle.

On häiritsevää pitää oikeasti sarjasta, josta keksii niin paljon negatiivista hiustenhalkomisvalitusta. Tämä nyt vain on niin pirteä ja iloinen ja optimistinen... Hyvän mielen kirja. Hauska. Ja edelleen ärsyttävän lyhyt.

Veren voima

Veren voima

Charlaine Harris

5/10Kirjoitettu 8.12.2013Muokattu 8.12.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Miten on mahdollista, että keskiarvoltaan kolmen pilkku yhdeksänkymmenenyhden teos saa meikäsudelta vain kaksi ja puoli tähteä? Enkä minä ole edes erikoisen kriittinen lukija.

Kirjoitustyyli puudutti jo aktiivisesti ensimmäisille sivuille. Sookie saattoi hyvinkin olla erikoisen tunteellinen henkilö, joka suri ja nauroi ja pelkäsi ja niin päin pois. Sivujen läpi tämä vain ei erikoisemmin välittynyt allekirjoittaneelle. Luettelin lukiessani adjektiiveja mielessäni: monotoninen, tylsä, hidas, yksinkertainen, puuduttava. Ja neutraali. Jos tahtoo luoda oohlalaa ihkun vampyyrin, neutraali nyt on viimeinen kannattava adjektiivi.

Koko kirja on neutraali. Sookie, kamoon, mummi kuolee, olet rakastunut vampyyriin, lisää porukkaa lakoaa, veljesi on ääliö, olet hyväksikäytetty lapsena, kaikkea mahdollista, kultaseni. MISSÄ TUNNE???? Sen ainoan kerran kun vaikutti päähenkilökin jotain tuntevan, oli kisumisun kuolema.
. . . Mitä?

AAAAAAAAARGH!!!! Kirja, jossa jatkuvasti tapahtuu jotain ei saisi olla näin puuduttavaa. Yksityiskohtainen monotoninen kerronta, joka ei herätä juuri oikein todellakaan yhtään mitään, ei pelitä. Vaikka seksikohta kuvaillaan tarkasti ja yksityiskohtaisesti, on pieneen repliikkin "Oi Bill, älä lopeta" ladattu kaikki tunne koko kohtauksesta. Ja koska kertojaääni nyt on mitä on... Kassakuitit ovat muuten harvinaisen kiinnostavia. Meinaan. Hinta. Tuote. Arvonlisävero.

Vaikkei kirja erikoisen tunteellinen olekaan, minut se sai raivon partaalle. Tälläkin hetkellä hymyilen herkkää, kaunista hymyäni, joka varoittaa lähelle eksyneitä kiertämään kauempaa. Ihan tosissani tahdon kuristaa jonkun. Sookien. Ja Billin. Samin. Pari muutakin.

Veren voima väittää alkuun ahkerasti, että maailma ajattelee Sookien olevan vammainen hullu, jota kaikki vihaavat. Yllättäen nurkkien takaa hyppii toinen toistaan hurmaavampia mieshenkilöitä, joilla kaikilla on kiinnostusta tytsyä kohtaan. Ihan tosi? Ei niinkuin yhtään kuulosta epäuskottavalta?

Olen viidentoista. Olen oikeutettu purkamaan tunteitani epäkypsästi kiroillen epäkypsään arvosteluuni, jossa en luettele ainuttakaan kunnollista perustelua. Olen oikeutettu syyttämään kirjailijaa rikoksista, joihin mahdollisesti itse olen syyllinen negatiivisella asenteellani ja katkonaisella lukemisellani. Ihan sama.

Kirjalle on syötetty steroideja. Kankeudestaan huolimatta pärjää niin hyvin.

Ennemmin minä Twilighteja luen. Vaikka jostain syystä on pakottava tarve kahlata tämäkin loputon sarja kokonaan.

Requiem: Rakkaus palaa

Requiem: Rakkaus palaa

Lauren Oliver

8/10Kirjoitettu 16.11.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Eka ja toka kirja vetivät maton alta tosi kivasti. Ensin Alex jää kiinni ja kuolee, sitten yllättäen onkin elossa. !!!!!!!!!!!!! Jo on reilua. Jokaisen kirjan kohdalla teki mieli niin tappaa joku. Julian yleensä... Desibelit kirkuvat lukijaa vaikenemaan. Kiitti vaan Oliver.

Alex on ihana. Ekan kirjan arvostelussa en muistaakseni herrasta pitänyt, mutta nyt voisin niin kuolla hänenkin vuokseen. Rakastan häntä nyt ja aina ja näin päin pois ja ikuisesti. Jotain sen suuntaista. Lena nyt on hitusen tylsä, mutta menee siinä. Kertojanääni on kaunis, joten mitäpä sitä hahmoa haukkumaan.

Korven tyypeissä on asennetta. Jokainen heistä on yksilö. Nämä erilaiset yksilöt vain muistuttavat toisiaan hiukan liian paljon. Lenan äiti oli ainut erilainen. Äidimpi kuin muut.

Hanan luvut olivat alkukirjasta syy, miksi luin tätä nopeammin eteenpäin. Lopussa kirosin niiden vievän tilaa Lenalta. Jäin miettimään. Ovatko "parannetut" oikeasti tunteettomia vai teeskenteleekö heistä jokainen?

Julianista en pitänyt. Rasittava jäbä.

Rakkaustarina on kliseinen ja ennalta-arvattava. Kaava on tavallinen, mutta kaikki muu tekee kirjasta ainutlaatuisen. Kaikki siinä ympärillä... Korpi, zombimaa, idea... Requiem ja koko sarja on niin aito ja erilainen. Karsea. Ihana.

En tahtonut lukea tätä. Ensimmäisen osan luin ja itkin, toinen repi maton alta. Pelkäsin kolmosen loppua valmiiksi. Ja ihan aiheesta... Ei kolmiodraamaa voi lopettaa kertomatta kenet Lena valitsee!!!! Tai no joo, voi, koska Alex nyt on ainut oikea vaihtoehto. Toivotaan, että vastarinta voittaa.

Yleensäkin, parhaita dystopioita, joita olen lukenut.

Jääsielu

Jääsielu

Sonja Kinnunen

6/10Kirjoitettu 11.11.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Voisi olla mielenkiintoista kuulla, mitä arviota kirja olisi saanut jos kukaan ei olisi kertonut Sonja Kinnusen ikää. "Jääsielun uskomattoman koukuttavan tarinan tekee vielä uskomattomammaksi se, että keravalainen Sonja Kinnunen on kirjoittanut sen vain 15-vuotiaana." Aaaaaaaaha. Eli kolmekymppiseltä kirjailijalta tämä olisi "vain" uskomattoman koukuttava eli suunnilleen aika mitätön teos? Kirja saa tähden lisää, koska Kinnunen on vielä nuori?

Jääsielu on hyvä kirja. Se ei tarvitse kirjailijan iällä mainostamista. Se hurmaa jo itsellään. Ymmärrän joo kustantamojen rahantekotavoitteen. Mutta ärsyttää.

Juoni kirjassa on tavallaan aika perinteinen. Jääsielu, jonka tuntomerkkeihin soveltuu täysin eräs hahmo. Rakkaustarina ja totta kai yllätysloppu, jossa murhaajaksi paljastuu nurkan takaa hyökkäävä henkilö. Kuitenkin, lopun murha- /itsemurhakierre jäi sykkimään rahtusen turhan kovaa. Loppu oli upea, se sopi täydellisesti hahmoihin. Surullinen joo, (Fabian sulatti sydämen täysin) mutta onnistunut ja taitava.

Hahmoissa on onnistuttu. Sebastian on jokseenkin niin... Tavallaan sisäisesti hyvä, mutta liattu henkilö. Kärsivä, katkera, kaunis. Fabian on tunteellinen, pääosin positiivinen. Vienna on niin hyvä, ettei ihmismieli vain käsitä asiaa. Niin... Ainutlaatuinen. Jokaisen persoona elää paperilla ja hehkuu valoaan.

Pariin otteeseen hampaat kirskahtivat toistoon, mutta säälimättömän kauniit kielikuvat ja kuvaukset kohosivat plussan puolelle. Preesens ei ihan toiminut tekstissä, maistui makuuni liian... Väärältä. Vaikka eihän sitä todella huomaa lukiessaan. Ja se taito, millä Hallstattin kylä on maalattu... Tässä kohtaa allekirjoitan takakannen. Niin säälimättömän todentuntuista, realistista ja järkyttävän kaunista. Todella kykeni näkemään kylän ja hahmot, koko maailman.

Nopealukuinen, kiinnostava, viisas. Eikä kirjailijan iällä ole mitään väliä.