Risingshadow

Keskiyön kirjasto
Dorian Grayn muotokuva (Keskiyön kirjasto) - Oscar Wilde
★ 7.72 / 133

Alkuteos ilmestynyt 1891.

1. laitos: WSOY, 1906. Suomentanut Helmi Setälä.
2. laitos: Mantere, 1947. Suomentanut Aulis Nopsanen.
3. laitos: WSOY, 1963. Suomentanut Kai Kaila.
4. laitos: Otava, 2009. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Keskiyön kirjasto. Sidottu, kansipaperi.

Hyytävän ajankohtainen kulttiklassikko uutena suomennoksena.

Nuori ja turmeltumaton Dorian Gray myy sielunsa paholaiselle: hän toivoo, että hänen muotokuvansa vanhenisi ja että hän itse saisi ikuisesti pitää kauneutensa.

Toive toteutuu. Dorian Gray muuttuu itsekkääksi nautintojen metsästäjäksi, jonka kasvoihin moraaliton elämä ei jätä jälkeäkään. Muotokuva sen sijaan muuttuu päivä päivältä iljettävämmäksi, kunnes Dorian ei enää kestä katsoa sitä itsekään.

Adlibris: tarkista saatavuus

Dracula (Keskiyön kirjasto)
★ 7.80 / 190
Humiseva harju
★ 7.46 / 52
Carmilla ja muita kertomuksia (Savukeitaan kauhuklassikot #1)
★ 7.36 / 11
Tohtori Jekyll ja herra Hyde (Keskiyön kirjasto)
★ 7.06 / 87
Kun Maa kirkui ja muita epätavallisia tarinoita (Fan-sarja)
★ 6.92 / 25
Keltainen kuningas (Basam Books klassikko)
★ 6.22 / 14
Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit
★ 6.04 / 33

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Oscar Wilde

Oscar Wilden (Britannia, 1854–1900) koko nimi oli Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde. Keskimmäiset nimet hän jätti myöhemmin pois, koska nimi jonka oli määrä ”elää kaikkien huulilla” ei saanut olla liian pitkä.

Wilde syntyi Dublinissa, jossa hän varttui lääkärin ja runoilijan poikana ja herätti jo varhain huomiota lahjakkuudellaan. Oxfordin yliopiston yläluokkaisessa opiskelijapiirissä hän rakensi mainettaan omaperäisenä ja henkevänä sananiekkana. Vietettyään neljä hilpeätä vuotta Oxfordissa hän valmistui vuosikurssinsa parhain arvosanoin ja saapui vuoden 1880 paikkeilla Lontooseen. Runoja kirjoittavasta viehätysvoimaisesta nuorukaisesta tuli seurapiirien lemmikki.

Terävän satiirisilla seurapiirinäytelmillään Wildestä tuli viktoriaanisen Lontoon menestyneimpiä näytelmäkirjailijoita. Wilde oli kirjallisen dandyn perikuva ja nykyelämän lennokas arvostelija, joka ihastutti älyllään ja herätti pahennusta tuhlailevien ja nautiskelevien elämäntapojensa vuoksi. Wilden älyllisten huvinäytelmien tunnetuin näyte on ”The Importance of Being Earnest”, englanninkielisen komedian klassikko, jota on esitetty Suomessa useilla nimillä.

Vuonna 1891 Wilde julkaisi kuuluisimman teoksensa, kauhukertomuksen Dorian Grayn muotokuva. Ilmestymisaikanaan se oli ”ainoa englannin kielellä kirjoitettu ranskalainen romaani”. Ajatuksen romaaniinsa Wilde sai Edgar Allan Poen novellista ”William Wilson”. Pari vuotta ennen Wilden ihmismielen pimeää puolta kuvaavan teoksen ilmestymistä Lontoota oli piinannut sarjamurhaaja Viiltäjä-Jack. Koska syyllistä ei saatu selville, voitiin olettaa hänen elävän Lontoossa vailla merkkiäkään siitä, että hän on hirmutöiden tekijä – kuten Dorian Gray.

Wilde julkaisi kaksi kokoelmaa satuja vuosina 1888 ja 1892. Kaikki yhdeksän satua ovat ilmestyneet suomeksi kokoelmassa Onnellinen prinssi ja muita tarinoita. Wilden tunnetuimpia satuja on ”Itsekäs jättiläinen”, kertomus itsekkyyden ja yksinäisyyden voittamisesta. Kokoelma näyttää kirjailijan lämpimän ja haikean puolen.

Wilden elämän suurimmaksi kohun aiheeksi ja syvimmäksi murhenäytelmäksi muodostui hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Homoseksuaalisuus oli tuohon aikaan rikos ja sen johdosta hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan pakkotyöhön. Vapauduttuaan Wilde asettui Ranskaan ja terveydeltään heikentyneenä yritti jatkaa kirjailijantyötään. Oscar Wilde kuoli vuonna 1900 maanpaossa Pariisissa ollessaan 46-vuotias.

Oscar Wilden elämästä on tehty vuonna 1997 elokuva Wilde, jossa päähenkilöä esittää Stephen Fry.

Kirjallisuutta

Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ, 2005.

Linkkejä

Jukka Parkkinen: Mies, joka vastusti kaikkea – paitsi elämää ja kiusausta.
Jaana Kapari suomensi Oscar Wilden sadut yksiin kansiin. Helsingin sanomat 7.3.2007. (STT)
Mari Viertola: Onnellinen prinssi ja muita tarinoita. Turun sanomat 22.3.2007.
Jan Blomstedt: Onnellinen prinssi ja muita tarinoita. Helsingin sanomat 25.3.2007.
Väinö Immonen: Onnellinen prinssi ja muita tarinoita. Savon sanomat 7.3.2007.
Sanna Nyqvist: Dorian Grayn muotokuva. Kiiltomato.net 2.9.2009.

Lähteitä: Juha Ågren: Viktoriaaninen kauhukirjallisuus: Lyhyt oppimäärä. Tähtivaeltaja 4/2010. Kuva: Lehtikuva / Everett / Jerry Tavin.

Keskiyön kirjasto

”Keskiyön kirjasto vie pimeyden ytimeen. Yhteensä kaksitoista kauhun ja pahuuden klassikkoa uuteen, upeaan ulkoasuun pakattuina. Käsitteeksi muodostuneita, laadukkaita kulttikirjoja nuorille ja aikuisille. Sarjan tarkoituksena on nostaa esiin kauhukirjallisuuden klassikoita, jotka kaikki kyllä tuntevat, mutta jotka ovat vielä monelta lukematta. Sarja innostaa myös nuoria kauhun ystäviä tarttumaan teoksiin.”

Suunnitellun kahdentoista sijasta kirjoja julkaistiin vain yhdeksän.

Keskiyön kirjasto sisältää tällä hetkellä 9 kirjaa.

Tohtori Jekyll ja herra Hyde (Keskiyön kirjasto)
★ 7.06 / 87
Baskervillen koira (Keskiyön kirjasto)
★ 7.54 / 63
Dorian Grayn muotokuva (Keskiyön kirjasto)
★ 7.72 / 133
Sudenmorsian: Hiidenmaalainen tarina (Keskiyön kirjasto)
★ 7.88 / 111
Dracula (Keskiyön kirjasto)
★ 7.80 / 190
Kärpästen herra (Keskiyön kirjasto)
★ 7.20 / 186
Frankenstein (Keskiyön kirjasto)
★ 7.14 / 121
Muodonmuutos & Rangaistussiirtolassa (Keskiyön kirjasto)
★ 6.90 / 33
Nahka ja muita novelleja (Keskiyön kirjasto)
★ 7.36 / 20

21.04.2025
Kaj Roihio avatar
Kaj Roihio
Kirjoja 155, Kirja-arviot 8
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Ihmettelen, miten tämän kirjan jälkeen kenellekään on tullut aikoinaan yllätyksenä, että Oscar Wilde oli homoseksuaali. Dorian Grayn muotokuva ei suinkaan kätke kaappiin tai piilota päiväpeitteen alle kirjoittajansa mieltymyksiä. Mitään varsinaisia törkeyksiä on kuitenkin turha etsiä, viktoriaaninen Englanti oli kovin rajoittunut, mitä tuli minkäänlaisen seksuaalisuuden kuvaukseen. Niinpä Wilde tarjoilee loppumattomasti erilaisia nokkeluuksia viisastelevan alter egonsa Lordi Henryn suulla ja antaa nimihenkilönsä piehtaroida kyllikseen toinen toistaan ylellisemmissä esteettisissä nautinnoissa ennen kuin vajoaa lopulliseen rappioon, vanhuuteen, rumuuteen ja kuolemaan. Myöskään ihmisten välistä tasa-arvoa ei tavoitella edes välimerkin vertaa, Dorian Grayn muotokuva on pullollaan yläluokkaista tirskumista alemmilleen eikä rasismiltakaan säästytä Wilden kirjoittaessa itsestään antisemitistin. Mutta on tässä jotain hyvääkin. Wilde kirjoittaa dialogia hyvin ja parhaimmillaan onnistuu rakentamaan jonkinlaista jännitystä. Kaiken kaikkiaan klassikon asemaan noussut teos on loppujen lopuksi kömpelö ja itserakas kirjoitelma ja olisi luultavasti unohdettu nykyään ilman kirjoittajansa surullista loppua.

14.02.2021
_kirjakeiju_ avatar
_kirjakeiju_
Kirjoja 454, Kirja-arviot 384
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Jännittävä kertomus pinnallisesta tyypistä, joka saa "luvan" tehdä mitä tahansa. Kertomus on hyvin näytelmämainen ja tyyli on ajallensa sopiva. Vaikka kirja on kirjoitettu yli 100 vuotta sitten, sen teema ei ole vanhentunut. Kysymykseksi nousee mitä ihminen tekee, jos häneen ei jää mistään moraalisesti epäilyttävistä teoista jälkiä? Minua jäi kyllä hieman häiritsemään se, miten Dorianin sielu ihan käytännössä kiinnittyi maalaukseen.

01.02.2016
Q_Black avatar
Q_Black
Kirjoja 274, Kirja-arviot 266, Viestit 117
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Minulla tuli mielenkiinto tähän kirjaan oikeastaan katsottuani Penny Dreadful-sarjan jakson, jossa Dorian Gray esiintyi. Silloin aloin miettiä, että missä olen tuon nimen kuullut aiemmin ja google tämän minulle selvitti. Juoni tässä vaikutti niin hyvältä, että oli pakko lainata tämä kirjastosta ja lukea. Lukemisessa kuitenkin kesti aikansa. En tykästynyt yhtään kirjan "vanhanaikaiseen" kerrontatyyliin, joka oli minusta uuvuttavaa luettavaa. Kirjan alkupuolella ei oikeastaan tapahtunut mitään vaan suurimmat äksönit nähtiin kirjan puolivälin jälkeen, nekin melkoisella vauhdilla eikä niitä ollut mielestäni edes tarpeeksi. Minua oikeastaan kiinnosti eniten taulun muuttuminen ja Dorianin synnit, joista ei mielestäni pahemmin edes kerrottu tarinassa. Kaikki herkullinen tunnuttiin sivuuttavan kerta heitolla. Lukeminen oli minusta aika uuvuttavaa ja pitkäveteistä viimeisiä sivuja lukuunottamatta. Ei nyt oikein herättänyt omaa innostusta, mutta tästä aiheesta voisi katsoa kyllä elokuvan.

05.02.2014
The Big Bad Wolf avatar
The Big Bad Wolf
Kirjoja 484, Kirja-arviot 79, Viestit 690
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Luin Dorian Grayn muotokuvan ensimmäisen kerran seiskalla. Lumouduin, ja vaikka alkuperäisenä tarkoituksena oli tehdä kirjasta analyysi koulua varten, päätin olevani liian tyhmä. Ihan fiksua, sillä toisella lukukerralla (edelleen nuoren ihmisen silmin) ymmärsin ehkä enemmän, mutta tuskinpa kaikkea. Ja se mitä ymmärsin... Hyi olkoon. Ajattelin lisätä tälle tuon puuttuvan puolikkaan tähden, mutta en pysty. Rakastan tätä, rakastan Doriania, mutta silti. En voinut lukea kirjaa iltaisin, sillä se aiheutti niin vahvoja inhoreaktioita. Sir Henry on loistava hahmo, mutta suurin osa herran puheesta... Juoni, idea, alkuasetelma, kaikki toimii. Kuvaansa rakastunut mies, muotokuva, turmelus... Lyhennettynä versiona tämä olisi loistava kauhutarina iltanuotioille, kun kaikki polveilevat kuvaukset ja keskustelut miinustaa. Loppu säväytti vielä toisellakin kerralla yksinkertaisuudellaan. Täydellinen lopetus. Kieli ja teksti soljuu, kuvaukset ja kaikki. Ihania pitkiä lauseita, joita nykyihminen ei saa harjoittaa äikänopeliiton "Voisi olla selkeämpää jakaa tämä osiin"- lauseenpilkkomissäädöksen vuoksi. Hahmoista Basil on rakkain. Jotakuinkin ainut hyvä ihminen koko kirjassa. Dorianin ja Dorianin ulkonäön kontrasti on loistava. Niinkin karsea (ihana) mies kuin hän olikin, näin silti viattoman nuoren miehen edessäni. Luonne ei sopinut kuvaan lainkaan. Lähinnä... Hyi, miten ihana kirja.

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja