Punainen kuin veri
Kansi: Laura Lyytinen. Sidottu.
Olipa kerran tyttö, joka oppi pelkäämään.
Trilleri joka pitää otteessaan kuin hyytävin pakkanen.
Punainen kuin veri aloittaa Lumikki Anderssonista kertovan jännitystrilogian, jonka muut osat ovat Valkea kuin lumi ja Musta kuin eebenpuu.
Pimiöön on ripustettu kuivumaan pestyjä viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Lumikki anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, mutta seteleiden löytäminen kiskaisee hänet keskelle kansainvälistä huumebisnessvyyhtiä. Alati kiihtyvä tapahtumien pyörre heittää Lumikin hengenvaarallisiin tilanteisiin, pakenemaan kylmäverisiä rikollisia ja lopulta salaisiin Jääkarhun juhliin. Tapahtumien taustalla talvi on kylmempi kuin vuosiin, ja pakkanen kurittaa Tampereen katuja.
Punainen kuin veri pitää otteessaan kuin hyytävin pakkanen. Se aloittaa uuden, vetävän trilleritrilogian, jonka pääosassa on vahva ja itsenäinen Lumikki Andersson.
Lisätietoja: http://lumikkitrilogia.wordpress.com
Salla Simukka
Salla Simukka (s. 1981) on tamperelainen nuortenkirjailija, suomentaja ja kirjallisuusarvostelija. Hän on opiskellut Turun yliopistossa pääaineenaan pohjoismainen filologia. Välillä hän on asunut Upsalassa ja Berliinissä. Kirjoittamista hän on harrastanut pienestä pitäen, ja hänen esikoisromaaninsa näki päivänvalon nuortenkirjakilpailun seurauksena. Simukka sai vuonna 2009 Tampereen kaupungilta luovan kirjallisen työn palkinnon ja vuonna 2012 Suomen Nuorisokirjailijoiden myöntämän Topelius-palkinnon teoksistaan Jäljellä ja Toisaalla. Lumikki Anderssonista kertovan trilogian osa Punainen kuin veri ilmestyi 2013. Sarjan käännösoikeudet myytiin ainakin 52 maahan ja Simukasta tuli yksi käännetyimmistä suomalaisista kirjailijoista. Hän on kirjoittanut kirjoja myös yhdessä aviomiehensä Karo Hämäläisen kanssa. Simukka on suomentanut aikuisten romaaneja, lastenkirjoja ja näytelmiä. Hän harrastaa leipomista ja juoksemista.
Lumikki-trilogia
Trilogian kotisivut: http://lumikkitrilogia.wordpress.com
Teos on vauhdikas jännäri, jossa päähenkilö joutuu jatkuvasti kiperien paikkojen eteen. Kirja on tiivis paketti josta ei puutu menoa ja meininkiä, jonka vuoksi pidinkin kirjasta paljon. Tylsistymistä ei tämän kirjan seurassa päässyt tapahtumaan. Ainoana miinuksena tuli hyppely kertojien välillä, ensin tapahtumia käydään läpi Lumikin silmin ja seuraavassa hetkessä jonkun aivan muun ja se saikin välillä itseni pohtimaan että missä päin nyt oikein mennäänkään. Kirja oli myös uskottava alusta loppuun asti.
Jännittävä ja koko ajan annettiin pieniä täkyjä, jotta mielenkiinto pysyy yllä. Välillä tosin häiritsi kun hypittiin ihmisestä toiseen, jolloin sai vähän aikaa hahmottaa missä sitä oikein ollaan ja kenen ihmisen "sisällä" olemme..
Pidin kirjasta todella paljon huolimatta siitä, että minulla oli paljon ennakkoluuloja kirjaa kohtaan. En yleensä tykkää lukea kirjoja joiden tapahtumat sijoittuvat suomeen, mutta kyseisessä kirjassa se seikka ei haitannut yhtään. Jos on pakko keksiä jonkin negatiivinen asia kirjasta niin se on lyhyys, sillä tarina on niin mukaansatempaava, että sitä olisi voinut lukea pidempäänkin. Salla Simukka on mielestäni poikkeuksellisen taitava kirjoittamaan ja rakastin sitä miten itsenäinen ja vahva sarjan päähenkilö Lumikki on. Voisin suositella kirjaa meilkeinpä kelle tahansa.
Wow! Tämä todistaa, että jotkut kirjat on luettava kahteen kertaan ennen kuin muodostaa niistä mielipidettä. Ensimmäisellä lukukerralla kirja oli mielestäni tylsä ja takkuileva, nyt kun sen toiseen kertaan luin olen aivan eri mieltä! Kirja oli sujuva ja teksti oli rakennettu mielenkiintoisesti. Lumikki oli hyvin kiinnostava ja erilainen päähenkilö. Vaikka siitä kun luin sarjan ensimmäisen kerran on jo aikaa voin silti sanoa, että saan yhä voimaa Lumikista ja hänen ajatuksistaan. Simukka on luonut hahmon joka innoittaa minua aivan järjettömästi silloin tällöin! Ah! Juoni eteni nopeasti, mutta ei turhan nopeasti. Mielenkiinto lukemiseen säilyi koko ajan yllä. Suosittelen ehdottomasti!
Aivan mahtava kirja. En kovin usein lainaile kirjoja ihan randomilla, mutta tämä vaan tarttu kirjastosta mukaan, ja oli kyllä sen arvoinen! Lumikki oli hieno hahmo, vaikka vähän välillä otti päähän se kun kuvailtiin kuinka rikki Lumikki oli ollut ja miten hänestä oli tullut niin vahva - tätä on tosin ehkä hiukan hankala ymmärtää ellei itse ole tullut koulukiusatuksi. Pystyin kyllä samaistumaan. Juoni oli jännittävästi toteutettu, kirja oli kirjoitettu eläväisellä ja mukaansatempaavalla tavalla, Simukan tyyli on juuri minulle sopivaa. Suosittelen ehdottomasti lukemaan!
Mua häiritsi täs Lumikin ja kamujen tietynlainen pikkuvanha "ratkaistaan ite tää koko juttu, totta kai me voidaan tunkeutuu huumediilereiden juhliin, ollaanhan me hei jo lukios!" tyyli. Sama juttu muissaki osis ja vähän sitä ennalta-arvattavuutta, mut koukuttava, nopeelukunen ja viihdyttävä kokonaisuus
Pidin kirjasta todella paljon, erityisesti kirjan kielestä. Se oli raikasta ja nuorekasta, dialogit eivät kuitenkaan olleet "överiteinimäisiä". Juonenkäänteet olivat jännittäviä! Kirjassa oli mukavasta toimintaa, mutta esimerkiksi väkivallalla ei sentään mässäilty. Viittaukset satuihin, esim. Lumikkiin ja prinsessa Ruususeen olivat hauska idea. Kaikin puolin mukava, jännittävä ja kaunis kirja eli tartun myös trilogian toiseen osaan.
Kirja ei nyt mikään kovin erikoinen ollut, vaikka tapahtumat kävivät aika jänniksi lopussa. Teksti oli jotenkin kuivaa ja juoneen jäi aukkoja. Juonikaan ei ollut niin mielenkiintoinen kuin odotin. Satukirja viittaukset olivat ihan mukavia, mutta ne jäivät aika vähälle.
Tässä kirjassa ei ollut mitään, mikä olisi millään tavalla liikauttanut tai jäänyt mieleen. Lupaillut yhteydet vanhoihin satuihin jäivät pintapuolisiksi. Ennalta-arvattava, kieleltäänkin keskinkertainen tarina. Olen toki iloinen, kun suomalaisen kirjan oikeudet myydään kymmeniin maihin, mutta en tajua miksi se kirja oli juuri Punainen kuin veri. Olen lukenut vuoden sisään huomattavan paljon kiinnostavampia kotimaisia kirjoja. En näe mitään syytä lukea Lumikkitrilogian jatko-osia, koska aloitusosa oli tätä tasoa.
Kansi on tässä ekassa osassa erittäin kaunis, nimi houkutteleva ja takakansi kiinnostava. Odotuksia oli. Lumikki oli virkistävä tuttavuus. Ehkä alkuun hiukan nihkeä, "Jos ei väkisin kiinnosta, miksi pitää tunnistaa kaikki hajuvedet", mihin oli aika nerokkaasti kytketty selityksiä. Muihin hahmoihin en saanut tuntumaa, karikatyyrin ja kliseisen oloista väkeä. Juoni oli jees, sopivasti kaikkea ja vähän jotain muutakin. Pari mutkaa oli vähän liiankin ennalta arvattavaa. Liikaa tässä ei ollut mitään, teos käsitteli aiheensa ja teemansa eikä hoppuillut muuta matskua kyytiinsä. Tampereella olo häiritsi hiukan, mutta vain, koska muisti ei toiminut kunnolla ja kirjan paikkamielikuvat eivät vastanneet omia Tampereen muistojeni tunnelmia. Lopussa olin lähes raivoissani, nyrkit pystyssä valmiina lopettamaan kiusaamisen... Nyt loppuu, NYT LOPPUU! Aika pysäyttävä. Eiköhän aika ehdottomasti tule nuo jatko-osat luettua.
Aivan mahtava tarina tässä kirjassa. Olin tästä hieman yllättynyt, kuinka hahmot olivat todenmukaiset ja aika uskottavat. Tarinakin olisi voinut olla vaikka tositarina, kuka tietää? :) Väillä kirjassa oli todella surullista tekstiä :( mutta se sopi kirjan tyyliin. Lumikki oli aivan mahtava henkilö, ja moni varmaan osaa samistua johonkin kirjan hahmoista. Lisää tälläisiä ;)
Kirja on aivan mahtava! Tarina oli koukuttava ja jännittävä, ja kirjailija on osannut kertoa tarinaa eteenpäin todella taitavasti. Lumikki itsessään oli mielenkiintoinen päähenkilö, ja hänestä tavallaan oppi pitämään (ainakin minä opin)- oli helpotus huomata, että hän pääsi pinteestä. Mukava lisä oli välähdykset hänen menneisyydestään, vaikka ne olivatkin joskus todella surullista luettavaa. Loppujen lopuksi kirja oli hyvä, ja sen voi hyvinkin lukea vielä useaan otteeseen, vaikka tietääkin jo miten tarina menee!
Hankin kirjan ihanvaan nimen perusteella, viime keväänä ja hyllyssä se pölyttyi kesän yli. Syksyn tullen kun siihen tarttui, tempautui mukaan mahtavaan tarinaan, jossa henkilöillä todella on historiansa ja ongelmansa. Tarina koukutti ja jätti haluamaan tietää lisää. Jatko-osien lukemisesta tuli minulle ja muutamalle kaverilleni kilpajuoksu, eikä siinä muutamilta uhkauksiltakaan olla vältytty. Kirja oli kyllä lukemisen arvoinen ja sai tutustumaan muuhunkin Simukan tuotantoon.
Ihan hyvä kirja, joskin hieman ennalta arvattava.