Kallokaiini - Karin Boye6.40

Alkuteos ilmestynyt 1940. 1. laitos: Suomentanut Maija Savutie. Työväen kirjarengas. Työväen sivistysliitto, 1943. 2. laitos: Suomentanut Olli Virtanen. Kiuas Kustannus, 2021. Nidottu.

Retro-Hugo-palkintoehdokas 1941/2016.

Kallokaiinin tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuden Maailmanvaltioon, joka valvoo kansalaisiaan herkeämättä ja käy jatkuvaa sotaa naapurivaltionsa kanssa. Kansalaiset kuuluvat valtiolle, heidät erotetaan lapsena perheistään, kasvatetaan valtion laitoksissa ja sijoitetaan työskentelemään johonkin tuotannonalaan erikoistuneeseen kaupunkiin. Toisinajattelu kitketään ilmiantoverkostoin ja itsekritiikkiseremonioin.

Yksi Maailmanvaltion asukkaista on Leo Kall, järjestelmään vakaasti uskova kemisti. Hän on kehittänyt ruiskeen, joka saa ihmiset paljastamaan sisimmät tuntonsa ja salaisuutensa. Turvallisuusviranomaiset kiinnostuvat Kallin keksinnöstä, koska se tarjoaa mahdollisuuden kriminalisoida tekojen lisäksi myös väärät ajatukset. Kokeet aineella aloitetaan, mutta seuraukset ovat arvaamattomat, sillä kaikilla on jotain salattavaa…

Vuonna 1940 ilmestynyt Kallokaiini on ruotsalaisen Karin Boyen (1900–1941) tunnetuin romaani. Se on tieteis- ja dystopiakirjallisuuden klassikko, joka ennakoi muun muassa George Orwellin visioita. Se heijasteli ilmestymisaikanaan 1900-luvun totalitaaristen valtioiden kehitystä, mutta sen ajankohtaisuus on myöhemmin vain kasvanut. Yli kymmenelle kielelle käännetty Kallokaiini ilmestyy nyt Olli Virtasen uutena suomennoksena.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Black Friday: Adlibris tarjoaa 10% alennuksen kirjoista koodilla BLACK21 (voimassa 28.11.2021 saakka)

Julkaistu: toukokuu 25, 2021
Kustantaja: Kiuas Kustannus
Tyylit: scifidystopia
Alkuperäinen nimi: Kallocain
Arvosanalla: 6.40/10
Arvosanoja: 5
Muokattu: toukokuu 25, 2021

Kirja-arvioita

7/10 |
marraskuu 08, 2021
  Tarinan minäkertoja Leo Kall on keksinyt totuus seerumin, jonka avulla Valtio voi saada kiinni toisinajattelijat rangaistavaksi ennen heidän mahdollisia ”rikollisia” tekojaan. Kallokaiini kuuluu samaan kategoriaan kuin erinomaiset teokset ...