Luolien suojatit (Maan lapset #5) - Jean M. Untinen-Auel7.12

Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentaneet Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä. Kartta: Rodica Prato. Päällyksen kuvitus: Larry Rostant. Sidottu, kansipaperi.

Maan lapset -sarjan yllättävä viides osa

Yli kymmenen vuotta on vierähtänyt Luolakarhun klaanin aloittaman menestyssarjan neljännen osan Tasangon vaeltajien ilmestymisestä. Nyt amerikansuomalainen Jean M. Untinen-Auel jatkaa eläytyvää ja elämyksellistä kerrontaansa 30 000 vuotta sitten eläneistä maan lapsista: kauniista vaaleasta Aylasta, vankoista luolakarhun klaanilaisista ja muista jääkautisen Euroopan kulkijoista.

Ayla on viimeinkin saapunut Jondalarin kotiin, zelandonien heimon yhdeksänteen luolaan. Yhteisö on paljon suurempi kuin ne, joissa Ayla on aiemmin elänyt, eikä hänen ole helppo ymmärtää kaikkia sääntöjä. Suuren ihmisryhmän ongelmat ovat myös aivan uusia. Ayla uskoo haluavansa vain asettua aloilleen ja perustaa perheen Jondalarin kanssa, mutta hänen on ensin saatava Jondalarin sukulaiset ymmärtämään, että klaanikansan jäsenetkin ovat ihmisiä. Jondalar perheineen seisoo Aylan rinnalla, mutta kaikki eivät ole yhtä valmita hyväksymään eläiminä pitämiensä klaanilaisten kasvattamaa naista.

Suurimpien ratkaisujen eteen Aylan kuitenkin joutuu tutustuessaan zelandonien uskontoon ja heidän mahtaviin tietäjiinsä. Jondalarin kansa on hvyin uskonnollista ja palvontamenoja pidetään upeissa, taianomaisissa luolissa, joiden seinille taiteilijat maalaavat näkyjään. Kun zelandonien tietäjistä suurin kutsuu Aylan opppilaakseen, Ayla haraa vastaan, mutta löytää lopulta sisältään voiman, jota ei voi vastustaa.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: 2002
Kustantaja: WSOY
Tyylit: paleofiktio
Alkuperäinen nimi: The Shelters of Stone
Arvosanalla: 7.12/10
Arvosanoja: 106
Muokattu: elokuu 16, 2016

Maan lapset -kirjasarja

Kustantajan esittely:

Suomalaissukuisen kirjailijan Jean M. Untinen-Auelin eläytyvää ja elämyksellistä Maan lapset -sarjaa on myyty yli kolmekymmentä miljoonaa kappaletta kymmenillä kielillä. Meillä sarja ilmestyi 1980-luvulla ja saavutti suuren suosion monenikäisten lukijoiden keskuudessa. Romaanien uusissa painoksissa suomennoksen kieli on tarkistettu ja päällys uudistettu entistä tyylikkäämmäksi.

Luolakarhun klaani (Maan lapset #1)7.84
Hevosten laakso (Maan lapset #2)7.60
Mammutin metsästäjät (Maan lapset #3)7.06
Tasangon vaeltajat (Maan lapset #4)7.32
Luolien suojatit (Maan lapset #5)7.12
Maalattujen luolien maa (Maan lapset #6)6.16

Kirja-arvioita

10/10 |
helmikuu 26, 2015
Upeaa tarinankerrontaa! Tämä lukeutuu niihin kirjoihin, joita ei pysty laskemaan kädestään, vaan sitä on luettava kokoajan. Jäi unet hiukan lyhyiksi tätä lukiessa.. Aylan kasvaminen kirjasarjan aikana on mahtavaa luettavaa, ja Ayla on hahmona hyvin samaistuttava. Suosittelen!
9/10 |
huhtikuu 01, 2014
Ihana oli ja vaikka oli pitkä niin ei ollut paljon tylsiä kohtia vaan tarina eteni hyvin.