Kahdeksan - Katherine Neville 7.46   54

Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Seppo Loponen.

1. painos: Musta kuningatar. WSOY, 1989. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1989. Kaksi osaa. Sisältää Nevillen esipuheen. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Kahdeksan. Bazar, 2010. Taitto: Taina Leino. Kannen suunnittelu: Claire Ward. Etukannen kuva: Marc Schlossman. Nidottu.

Salaperäinen shakkipeli, historiallinen arvoitus…

New York, 1972. Nuori ja etevä tietokoneasiantuntija Katherine Velis saa työkomennuksen Algeriaan. Ennen matkaa selvänäkijä ennustaa hänen joutuvan suureen vaaraan. Katherine ei ota ennustusta vakavasti, mutta pian hänen lähipiirissään sattuu kuolemantapaus, ja heti perään toinen. Liittyvätkö ne jotenkin Katherineen? Ja miksi eräs antiikkikauppias pyytää häntä etsimään Algeriasta kadonneen shakkipelin osia?

Etelä-Ranska, 1790. Montglanen nunnaluostarin uumeniin on kätketty shakkipeli, joka antaa pelaajalleen rajattoman vallan. Pelin voima kuitenkin toimii vain, jos kaikki osat ovat tallella. Väärissä käsissä peli voisi saada tuhoa aikaan, joten nunnat hajaantuvat piilottamaan shakkinappuloita eri puolille maailmaa. Ranskan vallankumous kuohuu, ja Montglanen shakkipeli kiinnostaa monia…

Katherine Neville on punonut arvoituksellisen shakkipelin ympärille henkeäsalpaavan jännitystarinan. Salaperäinen ja vauhdikas romaani suorastaan vilisee numerosymboliikkaa, historiallisia arvoituksia ja ratkaistavia koodeja.

”Mahdoton laskea käsistään.” – Boston Herald

”Rohkea, omintakeinen ja liikuttava. Tästä kirjasta tulee kulttiklassikko.” – Publishers Weekly

”Mahtava, värikäs, kahteen kerrokseen rakennettu romaani… Sykähdyttävä ja hauska peli.” – San Francisco Chronicle

”Valloittava viihdekirja, joka pursuaa elämää ja vetoaa älyyn… Vain harva pystyy vastustamaan sitä.” – Los Angeles Times Book Review

”Neville tekee alkemistin taidolla sekoituksen, jossa on modernia romanssia, historiallista romaania ja keskiaikaista mysteeriä…  ja luo kultaa.” – People


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1989 (Bazar)
Alkuperäinen nimi The Eight
Tietoja muokattu lokakuu 3, 2015
Muita teoksia kirjailijalta Katherine Neville
Tuli 7.20   21

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1171
Kirja-arviot 330
Viestit 999
joulukuu 12, 2019
6 / 10

Kirjan tapahtumat pyörivät vanhan shakkipelin ympärillä – aikanaan Kaarle Suurelle kuuluneen pelin, joka tuo haltijalleen oikein käytettynä suunnattomasti valtaa. Pelin osat on kätketty ja lähes jokainen kirjan suuresta henkilökaartista on pelaajia, jotka tekevät siirtojaan löytääkseen pelin kaikki osat ratkaistakseen sen arvoituksen.

Tarinaa kerrotaan kahdella aikajanalla – 1790 luvulla ja 1970 luvulla. Varsinkin 1790 luvun jaksoissa on todellisia historiallisia hahmoja älytön määrä.  Osa hahmoista on hyvinkin tuttuja kuten Katariina Suuri ja Napoleon, mutta suuri osa henkilöistä on vähemmän tunnettuja nimiä. Aika hyvin kirjailija saa hahmojen todellisen elämänkulun ujutettua tarinaansa – joitain oli ihan pakko tarkistaa Wikipediasta.

Kirja on kirjoitettu 1988 ja saanut jatko-osansa kahden vuosikymmenen jälkeen 2008. (Luin vuoden 1989 suomennoksen nimellä Musta kuningatar, missä kirjan kansipaperissa kirjailijan nimikin on kirjoitettu väärin. Sittemmin kirjasta on tehty uusi laitos nimellä Kahdeksan.) En innostunut kirjasta niin paljoa, että jatko-osa, Tuli, olisi lukulistalla. Kirjassa olevat ratkaisut osuivat vähän liian kätevästi kohdilleen, epäuskottavuus oli ilmeistä.  Tarinan luki kuitenkin suuresta sivumäärästä huolimatta kohtalaisen sujuvasti. (3.1.2019)

rudi92
Arvosanat 241
Kirja-arviot 189
Viestit 6
helmikuu 14, 2018
10 / 10

Kahdeksan (tai oikeastaan Musta kuningatar, jona sen luin) on mahtava kirja. Olisin tietysti voinut hankkia kirjan kokonaisen painoksen, mutta mielestäni Musta kuningatar on parempi nimi, joten ostin kirjan kahdessa osassa.

 

Kirjan hahmot ovat onnistuneita ja juoni pysyy hyvin kasassa. Pidin todella paljon Katherinen ja Solarinin rakkaussuhteesta, se oli mielestäni paljon paremmin toteutettu, kuin Mireillen ja Mauricen.

 

Aemilia
Arvosanat 130
Kirja-arviot 6
Viestit 138
toukokuu 6, 2008
10 / 10

En ymmärrä miksen antaisi tälle kirjalle viittä tähteä. Kaksi juonta, Ranskan vallankumouksen aikainen ja toinen ennen öljykriisiä nivoutuu yhteen. Cliffhanger seuraa toistaan, jännitys kohoaa kummassakin maailmassa, ja tyylillä. Henkilöiden, joiden välissä on vuosisatoja, yhteys ei ole yhtä rasittavan silmäänpistävä kuin Labyrintissa. Yksityiskohdat ovat täsmällisiä, aukottomia, ja elämässä on muutakin kuin shakki, vaikka shakki onkin melkoinen osa elämää. Nautin miljöökuvauksesta sekä siitä, että kirjoittaja on ilmisesti lukenut kirjan kaksi aina yhtä lukua kohden: "Amantilladoa. Ihmisiä on muurattu elävältä seinään tätä kehnompienkin sherryjen takia." Napoleon puhuu Napoleon-sitaateilla, Bach soittaa pianon esi-isää, purjehditaan laivalla jossa jokainen märssy ja roikeli on paikallaan! Nautin myös rakkaudesta, joka sittenkin voittaa valtapelin aseman ja auttaa hyvää voittamaan pahan, mustaa valkoisen. Tule mukaan nauttimaan uskottavasta, taatusti uutta tietoa tuottavasta kirjasta, jos pidät niistä paksuina.

Lilyx
Lilyx
Arvosanat 493
Kirja-arviot 2
Viestit 3
huhtikuu 20, 2017
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Joonas
Joonas
Arvosanat 452
Kirja-arviot 10
Viestit 15
syyskuu 13, 2016
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
T.H.A.N
T.H.A.N
Arvosanat 239
Kirja-arviot 1
Viestit 0
kesäkuu 19, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
tammikuu 7, 2016
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
heinäkuu 15, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
kesäkuu 20, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
lokakuu 22, 2014
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle