Welman tytöt

@ Anu Holopainen
Welman tytöt (Syysmaa #1) - Anu Holopainen 7.16   159

Kannen kuva: Jody A. Lee. Sidottu.

Mahtava uusi fantasiasarja varttuneille nuorille!

Adaira, kirjailija Banukin 17-vuotias tytär, saa tuta kovemman kautta Syysmaan ankarat elämänlait isän päättäessä naittaa hänet Samak Tietävälle, joka on irstas, pahamaineinen ja jo yhden vaimon loppuun kuluttanut mies. Tytön itkuinen kapina ei auta, vaan vaunut lähtevät kuljettamaan häntä kohti Samakin kartanoa. Rosvojoukko hyökkää kuitenkin matkalaisten kimppuun, ja Adaira kuljetetaan silmät sidottuina tuntemattomaan Varjolinnaan, missä pitää majaansa syysmaalaisen yhteiskunnan miesvaltaa vastaan kapinoiva naisjoukko – viisi uhmakasta, opinhaluista ja aseenkäyttötaitoista lainsuojatonta johtajanaan voimakastahtoinen Welma.

Nopeasti Adairalle selviää, että naiset ovat Villipihlajan, vanhan kielletyn naisten jumalan, palvojia. Adairakin saa Villipihlajalta salaisen lahjan, joka pelastaa hänet varmalta kiinnijoutumiselta naisten liikkuessa valepuvussa muiden ihmisten joukossa. Ratkaiseva käänne yhteisön elämässä tapahtuu, kun Adairan korviin kantautuu tieto, että Banuk aikoo antaa Samakille vaimoksi Adairan nuoremman sisaren Nenean.

Anu Holopainen on nuorten fantasiafriikkien suosikiksi noussut kirjailija, joka on saanut kiitosta erityisesti Pohjoistuulten maahan sijoittuvasta kirjasarjastaan. Nyt alkavan Syysmaa-sarjan kohderyhmänä ovat hieman varttuneemmat lukijat – imuun joutuu heti ensimmäisessä osassa!
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 2003 (Karisto)
Tietoja muokattu maaliskuu 8, 2016

Syysmaa

Sarja sisältää 6 pääteosta ja yhteensä teoksia 6 kpl.

Sarja sai Kuvastaja-palkinnon kunniamaininnan 2021. 

Welman tytöt (Syysmaa #1) 7.16   159
Sisarpuut (Syysmaa #2) 6.96   128
Viinikauppias (Syysmaa #3) 7.12   108
Yölaakso (Syysmaa #4) 6.38   54
Varjoja (Syysmaa #5) 6.76   28
Matkalaiset (Syysmaa #6) 7.04   22

Kirja-arviot & arvosanat

LonelyDiamond
Arvosanat 108
Kirja-arviot 10
Viestit 2
syyskuu 20, 2013
5 / 10

Tarina ja henkilöhahmot ovat mitä ovat, mutta lukiessani kiinnitin huomiota kauniiseen kuvailuun. Yllätyin positiivisesti, sillä suhtaudun hyvin skeptisesti suomalaiseen fantasiakirjallisuuteen. Kirja oli kyllä viihdyttävä, ei missään tapauksessa tylsä, mutta syvällisemmät tunteet ja ajatukset jäivät saavuttamatta. En suoranaisesti suosittele kirjaa, mutta sen voi lukea tylsien iltojen viihdykkeeksi.

Iria
Arvosanat 88
Kirja-arviot 7
Viestit 0
huhtikuu 14, 2008
4 / 10

Anu Holopainen tarkastelee ja käsittelee asioita vahvasti naisen näkökulmasta. Lähes kaikki kirjan keskeiset henkilöt, ainakin hyvikset, ovat kauniimman sukupuolen edustajia. Kirjassa kauhistellaan heidän surkeita oikeuksiaan ja karua elämäänsä ”miesten maailmassa”. Syysmaassa tasa-arvoasiat ovat kärjistetyn huonolla tolalla. Naisten henkisillä ominaisuuksilla ei juurikaan ole väliä: he eivät saa opiskella, vaan heidän ainoa tehtävänsä elämässään on tehdä kotitaloustöitä ja synnyttää miehelleen perijäksi poikalapsi. Feminismi on jäänyt fantasiakirjallisuuden saralla varsin vähäiseksi, joten siinä mielessä Holopainen ainakin erottuu joukosta. Siihen kirjan ansiot enimmäkseen jäävätkin. Holopaisen kuvaukset maalailevat paikoitellen todella hienoja maisemia, ja teksti on helppo- ja nopealukuista. Toisinaan kuitenkin juuri tuo yksinkertaisuus ärsyttää, sillä siitä tulevat vääjäämättä lastenkirjat mieleen. Ja romaanin takakannessa kun hehkutetaan, että se on tarkoitettu nimenomaan ”varttuneille nuorille”. Kirjan henkilöhahmot eivät oikein vakuuta. Naispuoliset ovat poikkeuksetta kauniita ja älykkäitä ja suurin osa miehistä laskelmoivia julmureita tai täysiä juntteja, lukuun ottamatta Welman ja kumppaneiden puolisoja, jotka puolestaan ovat aivan täydellisiä, komeita, "hunajaäänisiä" ja viisaita. Sukupuolten kahtiajako on raivostuttavan kliseinen ja mustavalkoinen, vaikka kirjassa yritetään paikata tasa-arvoa. Ja juoni: täydellisen ennalta arvattava (eikä asiaa auttanut se, että takakannessa selostettiin kylmänviileästi siitä puolet). Kirja alkoi kyllä ihan lupaavasti, sillä heti pureuduttiin asian ytimeen, eikä turhia jaariteltu, mutta loppuun oli pitänyt tunkea varsin teennäisen ja päälle liimatun oloinen pikku taistelukohtaus, mikä hiukan tympäisi. Niin, no, pitihän ne naiset päästää edes kerran kunnolla tappelemaan, mutta olisi sen voinut tehdä tyylikkäämminkin. Vahvan feminisminsä lisäksi kirja ei genrelle uusia tuulahduksia tarjoa. Sen lukee nopeasti, mutta paljon ei itselle käteen jää. Tätä saattaisin suositella niille, jotka vasta tutustuvat fantasiaan, mutta hiukan enemmän tälle kirjallisuudenlajille vihkiytyneet (ja jo varttuneemmat nuoret), älkää vaivautuko.

EveMoon
EveMoon
Arvosanat 170
Kirja-arviot 6
Viestit 0
tammikuu 14, 2021
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
PercyJacksonfani
PercyJacksonfani
Arvosanat 260
Kirja-arviot 25
Viestit 39
toukokuu 29, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Laomedeia
Laomedeia
Arvosanat 336
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 10, 2018
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Ziili
Ziili
Arvosanat 217
Kirja-arviot 0
Viestit 5
tammikuu 26, 2016
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
uneksijatar
uneksijatar
Arvosanat 264
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 20, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
koi
koi
Arvosanat 346
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 15, 2015
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
Aderyn
Aderyn
Arvosanat 73
Kirja-arviot 13
Viestit 10
elokuu 7, 2015
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Siili
Siili
Arvosanat 88
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 28, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle