Unohdettu Ombria
Keskiarvo 3.79
3.79 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (136)
Kirjahyllytilastot

Unohdettu Ombria

Patricia A. McKillip
Julkaistu: syyskuu 8, 2006 (Karisto)
Alkuperäinen nimi: Ombria in Shadow
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: mythopoeic-palkinto , world fantasy -palkinto

Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Natasha Vilokkinen. Kannen kuva: Kinuko Y. Craft. Sidottu, kansipaperi.

World Fantasy -palkinto 2003, Mythopoeic-palkinto 2003, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2006.

Ombria, maailman vanhin ja mahtavin kaupunki, on vaipumassa pimeyteen. Prinssi makaa kuolinvuoteellaan, ja hänen perijänsä Kyle on vasta lapsi. Pojan pelätty isotäti on juoninut valtaannousuaan jo liian kauan antaaksen lapsen asettua tielleen. Hän on ajanut prinssin rakastajattaren Lydean palatsista kadulle, missä tämän ei uskota selviävän aamuun saakka, ja lapsen kohtalo näyttää sinetöidyltä. Kylen äpäräserkku Ducon puolestaan ei ole kiinnostunut valtataistelusta. Hän kuluttaa aikansa varjoisilla kujilla hahmottelemassa piirroksia rapistuvastan kaupungin unelmista – ja painajaisista.

Samaan aikaan katujen alla, menneisyyden ja muistojen unenomaisessa varjomaailmassa, kutoo taikuuden verkkojaan iätön velho. Kaupungin ja sen valon ja varjon asukkaiden kohtalot lomittuvat kuin maagisen palapelin palaset.

Karkauspäivänä vuonna 1948 syntynyt Patricia A. McKillip kynäili ensimmäisen fantasiatarinansa 14-vuotiaana ja on jatkanut kirjoittamista siitä lähtien. McKillipiä pidetään yleisesti yhtenä aikamme parhaista fantasiakirjailijoista, ja Unohdettu Ombria voitti vuonna 2003 arvostetun World Fantasy -palkinnon vuoden parhaana fantasiaromaanina. Unohdettu Ombria on McKillipin ensimmäinen suomennettu romaani.

”Kielellisesti rikas, kuulaasti kirjoitettu romaani toisiinsa limittyneistä kaupungeista.” – Tähtifantasia-palkintolautakunta

muokattu 09.05.2010

Muita kirjoja joista saatat pitää

Rautakuningatar (Rauta-saaga, #3)Sandman: Hyväntahtoiset (Sandman deluxe, #9)Maresi (Punaisen luostarin kronikoita, #1)Elämä elämältäYliluonnollisesti (Paranormaali, #2)

Kirja-arvioita (6)

Danju avatar
Kirjoittanut
4.0
Patricia A. McKilliipin kirjoittama Unohdettu Ombria on syvällinen kuvaus kahden eri maailman kohtaamisesta. Kirjassa käsitellään syvällisiä teemoja, mutta vastauksia ei lukijalle väännetä rautalangasta vaan Unohdettu ombria- on kirja ihmiselle, joka osaa ajatella. Toki kirjan voi lukea myös ihan pelkkänä viihteenä, mutta silloin kirjasta menettää jotain oleellista. Itse pidin McKillipin kuvailevasta tavasta kirjoittaa ja niistä mielikuvista joita hän loi lukijan mieleen. ... (lisää)
Sini avatar
Kirjoittanut
3.0
McKillipin Unohdettu Ombria voitti vuonna 2003 sekä World Fantasy Awardin ja Mythopoeic Fantasy Awardin. Kerrankin siis käännetään laadukasta fantasiaa. Lähtöodotukset tälle kirjalle olivat kovat. Tämänhän on suorastaan pakko olla loistava! Eikä edes kammottuja jatko-osia odotettavissa. Ombrian kaupunki on kuvattu loistavasti, hahmot ovat kiintoisia. Kieli on runollisen kaunista, kuvausta oli jopa niin paljon, että se hieman ärsyttikin, kun olisi toivonut tapahtumien etenevän. ... (lisää)
Morick avatar
Kirjoittanut
4.0
Tällaista kirjaa on lähes mahdotonta arvostella pelkällä hyvä-huono-asteikolla, silloin siitä jäisi niin paljon pois, että... sellaisellekaan en löydä sanoja. Ehkä se jotenkin kertoo tuntojani kirjasta. Moniulotteinen on hyvä sana kuvaamaan Unohdettua Ombriaa, mutta sille löytää monta muutakin kuvaavaa, jos ei sentään riittävää, sanaa - niiden joukossa tarunhohtoinen, väriloistokas, unenomainen... Juoni on koottu monista kerroksista, jotka yhdessä eri ... (lisää)
Jackalbury avatar
Kirjoittanut
5.0
Yksi parhaimpia lukemiani fantasiakirjoja. McKillip maalaa hahmoilleen värejä ja yksityiskohtia säihkyvän taustan. Kirja on loistava, juoni tempaa heti alussa mukaansa ja sitä on mahdoton arvata etukäteen. Tarinassa esiintyy salaisuuksia ja myös, kuten Danju sanoikin jo, filosofisia syvällisiä ajatuksia ajasta, kuolemasta ja elämästä sekä piirtämisen voimasta. Kirja on mahtava ja suosittelen sitä kaikille fantasian ystäville jotka etsivät raikkaan omanlaatuistaan kirjaa luettavaksi. Arvosana: 10+.
Ara avatar
Kirjoittanut
4.0
Unodettu Ombria ei ole ihan tavallinen kirja vain luettavaksi. Siinä on jotain, mikä painaa lukijan asettumaan aloilleen ja lukemaan rauhassa. McKillip on tehnyt kaksi eri maailmaa, jotka ovat murskaamassa toisensa, jos jotain ei tehdä ja pian. Hän on osaa pitää jännitystä kokoajan yllä, eikä loppu oli pettymystä tuova. Jos luet Unohdetun Ombrian, niin varaa hiukan aikaa. Se nimittäin on kirja, jota ei saa lukea vain hutaisemalla, tai puolet koko kirjan asiasta menee sivu suun. Suosittelen kaikille, jotka pitävät fantasiasta!
Jussi avatar
Kirjoittanut
5.0
Tykkäsin kovasti Unohdetusta Ombriasta, se on kaukana perusfantasiasta. Kirjan tunnelma oli vahva, erityisesti pidin rapistuvan Ombrian kaupungin kuvauksesta. McKillip tunnetaan hienosta kielenkäytöstään, eikä tämä teos ollut poikkeus. Päähenkilöistä paras oli mielestäni Ducon. Romaani oli suomennettu hyvin, olin aiemmin tutustunut kirjailijaan vain alkukielellä. Jos tätä vertaa lukemiini McKillipin varhaisiin kirjoihin (The Forgotten Beasts of Eld ja Riddle-Master-trilogia), ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 64 vierailijaa
Lyyskis
Uusin jäsen: Aurinkotuuli
Jäseniä yhteensä: 9857