Hiljaisuus soi h-mollissa

@ Mari Strachan
Hiljaisuus soi h-mollissa - Mari Strachan 6.86   28

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Kirsi Ohrankämmen. Kannen kuva: Bruno Ehrs. Kannen suunnittelu: cabinlondon.co.uk. Sidottu, kansipaperi.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2011.

1950-luvun Walesiin sijoittuva perhekuvaus ja murhamysteeri, jossa on ripaus kutkuttavaa maagisuutta

12-vuotias Gwenni rakastaa lukemista ja eläimiä – ja osaa lentää! Tosin vain unissaan… Eräällä reissullaan uinuvan kylän yllä Gwenni löytää kauhukseen naapurin miehen hukkuneena. Koko tuttu arki nyrjähtää paikaltaan ja vähä vähältä vuosia peitellyt salaisuudet pulpahtavat pintaan. Gwennin vilpitön yritys ymmärtää läheistensä ratkaisut ja löytää oma paikkansa kovassa maailmassa on kuvattu poikkeuksellisen hienovireisesti ja hellästi.

Hiljaisuus soi h-mollissa on kaunis, hyvin omalaatuinen kasvutarina, joka on kerännyt ylistäviä arvosteluja ja palkintoehdokkuuksia. Kirjan käännösoikeudet on heti ilmestymisen jälkeen myyty 10 maahan.

”Strachanin esikoisromaani on sekoitus maagista rikos- ja kasvutarinaa – tulvillaan ihastuttavaa vanhanajan lumoa.” – Financial Times

”Strachan käsittelee tummanpuhuvaa aihetta hallitulla ja säkenöivällä tavalla.” – Guardian Review

”Kirjailijan kepeä ote luo tarinaan jännitettä ja yllätyksellisyyttä.” – Publishers Weekly

”Lämmin ja koskettava muttei sentimentaalinen.” – The Times Review

”Murhamysteeristä kasvutarinaksi muuntuva perhekuvaus lumoaa maagisella realismillaan.” – Tähtifantasia-palkintoraatiArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu elokuu 16, 2010 (Karisto)
Alkuperäinen nimi The Earth Hums in B Flat
Tietoja muokattu kesäkuu 6, 2018

Lupaus

Sarja sisältää 1 teosta.

"Kariston uudessa Lupaus-sarjassa julkaistaan ansiokkaita ulkomaisia esikoisromaaneja – kunnon tarinankerronnan tuoreimpia, kansainvälisiä tuulahduksia. Nimiä joista toivon mukaan kuulemme vielä."

Hiljaisuus soi h-mollissa 6.86   28

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1235
Kirja-arviot 330
Viestit 1236
joulukuu 13, 2019
6 / 10

Tarinassa kuvataan pääosin perhe ja kyläyhteisön elämää ja äiti-tytär suhde on avain asemassa. Tarinaa kerrotaan teini-iän kynnyksellä olevan vilkkaan mielikuvituksen omaavan Gwenni tytön näkökulmasta. Oman äidin heikkohermoisuus kilpistyy vihaan omaa tytärtään kohtaan. Tytön elämää ei helpota yhtään ärsyttävä sisar, mutta onneksi hänellä on perheessä muita henkilöitä, joihin voi tukeutua. Toisaalta Gwenni kertoo tarinaansa niin rauhallisesti, että ei jää tunnetta että hän erityisesti tukea kaipaa ja hän kaikesta huolimatta on säilyttänyt rakkautensa hirviömäistä äitiään kohtaan.  Tapahtumat sijoittuvat 50-luvulle, mutta ajanhenkeä en tarinassa juurikaan tuntenut. Juonellisesti tarina ei ole kovinkaan monisäikeinen eikä tarina temmannut heti mukaansa toivotulla tavalla.  Kiinnostavuus tarinaa kohtaan parani kuitenkin loppua kohti mentäessä. (30.1.2019)

Lukijatar
Arvosanat 349
Kirja-arviot 76
Viestit 2
huhtikuu 17, 2017
6 / 10

Hiljaisuus soi h-mollissa on sujuva lukuromaani, jossa sisäänlämpiävä walesilaisyhteisö, epäluotettava lapsikertoja ja pieni vivahde nuorten salapoliisiromaania sekoittuvat ihan viehättävällä tavalla omintakeiseksi, joskaan ei mitenkään erityiseksi sopaksi. Strachanin tekstissä on sopivan upottava tunnelma, ja Gwennin lapsekkaan ja mielikuvituksellisen näkökulman lävitse katsotaan - varsin pintapuolisesti - myös synkkiä ja vaikeita asioita. Lopullinen sanoma on kuitenkin toiveikas synkistä hetkistä huolimatta. Psykologinen ote jättää myös lukijan arvioitavaksi, kuinka paljon Gwennin seikkailuista on lopulta mielikuvitusta.

Nafisan
Arvosanat 666
Kirja-arviot 93
Viestit 198
lokakuu 29, 2011
10 / 10

Gwenni näkee maailman toisin kuin muut lapset, saati aikuiset. Hänen maailmansa avautuu öisin taivaalta käsin, kun hän lentää kylän yllä. Unissaan Gwenni näkee outoja asioita, joita hän päivän mittaan pohtii keittiön seinän hilseilevän maalin muodostamien kasvojen edessä, hyllyn päällä olevien naamamukien vahtiessa ja kirkossa, jossa kuolleen ketun lasisilmät pyytävät apua lopullisen rauhan saavuttamiseen. Gwennin mielikuvitus laukkaa ja tuo mieleen oman lapsuuteni, kuinka itsekin leikin salapoliisia ja työnsin nenäni asioihin, jotka eivät minulle kuuluneet. Hiljaisuus soi h-mollissa kertoo hienovaraisesti, naiivista näkökulmasta perheen ja koko kylän salaisuuksista, joskus jopa niin hienovaraisesti, että varttuneemmaltakin lukijalta vaatii paljon terävää huomiokykyä palapelin palojen kasaamiseen. Kirja on todellakin laadukasta kielenkäyttöä sisältävä teos, jota voin suositella kaikille. Tämä ei ole fantasiaa, tämä on realismia, jota on väritetty lapsuuden kirkkailla väreillä. Tarina avautuu hienosti kerros kerrokselta ja lopussa jäljellä on enää vain luita. Tätä voi todellakin sanoa kasvutarinaksi. Gwennin kertojanääni varttuu tarinan myötä, lapsellisuudet karisevat pois ihan itsestään ja Gwenni alkaa pohtimaan, missä on hänen paikkansa maailmassa. Kirjan kieli on äärimmäisen täydellistä - voi kuulostaa liioittelevalta, mutta kokeile itse kirjaa ja yritä kuvata paremmin! Missään vaiheessa ei tullut tunnetta pakkolukemisesta, jotkin tapahtumat olivat vähän clicheisiä ja ennalta arvattavia, mutta elämässä on tullut todettua niiden joskus olevan valitettavan tosia. Upea esikoisteos.

Aderyn
Aderyn
Arvosanat 73
Kirja-arviot 13
Viestit 10
elokuu 5, 2015
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Karah Enola
Karah Enola
Arvosanat 190
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 2, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Aavis
Aavis
Arvosanat 255
Kirja-arviot 0
Viestit 21
heinäkuu 10, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Meadow
Meadow
Arvosanat 128
Kirja-arviot 5
Viestit 0
syyskuu 4, 2013
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Sini
Sini
Arvosanat 714
Kirja-arviot 37
Viestit 488
elokuu 20, 2011
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
Vanamo
Vanamo
Arvosanat 156
Kirja-arviot 5
Viestit 306
heinäkuu 28, 2011
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
Viola
Viola
Arvosanat 111
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 21, 2011
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle