Triffidien kapina
Alkuteos ilmestynyt 1951. Suomentanut Risto Kalliomaa.
1. laitos: Triffidien kapina: (Tieteisromaani). Tieteisromaani-sarja. Nide, 1954. Nidottu.
2. laitos: Triffidien kapina: Tieteisromaani. Otava, 1962. Nidottu. Kannen kuva: Gideon.
Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000.
Maineikas tieteisromaani
Eräänä iltana se tapahtui: vihreää loistavaa valoa satoi maapallolle. Seuraavana aamuna koko ihmiskunta on sokeana!
Kammottavat, kolmella jalalla kävelevät, lihaasyövät kasvit triffidit ovat päässeet irti, tunkeutuvat suurkaupunkeihin ja käyvät sokeiden ihmismassojen kimppuun. Vain muutamat ihmiset ovat säilyttäneet näkönsä, heidän joukossaan nuori mies ja kaunis neitonen, jotka ryhtyvät taisteluun triffidejä vastaan.
John Wyndham
John Wyndham (1903–1969) oli englantilainen tieteiskirjailija. Hänen teostensa pääaiheena on ihmisen selviytyminen suurtuhon jälkeen. Wyndham kirjoitti huomattavimmat teoksensa 1950-luvulla, ja aihepiiri heijastelee kylmän sodan aikakautta. Häneltä on suomennettu romaanit Triffidien kapina (suom. 1951), Uhka syvyydestä (suom. 1953) sekä Käenpojat (suom. 1957).
John Wyndhamin koko syntymänimi oli John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris. Hän opiskeli maataloutta ja oikeustiedettä ja kokeili mainosalaa kunnes ryhtyi kirjoittamaan vuonna 1925. Wyndhamin innoittajina toimivat etenkin yhdysvaltalainen tieteislehti Amazing Stories sekä H. G. Wellsin teokset. Vuosina 1930–1939 Wyndham kirjoitti tarinoita pääasiassa amerikkalaisiin kioskilehtiin. Sota keskeytti Wyndamin uran. Lehtien markkinat romahtivat, kun sekä kirjailijat että lukijat kutsuttiin sotatoimiin. Vuosina 1940–1943 Wyndham oli sensuurilautakunnan palveluksessa ja vuonna 1944 hän osallistui Normandian maihinnousuun viestintäjoukoissa.
Englannin öistä taivasta halkova vihreä komeettasade näyttää komealta, mutta sen seuraukset ovat kohtalokkaita maailmalle sellaisena kuin me sen tunnemme. Leijonanosa ihmisistä nimittäin sokeutuu sen seurauksena, ja aikaisemmin niin vakaalta tuntunut yhteiskunta romahtaa lähestulkoon alkutekijöihinsä. Keskellä kulkutautien, erilaisten aseellisten ryhmittymien ja tappavan myrkyllisten, liikkumaan kykenevien triffidi-kasvien keskellä yrittää biologi William Masen seuralaisineen selviytyä keinolla millä hyvänsä. John Wyndhamin "Triffidien kapina" (Otava, 1962) on erinomainen scifiä ja kauhua yhdistelevä romaani, jossa kuvataan ahdistavan realistisesti ihmiskunnan eloonjäämistaistelua maailmassa, jonka turvarakenteet ovat murtuneet täydellisesti. Hyvänä vertailukohtana voisivat toimia Richard Mathesonin aikalaisromaani [Olen legenda] sekä Robert Kirkmanin [The Walking Dead]in kaltaiset zombitarinat. "Triffidien kapina" on aidosti kauhistuttava teos, mutta kirjan nimestä huolimatta suurinta pelkoa eivät aiheuta pirulliset kasvit, vaan toisten ihmisten mukaanaan luoma uhka. Wyndham ei anna suoria vastauksia perustavanlaatuiseen kysymykseen "Miksi?", mutta osoittaa kuitenkin syyttävällä sormellaan ihmiskuntaa, eikä luota täysin sen kykyyn oppia virheistään (vrt. John Christopherin scifiromaani "Tripodien aika"). Kylmän sodan aikaansama pessimismi ihmiskunnan tulevaisuuteen heijastuu tekstistä. Harmillista kyllä, kirjasta ei ole otettu uusintapainosta sitten vuoden 1962, vaikka sellaisen se ehdottomasti ansaitsisi!