Risingshadow
Spekulatiivista fiktiota
  • Koti
    • Etusivu
    • Tietoa meistä
    • Artikkelit
    • Uutiskirje
    • Käyttöehdot
    • Sivuston ylläpitäjät
    • English (EN)
  • Selaa
    • Uusimmat tapahtumat
    • Uutuuskirjat
    • Tulossa kirjoja
    • Kirjalistaushaku
    • Kirja-arviot
    • Tyylilajit
  • Yhteisö
    • Keskustelut
    • Uusimmat viestit
    • Uusimmat aiheet
    • Kuumimmat aiheet
    • Suosituimmat aiheet
    • Haku
  • Haaste
    • Lukuhaasteet
    • Kirjavisa
  • Kirjaudu

Rivan kuningatar

Belgarionin taru #4 / 5 ✓
David Eddings
Rivan kuningatar (Belgarionin taru #4) - David Eddings
  ★ 7.40 / 316
1★52★3★214★25★846★167★1278★69★5510★

Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Tarmo Haarala. Kartat: Shelly Shapiro. Kannen kuva: Laurence Schwinger.

1. laitos: Karisto, 1993. Sidottu. 3. painos 1995.
2. laitos: Karisto, 1998. Nidottu. 6. painos 2007.

Rivan kuningatar on viisiosaisen Belgarionin tarun neljäs osa, joka jatkaa kiehtovaa seikkailufantasiaa hyvän ja pahan taistelusta nuoren pojan silmin nähtynä.

Kirjan alkaessa Garion matkakumppaneineen pakenee tuhoutuneesta velholinnakkeesta ja lähtee pitkälle ja näännyttävälle erämaataipaleelle. Vaarojen täytteisen matkan aikana Garion ja oikukas prinsessa Ce'Nedra alkavat oivaltaa perintöosaansa ja huomaavat, että on olemassa taikuuttakin väkevämpiä voimia!

Belgarionin taru on hyppy toiseen todellisuuteen, joka on lumonnut jo miljoonat lukijat kautta maailman.

Adlibris: tarkista saatavuus

Kirjan tilaus
Adlibris
BookBeat
FinlandiaKirja
Nextory
Storytel

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni
Muokannut 23.03.2025
Luokitus: Fantasia, Korkea fantasia
Julkaistu: 1993 (Karisto)
Alkuperäinen nimi Castle of Wizardry

Käyttäjät lukeneet myös

Taru Sormusten herrasta (Taru Sormusten herrasta)
  ★ 9.08 / 754
Tuulen nimi (Kuninkaansurmaajan kronikka #1)
  ★ 9.06 / 245
Valtaistuinpeli (Tulen ja jään laulu #1)
  ★ 9.02 / 537
Narrin salamurhaaja (Narri ja Näkijä #1)
  ★ 8.90 / 61
Locke Lamoran valheet (Herrasmiesroistot #1)
  ★ 8.84 / 211
Rautasusi (Vardari #1)
  ★ 8.84 / 18
Narrin matka (Lordi Kultainen #1)
  ★ 8.78 / 317
Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!
David Eddings

David Eddings

David Eddings (1931–2009) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka kirjoitti useita suosittuja fantasiakirjoja. Hänen teoksiaan on myyty yli 18 miljoonaa kappaleita ja niitä on käännetty 27 kielelle.

Eddings syntyi Spokanessa Washingtonin osavaltiossa ja kasvoi Seattlen seudulla. Hän opiskeli collegessa kirjallisuutta ja teatteri ja palveli Yhdysvaltain armeijassa. Eddings suoritti loppututkinnon Washingtonin yliopistosta 1961. Seuraavana vuonna David Eddings avioitui Leigh Schallin kanssa. Työkseen Eddings oli kaupan myyjänä Seattlessa, toimi ostajana Boeing-yhtiön palveluksessa New Orleansissa ja opetti äidinkieltä collegessa Keskilännessä. Eddings eli säästöillään vuoden ajan ja kirjoitti esikoisteoksensa, jännitysromaanin. Teos ilmestyi vuonna 1973 mutta jäi melko vähälle huomiolle, koska julkaisu sattui samaan aikaan kilpailevien teosten kanssa.

Lue lisää ...

Vuonna 1978 Eddings huomasi kirjakaupassa, että J. R. R. Tolkienin Tarusta sormusten herrasta myytiin jo 78. painosta. Eddings siirtyi kirjoittamaan fantasiasarjaa, Belgarionin tarua. Fantasiakirjallisuus oli aina kiinnostanut Eddingsiä. Opiskellessaan kirjallisuutta hän oli kiinnostunut Geoffrey Chaucerin ja Thomas Maloryn ritaritarinoista. Eddings halusi fantasiaan ylätyylin sijasta näiden kirjailijoiden edustamaa realismia.

Belgarionin taru ilmestyi viidessa osassa 1982–84. Koska Sormusten herraa oli markkinoitu trilogiana vaikka kyseessä on yksi romaani, myös Eddings suunnitteli tarinastaan trilogiaa. Teosten nimet olisivat alustavien suunnitelmien mukaan olleet Garion, Ce’Nedra ja Kal Torak. Kustannustoimittaja Lester del Rey vaati kuitenkin tarinan pilkkomista viiteen osaan, sillä kolmeen osaan jaettuna kirjoista olisi tullut liian kalliita tuon ajan markkinahinnoille.

David Eddingsin vaimo Leigh Eddings (1937–2007) avusti miestään tämän kaikissa teoksissa, mutta vasta teoksessa Belgarath – Velhon tarina (1995) hänen nimensä mainittiin tekijänä. David Eddings olisi halunnut tehdä niin alusta lähtien, mutta kustantajan mielestä kaksi nimeä kirjassa ei olisi ollut tarpeeksi myyvää.

Seattlesta Eddingsit muuttivat Carson Cityn pikkukaupunkiin Nevadaan, koska Washingtonin osavaltion verotuskäytäntö kohteli taiteilijoita huonosti. David Eddings ei koskaan omistanut tietokonetta vaan kirjoitti käsin. Kirjoitustyötä hän teki joka päivä, paitsi jouluna puoli päivää. Kirjojen nykyaikaisiin oheistuotteisiin kuten elokuviin, peleihin ja sarjakuviin Eddings suhtautui kielteisesti. Hän piti niitä kirjojen laimennuksina.

Kirjailijana Eddings piti itseään tarinankertojana. Hän ilahtui aina kuullessaan, että oli saanut kirjoillaan houkuteltua ihmisiä kirjallisuuden pariin. ”Pidän sitä ehkä elämäni tavoitteena”, hän sanoi vuonna 1997. ”Olen täällä opettamassa sukupolvelle tai parille kuinka luetaan. Kun he ovat saaneet minusta kyllikseen enkä ole heille enää haaste, he voivat siirtyä johonkuhun tärkeään kuten Homerokseen tai Miltoniin”.

Kuva: Fair use / Wikipedia

Belgarionin taru

Viisiosainen Belgarionin taru ja sen jatkosarja, samoin viisiosainen Mallorean taru, ovat kansainvälisiä suurmenestyksiä jotka ovat nousseet myyntilistojen kärkeen myös Suomessa. Ne ovat fantasiakirjallisuutta, todellista mielikuvituksen juhlaa, ja tarjoavat sykähdyttäviä lukuelämyksiä.

Belgarionin taru on mahtava seikkailukertomus nuoresta pojasta suuren perinnön lunastajana ja ikivanhan ennustuksen toteuttajana. Tarinan alkaessa Garion on tavallinen maalaispoika vaikkakin tietämättään suurta sukua. Rivan kuninkaitten viimeisenä perillisenä hänen kohtalonaan on Aldurin Pyhän Kiven etsiminen ja sen kunniakas puolustaminen. Taistelu kiven herruudesta on Belgarionin tarun ydin.

Lue lisää ...

"Belgarionin taru on kenties loistavin seikkailufantasia sitten Sormusten herran." – Aikakone


Belgarionin taru sisältää 5 kirjaa — sarja on kokonaan valmis.

Alasarja Mallorean taru
Alasarja Belgarionin ja Mallorean tarujen liitteet

Kiven vartija (Belgarionin taru #1)
  ★ 7.46 / 376
Ennustusten aika (Belgarionin taru #2)
  ★ 7.34 / 344
Velhojen taistelu (Belgarionin taru #3)
  ★ 7.38 / 324
Rivan kuningatar (Belgarionin taru #4)
  ★ 7.40 / 316
Kohtalon täyttymys (Belgarionin taru #5)
  ★ 7.44 / 303

Kirja-arvioita

08.07.2014
Kingi avatar
Kingi
Kirjoja 25, Kirja-arviot 14, Viestit 5
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Kirjan aloittaessaan ei voi lopettaa. Luin kirjan kahdessa päivässä. Kirjassa tapahtuu sopivan paljon. Yöllä oli pakko lukea paljon yli keskiyön. Kirja on mahtava. Kaikkien pitää ehdottomasti lukea se.

16.08.2013
Kirjaneito avatar
Kirjaneito
Kirjoja 402, Kirja-arviot 87, Viestit 567
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Itse olen aina pitänyt juuri Rivan kuningattaresta Ennustusten ajan ohella paljon. Yksi suurimmista syistä on varmasti se, että Rivan kuningattaressa monet ensimmäisestä osasta elätteleväni aavistukset saivat vahvistuksen. Kirjaa lukiessa tulikin jopa uudelleen luettaessa muutamassa paikassa taianomaisen voitokas olo. Pidän paljon myös kirjan juonesta, Belgarionin taru lähestyy loppuaan, ja tapahtumat alkavat edetä sen mukaisesti. Garionkin alkaa ymmärtää, että kasassa on paljon suurempi kuvio, kuin pelkän Kiven etsintä. Rivan kuningattaressa matkataan jälleen uuteen maahan, Rivaan. Valtakunta sijaitsee Tuultensaarella keskellä Läntistämerta, kolkkona ja ankeana. Rivan kansan ikiaikainen tehtävä on ollut suojella Aldurin kiveä, joten ulkoasu on sen mukainen. Harmaat rivalaisviitat peittävät kuitenkin alleen salattua kauneutta ja taidetta. Itse miellyin rivalaisiin heti, ja he ovat looginen, hyvä lisä Eddingsin kategoriaan. Suurempaan osaan kirjassa, etenkin sen loppupuolella, nousee myös uppiniskainen Ce'Nedra. Itse olen aina pitänyt hahmosta, joten olin tietysti ilahtunut. Itsepäinen prinsessa ei niele kaikkea purematta, mutta huomaa vastusteluistaan huolimatta olevansa tärkeässä osassa, vaikkei sitä itse valinnutkaan. Garion on tietysti sympaattisena hahmona myös lähellä sydäntäni. Ja tietysti romantiikan hippunenkin lämmittää mukavasti. Erityisesti minua viehättää Belgarionin tarussa kuitenkin Eddingsin lämmin kerronta. Hahmoja ja tapahtumia kuvataan pilke silmäkulmassa, ja etenkin Garionista nousee elävän hyväsydäminen ja kömpelö, mutta piilevää rohkeutta omaava kuva. Belgarionin tarun parissa viettää mielellään aikaa, enkä epäile ollenkaan, ettenkö tarttuisi piakkoin myös viimeiseen osaan uudempaan kertaan

Takaisin ylös
  • Risingshadow
  • Selaa
  • David Eddings
  • Belgarionin taru
  • Rivan kuningatar
Seuraa meitä: Facebook | X | Mastodon | Instagram | RSS
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.

Tietosuoja