Linna
Alkuteos ilmestynyt 1926. Suomentanut Aarno Peromies.
1. painos: Otava. Seitsentähdet. Sidottu, kansipaperi.
7. painos: Otava, 2008. Seven. Nidottu.
Franz Kafkan romaani Linna julkaistiin - kuten suurin osa Kafkan tuotannosta -
vasta kirjailijan kuoleman jälkeen. Sen aihe on yksinkertainen: erään
maanmittari K:n saapuminen pieneen kylään ja hänen tuloksettomat
yrityksensä saada yhteyttä seutua hallitsevaan salaperäiseen linnaan. Teoksen maailma on tunnusomaisesti kafkalainen: sitä ei voi tulkita yksiselitteisesti, se on irreaalinen,
tunnelmissaan säpsähdyttävä, unen logiikkaa noudatteleva. Tämä romaani suggeroi, vangitsee lukijansa täysin.
Käännetty englanniksi The Castle
Franz Kafka
Franz Kafka syntyi Prahassa 1883 ja kuoli Wienissä 1924. Hän oli sukuperältään Itävallan juutalainen. Kafkan isä oli varakas kauppias. Kafka opiskeli germanistiikkaa ja lakia. Hän valmistui lakitieteen tohtoriksi vuonna 1906 ja toimi vakuutusvirkailijana vuoteen 1922. Hän sairastui keuhkotuberkuloosiin ja vietti vuodesta 1917 lähtien pitkiä aikoja parantoloissa. Elinaikanaan hän julkaisi vain joitakin kertomuksia. Kafkalta on suomennettu hänen novellinsa, romaanit Oikeusjuttu, Linna, Mies joka katosi sekä kolme kirjevalikoimaa.
Tarinan keskiössä on maanmittari K, joka saapuu lumiseen maalaiskylään ja yrittää saada kontaktia alueen hallintokeskukseen eli linnaan. Annoin teokselle Risingin tietokannassa kaksi ja puoli tähteä, mutta jollain tapaa Linna jätti kaksijakoisen maun ja olisi ollut paremmankin rankkauksen suhteen mahdollinen. Pidin Kafkan tavasta kertoa, eli toisin sanoen hänen tyylistään jättää asiat kertomatta. Avoimeksi jääneiden seikkojen suhteen lukijalla on mahdollisuus pitkällekin vietyihin tulkintoihin ilman että kerrotut asiat joutuvat ristiriitaan niiden kanssa. Se mikä kirjassa tympäisi, olivat lähes poikkeuksetta tylsät hahmot sekä näiden puisevat monologit. Vaikka pitkien puheen pätkien joukossa oli paljon vinkkejä tarinasta tehtäviin tulkintoihin, meinasi ajatus karata useaan otteeseen. Kokonaisuutena homma ei siis ihan toiminut, mutta ajattelin jatkaa tulevaisuudessa Kafkan lukemista ainakin Oikeusjutun verran.
Kafka saattaa olla yksi Euroopan isoimmista kirjailija nimistä, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että "Linna" on yksi tuskaisimmista kirjoista, joita olen koskaan lukenut! Lauseet ovat kymmenien rivien, kappaleet kymmenien sivujen pituisia ja kaikki henkilöt puhuvat kuin poliitikot. Mikä vielä pahempaa, kirjassa ei totisesti tapahdu yhtään mitään. Lukijan kärsivällisyyttä ei koskaan palkita pienimmälläkään kliimaksilla, vaikka koko kirjan lävistää kipristyttävän odottava tunnelma. Tunnelmaa kirjasta ilman muuta löytyykin ja yksin sille olen nuo kaksi tähteäkin antanut. Kirjan miljöönä toimiva kylä on atmosfääriltään ahdistunut ja vinksahtanut kuin ukkosen edellä. Hyvin intensiivistä, muttei lainkaan mieltä ylentävää.