Salamanterisota
Alkuteos ilmestynyt 1936. Suomentanut Reino Silvanto.
1. painos: WSOY, 1938. Sidottu.
2. painos: WSOY, 1962. Taskukirjasto. Nidottu.
3. painos: WSOY, 1992. Nidottu.
Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50 -listalle 2000.
Salamanterisota on tunnetun tšekkiläisen kirjailijan mainio satiiri nykyajan kulttuurista ja sen synnyttämistä elämänilmiöistä. Tekijän ruoska heiluu lakkaamatta, nauru ja totisuus vaihtelevat. Kertomus alkaa merikapteeni van Tochista, joka löytää pieneltä Tyynen meren saarelta salamantereita ja opettaa nämä viisaat ja uteliaat eläimet pyydystämään itselleen helmiä. Ne kasvavat ja kehittyvät, lisääntyvät voimakkaasti, oppivat jopa puhumaan ja käyttämään nykyaikaisia aseita. Ja yhtäkkiä huomaamme olevamme keskellä koko maailmaa koskevaa kuumeista toimintaa…
Käännetty englanniksi War with the Newts
Karel Capek
Karel Čapek (1890–1938) oli tšekkoslovakialainen kirjailija. Hän aloitti uransa vuonna 1916 yhdessä veljensä, kirjailija ja taidemaalari Josef Čapekin (1887–1945) kanssa kertomuksilla ja pakinoilla. Yhdessä he kirjoittivat myös näytelmiä. Karel Čapek perusti Prahaan teatterin ja toimi sen dramaturgina 1921–23. Lisäksi hän käänsi tšekiksi ranskalaisia runoja, osallistui politiikkaan ja vastusti natsismia.
Čapekin läpimurtoteos oli yhdessä Josef-veljen kanssa kirjoitettu näytelmä R.U.R. (1920). Rossum’s Universal Robots sai ensi-iltansa Prahan Kansallisteatterissa 1921, ja siitä tuli pian
kaikkein käännetyin tšekkiläinen teos. Näytelmä toi Čapekin veljesten keksimän robotti-sanan yleiseen käyttöön. Näytelmässä keinoihmisten massatuotanto riistäytyy käsistä, ja robotit nousevat valtaan ja tuhoavat ihmiskunnan. Teoksen tausta on ensimmäisen maailmansodan kokemuksissa.
Salamanterisota (1936) on veljesten tunnetuin teos. Kalevi Kuitunen mainitsee teoksessa Näkymätön sensuuri ja muita kirjoitelmia (1996), että kaikki Salamanterisodan suomenkieliset painokset ovat sensuroituja. Alkuteoksen salamanterien seksielämää käsittelevä luku oli liikaa kustantajalle (WSOY) vuonna 1938 eikä sitä lisätty myöskään teoksen uusintapainokseen 1990-luvulla.
Kirja-arvioita
Salamanterisodan ikä näkyy tekstissä. Kieli on vanhahtavaa, mutta onneksi tältä kirjalta löytyy paljon muita ansioita. Vaikka alku onkin hieman pitkäveteistä ja turhanpäiväisen oloista nakerrettavaa, niin lopussa kiitos seisoo. Salamanterien nousu kulttuurin kukkuloille on kutkuttavaa luettavaa kaikkine lieveilmiöineen ja vauhti vain kiihtyy loppua kohti. Capek heittelee viiltävän hauskoja kommentteja vaikka mille elämän osa-alueille kansallismielisyydestä tieteelliseen tukimukseen, eikä näihin tekstin takana oleviin vakaviin ja ennen kaikkea fiksuihin ajatuksiin ole ajan hammas kajonnut ja tuskin tulee kajoamaankaan. Salamanterisota on universaali ja hauska tutkielma ishmiskunnasta, sen kehityksestä ja pohjimmaisista tunnoista.