Hiidenpata
Alkuteos ilmestynyt 1965. Suomentanut Ritva-Liisa Pihljerta. Päällys: Eki Laakkonen & Anne Peränen. Sidottu.
FANTASIASARJAN KOMEA JATKO!
”Paha ei ole Prydainissa koskaan kaukana”, toteaa tietäjä Dallben Prydainin päälliköiden neuvonpidossa. Paha on hyvin lähellä ja voimissaan, ja Hiidenpata, taikapata kammottavine – kuolleine ja silti taistelukykyisine – sotilaineen pitää pahan tiukasti pimeyden ruhtinas Arawnin komennossa. Ainoa keino murskata paha on Hiidenpadan haltuunotto. Valloitusretkelle lähtee jo Prydain-kronikan ensimmäisestä osasta tutuksi tullut Dallben-tietäjän kasvattipoika Taran yhdessä muiden urhoollisten soturien kanssa. Hiidenpadan valloitusretkestä tulee Taranille sisäisen kasvun aika. Hän joutuu tekemään suuren valinnan – eikä hän erehdy valitsemaan väärin.
Hiidenpata on viisiosaisen Prydainin kronikan toinen osa. Prydainin kronikka on modernin fantasiakirjallisuuden merkkiteoksia ja pohjaa vanhaan walesilaiseen tarinaperinteeseen. Prydainin kronikan kahden alkuosan aineksista Walt Disney rakensi Hiidenpata-piirroselokuvansa, joka teki kronikan henkilöhahmot tutuiksi myös meillä jo ennen romaanisarjan suomeksi ilmestymistä.
Lloyd Alexander
Lloyd Alexander (Yhdysvallat, 1924–2007) oli vaikutusvaltainen yhdysvaltalainen kirjailija, joka kirjoitti erityisesti nuorten fantasiaromaaneja. Alexanderin tunnetuin teossarja on Prydainin kronikka (1964–68), joka nojaa walesilaisiin taruihin. Sarjaa on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja sen päätösosa palkittiin Newbery-mitalilla. Vuonna 2003 Alexanderille myönnettiin World Fantasy -palkinto elämäntyöstään.
Alexander syntyi Philadelphian kaupungissa Pennsylvaniassa. Hänen vanhempansa olivat työläisiä, jotka eivät harrastaneet lukemista. Lloyd luki nuoruudessaan paljon kreikkalaisia ja kelttiläisiä taruja ja päätti 15-vuotiaana ryhtyä kirjailijaksi. ”Shakespeare, Dickens, Mark Twain ja monet muut olivat rakkaimpia ystäviäni ja suurimpia opettajiani. Rakastin kaikkia maailman tarustoja: kuningas Arthur oli yksi sankareistani.”
Prydainin kronikka
"Prydainin kronikka on modernin fantasiakirjallisuuden merkkiteoksia ja pohjaa vanhaan walesilaiseen tarinaperinteeseen."
Sarja sisältää 5 pääteosta ja yhteensä teoksia 5 kpl.
Kirja-arvioita
'Hiidenpata' yllätti minut. 'Kolmen kertomuksen' jälkeen odotin jatkon olevan samanlaista perustason fantasiaa. Mutta 'Hiidenpata' olikin parempaa tavaraa. Tarinassa on syvällistä filosofiaa ja dramaattista ja tragedista tuskaa Taranin joutuessa vaikeiden valintojen eteen ja kokemaan ihmissielun pimeän puolen taistellessaan Hiidenpadasta, kuolleet tahdottomiksi orjiksi henkiin herättävästä maagisesta esineestä. Hiidenpata on syvällisempi kuin 'Kolmen kertomus'. Prinssi Gwydion kokoaa kokouksen Caer Dallbeniin mistä lähdetään ryöstämään Hiidenpataa Annuvinin herralta Arawnilta, joka käyttää pataa Patasyntyjen, henkiin herätettyjen kuolleiden orjien luomiseen jotka ehdottomasti tottelevat Arawnia. Mutta kolme noitaa ovatkin ehtineet edelle ja hakeneet padan takaisin, sillä Arawn olikin vain lainannut pataa ja sitten jättänyt sen palauttamatta. Taran joutuu oudoille ja vaarallisille poluille etsiessään pataa. Mukana ovat 'Kolmen kertomuksesta' tutut Eilonwy aina terävinen kielineen ja loogisine päätelmineen, avulias Gurgi ja lörppäsuinen bardi Flweddur sekä kääpiö Doli. Lisäksi joukossa on bardi Adaon ja Pen-Llarchaun prinssi Eidyon, jota kalvaa kunnianhimo. Kenties mieleenpainuvin hahmo oli Gwystyl-haltia, ruikuttavan ja kitisevän pelkurin hahmon taakse kätkeytyvät voimallinen velho ja sankari. Taran on alussa samanlainen ärsyttävä kuumakalle ja möhlijä kuin 'Kolmen kertomuksessa', joka onneksi kuitenkin kasvaa tarinassa eheäksi henkilöksi. Kirjassa on paikoin pientä moralisoinnin makua mutta se ei haittaa kokonaisuutta. Ainoa mikä aiheuttaa miinusta kirjalle, on Harmaiden Kulissien ongelma. Taustat jäävät epäselviksi kun niitä ei kuvailla paljoakaan. Lisäksi tarina tuntuu välistä loikkivan eteenpäin. Mutta hyvä kirja silti ja suosittelen kaikille koskettavaa fantasiaa etsiville. Arvosana: 9-.