Suurkuningas
Alkuteos ilmestynyt 1968. Suomentanut Ritva-Liisa Pihljerta. Kansi: Anne Peränen & Eki Laakkonen. Sidottu.
Newbery-mitali 1969.
Fantasiasarjan huikea päätösjakso!
Jäätävän harmaan taivaan alla Taran vaeltaja ratsastaa nääntyneenä kotia kohti. Seikkailu ei kuitenkaan pääty hänen paluuseensa, vaan siitä alkavat vyöryä mahtavat tapahtumat, joissa ratkaistaan kysymys Prydainin herruudesta.
Prydainin kronikka on modernin fantasiakirjallisuuden mestariteoksia ja pohjaa vanhaan walesilaiseen tarinaperinteeseen.
Lloyd Alexander
Lloyd Alexander (Yhdysvallat, 1924–2007) oli vaikutusvaltainen yhdysvaltalainen kirjailija, joka kirjoitti erityisesti nuorten fantasiaromaaneja. Alexanderin tunnetuin teossarja on Prydainin kronikka (1964–68), joka nojaa walesilaisiin taruihin. Sarjaa on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja sen päätösosa palkittiin Newbery-mitalilla. Vuonna 2003 Alexanderille myönnettiin World Fantasy -palkinto elämäntyöstään.
Alexander syntyi Philadelphian kaupungissa Pennsylvaniassa. Hänen vanhempansa olivat työläisiä, jotka eivät harrastaneet lukemista. Lloyd luki nuoruudessaan paljon kreikkalaisia ja kelttiläisiä taruja ja päätti 15-vuotiaana ryhtyä kirjailijaksi. ”Shakespeare, Dickens, Mark Twain ja monet muut olivat rakkaimpia ystäviäni ja suurimpia opettajiani. Rakastin kaikkia maailman tarustoja: kuningas Arthur oli yksi sankareistani.”
Prydainin kronikka
"Prydainin kronikka on modernin fantasiakirjallisuuden merkkiteoksia ja pohjaa vanhaan walesilaiseen tarinaperinteeseen."
Sarja sisältää 5 pääteosta ja yhteensä teoksia 5 kpl.
Kirja-arvioita
'Suurkuningas' on taas 'Llyrin linnasta' tuttua Alexanderin hauskaa seikkailutyyliä, johon tosin nyt 'Taran Vaeltajan' jälkeen sekoittuu myös synkempiä ja filosofisempia teemoja. Prinssi Gwydion joutuu itsensä Arawnin hyökkäyksen kohteeksi ja mahtimiekka Dyrnwyrn kaapataan. Samalla Taran ja Gurgi sekä Eilonwy ja muut vanhat tutut kokoontuvat Caer Dallbeniin. Hen Wen yrittää ennustaa suostuteltuna, mutta ennustussauvat tuhoutuvat ja Hen Wen menettää kykynsä kesken ennustuksen. Alkaa vaarallinen taistelu Prydainista ja matka kohti Annuvinia, Arawnin linnaa. 'Suurkuningas' oli kenties paras Prydainin kronikoista. Sillä jotenkin tässä kirjassa Alexanderin hauska seikkailutyyli ja syvällisempi filosofinen tyyli kietoutuvat loistavaksi kerronnaksi. Yllättävintä kirjassa oli lordi Pryderin päätös. Mielenkiintoista myös oli Pryderin ja Dallbenin tahtojen taistelu Caer Dallbenissa. Achren oli oudon ristiriitainen hahmo. Hän oli aiemmin Annuvinin valtiatar ja Prydainin kuningatar, mutta nyt voimansa lähes kadottanut entinen noita. Jotenkin Achrenia sääli ja kunnioitti yhtä aikaa. Arawn jäi aika hämäräksi hahmoksi, hänen vaikuttimiaan ei paljastettu. Kirja oli jännittävä ja se nappasi heti alusta alkaen koukkuihinsa. Kirjan luki melkein suoraan loppuun asti, sillä niin yllättävä ja arvaamaton juoni oli. Lopussa oli hieman TSH-fiiliksiä, mutta Taranin valinta laimensi niitä. Kirja oli loistava ja suosittelen sitä kaikille aiemmat Prydanin kronikat lukeneille. Arvosana: 8+.