Risingshadow

Muinainen taika

Muinainen taika - Marianne Curley
  ★ 8.02 / 185
1★42★13★84★5★256★107★738★59★5910★

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Kaisa Kattelus. Kannen typografia: Ilja Karsikas. Kannen kuva: Corbis. Sidottu.

Kun Kate näkee Jarrodin, hän huomaa heti, että Jarrodilla on outoja voimia. Suuttuessaan Jarrod saa aikaan säätilan muutoksia. Jarrod itse ei usko mihinkään yliluonnolliseen. Hän pitää Katea vain kummajaisena, niin kuin koko kyläyhteisö. Kaikesta huolimatta Kate ja Jarrod tuntevat vetoa toisiaan kohtaan.

Jarrodin perhettä ovat aina piinanneet traagiset vastoinkäymiset, ja Kate oivaltaa, että kyseessä on vuosisatoja sitten langetettu kirous. Aluksi Jarrod pitää Katen puheita järjettöminä, mutta lopulta Kate saa Jarrodin avaamaan silmänsä totuudelle. Katen isoäidin avustuksella Kate ja Jarrod siirtyvät ajassa taaksepäin, kirouksen alkulähteille 1200-luvun Englantiin. Miten kaksi 2000-luvun nuorta selviää keskiajan maailmassa? Voivatko he murtaa kirouksen ja muuttaa tulevaisuuttaan?

Muinainen taika on jännittävä nuortenromaani, jossa nykypäivän teini-ikäisten todellisuus ja keskiajan maailma kietoutuvat omaperäisellä tavalla toisiinsa. Kertojana on vuoroin Kate, vuoroin Jarrod, mikä luo tapahtumiin herkullisen kaksoisvalaistuksen.

Marianne Curley tuo nuorten fantasiakirjallisuuteen uuden, raikkaan kertojanäänen Australiasta.

Adlibris: tarkista saatavuus

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Ei rekisteröitymistä - Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!
Muokannut 20.08.2021
Luokitus: Fantasia, Nuortenkirjallisuus, Noidat, Aikamatkustus
Julkaistu: 2002 (Tammi)
Alkuperäinen nimi Old Magic

Marianne Curley

Marianne Curley syntyi vuonna 1959 Windsorissa New South Walesissa, Australiassa. Lapsuutensa hän vietti maaseudulla. Marianne kouluttautui sihteeriksi ja opetti työkseen aikuisille tietokoneen käyttöä ja tekstinkäsittelyä. Hänellä on kolme lasta ja aviomies John Curley.

Curleyn esikoiskirja oli Muinainen taika vuonna 2000. Curleyn kirjoja on julkaistu ainakin Australiassa, Yhdysvalloissa, Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Tanskassa ja Suomessa.

Kuva: Tammi

Myrsky10 avatar
Myrsky10
Kirjoja 257, Kirja-arviot 155, Viestit 0
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Hyvä ja mukaansatempaava kirja. Mielenkiinto tarinaan säilyy alusta loppuun koko ajan. Yllättäviäkin asioita tapahtuu ja tapahtumia ei juurikaan voi arvata etukäteen. Kannattaa lukea!

26.12.2013
Nage avatar
Nage
Kirjoja 126, Kirja-arviot 126, Viestit 0
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Pidin kirjasta, vaikka olisinkin toivonut siihen hieman lisää romanttiikkaa. Menihän tämä toki näinkin, sillä juoni oli muuten tarpeeksi hyvä.

01.11.2013
Katjuska avatar
Katjuska
Kirjoja 97, Kirja-arviot 50, Viestit 10
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Kirjan lukemisesta on jo yli puolitoista vuotta, joten en muista kaikkea tarkasti. Kirjan alussa sekosin hieman, sillä kahden päähenkilön näkökulma vaihtui aina välillä tekstissä. Toisaalta oli mielenkiintoista lukea kirjaa kahden eri henkilön näkökulmasta. Aika matkailu oli myös kiinnostavaa. MUTTA. Kirjailija teki virheen aikamatkustamiseen liittyen. Sillä yksi päähenkilöistä tappoi yhden henkilön keskiajalta ja loogisesti ajatellen, häntä ei olisi pitänyt olla olemassa enää, koska toisen pääähenkilön olemassa olo on sen tapettavan henkilön ansiota (selitän tämä hieman epäselvästi, koska en halua kertoa tämä arvostelun lukijoille juonipaljastuksia, mutta haluan silti varoittaa heitä kirjailijan virheestä). Kirjailijoiden pitää olla tarkkoina kun he kirjoittavat aikamatkailusta, jotta ei tulisi tälläisiä virheitä. Muuten hyvä kirja. Tykkäsin!

03.05.2013
Arwina avatar
Arwina
Kirjoja 40, Kirja-arviot 38, Viestit 0
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

En odottanut tältä kirjalta kovinkaan paljoa. Ajattelin, että tässähän on jotain, kun ei muita sattunut osumaan käteen. Kirja osottautui positiiviseksi yllätykseksi. Kaksi näkökulmaa tuosta tarinasta, hyvä idea. Se toimi ainakin minulla. Muinainen taika on yksi niistä kirjoista, jotka voisin lukea ehdottomasti uudestaan. Hyvä!

01.05.2013
layla avatar
layla
Kirjoja 57, Kirja-arviot 15, Viestit 0
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Mulla ei ollut kovin kummoisia odotuksia tästä kirjasta, mutta hupsista, miten kävikään! Pidin tarinan kulusta ja hahmoista. Kahden henkilön kerronta tyyli ja ajatusmaailma olivat mielenkiintoista luettavaa, joka imaisi minut mukaansa. Välissä oli tylsempiäkin kohtia, joissa ei tapahtunut oikein mitään, mutta loppua kohden kirja vain parani entisestään! Kirjan loppu oli kaunis ja koskettava, kaikesta tapahtuneesta huolimatta. Suosittelen!

28.06.2010
Midori avatar
Midori
Kirjoja 322, Kirja-arviot 37, Viestit 0
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Muinainen taika vei tarinoineen mukanaan jo ensimmäisillä sivuilla. Tarina ja hahmot oli rakennettu hyvin ja tyylikkäästi. Curley punoo tarinaansa taitavasti niin romantiikkaa kuin mystiikkaakin, eikä tarina kärsi pahemmin yleisimmistä aikamatkailuun liittyvitä kliseistä. Hahmoihin myös samaistuu helposti kiitos taitavan minäkerronnan. Kirja on ehdottmasti yksi Curleyn parhaista.

06.05.2010
emmu avatar
emmu
Kirjoja 83, Kirja-arviot 5, Viestit 0
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Kirja oli todella positiivinen yllätys. Tarinankerronta on todella sujuvaa ja itse tarina on mielenkiintoinen. Vuorotellenkerronta toi kirjaan vain lisää plussaa sillä se antoi tapahtumista laajemman kuvan ja toi esille sekä Katen että Jarrodin näkökulmia ja tunteita. Ihana kirja ja suosittelen kaikille.

16.02.2009
Xariel avatar
Xariel
Kirjoja 611, Kirja-arviot 34, Viestit 186
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Minä sitten kerta kaikkiaan pidän tästä kirjasta. Paljon, paljon, paljon. ^^ Kirjan aihe on omaperäinen, juoni samoin. Tapahtumat yllättävät, säilyttäen silti tasapainon maagisten tapahtumien ja realistisen kuvauksen välillä. Nykypäivään sijoittuvalla fantasiatarinalla on aina olemassa se heikkous, että kirjailija sortuu joko liialliseen fantasiointiin, tapahtumista tulee liian yliluonnollisia ja se tasapainoksi tavoiteltu realismi talloutuu korkeafantasiaa muistuttavien elementtijärkäleiden alle. Niin ei kuitenkaan ole tässä, mikä on loistava asia. Syy-seuraus -suhteet ovat myös kohdallaan. Kirja onnistuu sisällyttämään kaikenmoisia selviä fantasiaelementtejä - selvimpänä ehkä aikamatka keskiajalle - hylkäämättä silti realismin tunnetta. (Curleyn toisessa suomennetussa kirjasarjassa, Aikavartio-trilogiassa tätä samaa on tavoiteltu - menestyksekkäästi siinäkin - mutta ei kuitenkaan läheskään niin hyvin kuin tässä. Hahmoista. Kate on söpö, älykäs, yli-innokas... ja noita. Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö hän olisi noita ja ylpeä siitä. Se heijastuu hänen kertojaosuuksissaan, ja samoin lukijalle ilmaistaan hyvin hänen turhautumisensa Jarrodiin pojan epäuskoisuuden ja jääräpäisyyden edessä. Jarrodhan on se tarinan miespäähenkilö, hyvännäköinen - luonnollisesti - koulun uusi poika. Tosin hieman erilainen kuin muut, minkä Kate saa pian huomata. Jarrodin itsepäisyys alkoi ärsyttää minuakin, tosin se oli kuvattu sen verran vakuuttavasti että onnistuin tukahduttamaan haluni hakata kirjaa nyrkillä. :p Keskiajan tapahtumat olivat mielenkiintoisia, ja koko kertomus siitä, pystyykö Jarrod kantamaan vastuunsa ja astumaan tuntemattomaan saa arvaamattomia käänteitä. Takakannen teksti on toisaalta hyvä paljastaessaan niin vähän, mutta sen sanon että koko keskiaikajakso on huimasti mielenkiintoisempi kuin aluksi luulin. Ylensä en pidä aikamatkailukirjoista, mutta tämä oli kyllä loistava. Ylimääräiset plussapointsit vielä romanttisesta sävystä, se on selvääkin selvempi mitä pidemmälle edetään. Se on kuitenkin tavallaan toissijainen, ja kaiken lisäksi hyvin, hyvin söpösti kuvattu. n__n Minulla on tämä itselläni, enkä epäröinyt ollenkaan satsatessani hieman saadakseni tämän omaan hyllyyni käden ulottuville milloin ikinä haluan. On sitä tullut luettua uudelleenkin. Lukekaa, suosittelen. Jos ette pitäneet, olen kiinnostunut kuulemaan, miksi. ^^

31.07.2007
tintti89 avatar
tintti89
Kirjoja 119, Kirja-arviot 119, Viestit 0
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Kirja oli mielestäni hyvä. Juoni oli sopivan erikoinen ja henkilöiden vastakohtaisuus oli loistavaa. Kirjan rakenne oli hienosti rakennettu vuorotellen Katen ja vuorotellen Jarrodin näkökulmasta kerrottavaksi. Henkilöiden keskiajalla vietetty aika oli mielestäni hyvin kuvailtu. Muutenkin kirja oli erittäin mukaansatempaava ja kirjailijalla oli hyvä tyyli kirjoittaa.

21.04.2014
Lonely Reader avatar
Lonely Reader
Kirjoja 56, Kirja-arviot 42, Viestit 9
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Nappasin tämän kirja sattumalta kirjaston hyllyltä. Epäilin aluksi kannen ja takakannen tekstin perusteella, että kirja olisikin huono mutta aloittaessani ja lukiessani kirjaa eteenpäin se muuttui yhä kiinnostavammaksi ja kiinnostavammaksi. Aluksi nimet menivät sekaisin ja joutui miettimään, että kuka tuo olikaan ja mikä hänen roolinsa oli kirjassa mutta loppua kohti alkoikin jo muistaa. Menneisyyden kohdat ja Jarrodin sukujuuret jäivät hiukan epäselväksi enkä saanut selvää kaikista, että kuka oli kuka. Katen urheutta luopua vapaudestaan tavoitteena antaa Jarrodin elää ilman kirousta oli ihailtavaa mutta olen iloinen, että Jarrodilla oli sen verran älyä ja selkärankaa olla piittaammatta Katen hylkimisestä ja ymmärtää hänen valehdelleen. Missä kate olisikaan jos Jarrod olisi uskonut ne valheet ja lähtenyt kotiin. Loppu oli odotettavissa ja loppuun olisin toivonut pienen epilogin. Mitä jarrodille ja katelle tapahtui. Menivätkö he naimisiin, kuinka monta lasta he saivat ja yms? Tuleekohan toinen osa? En kyllä yhtään osaa arvuutella mitä siinä tapahtuisi jos se tulisi. Monista kirjoista venytetään moniosaisia vaikkei tarvitsisi ja tarinaa jatketaan ja päähenkilöille keksitään uusia seikkailuja jotta saataisiin monta osaa vaikka yksikin riittäisi ( ei kaikkiin. Joissain töytyy olla monta osaa mutta ymmärrätte varmaan )

17.10.2013
Janski_ avatar
Janski_
Kirjoja 55, Kirja-arviot 54, Viestit 13
Sisältää juonipaljastuksia

No joo, kirja oli muuten hyvä, mutta kun kertoja vaihteli vähän väliä Jarrodista Kateen, niin menin ihan sekaisin, että kenen näkökulmassa oltiin menossa tarinassa. Aikamatka taaksepäin...kuullostaa jännittävältä, mutta olisin kaivannut enemmän jotakin sähellystä sen kanssa, että henkilöt eivät olisikaan tienneet millaista oli elää muutama vuosisata sitten. Kaikki meni täydellisesti, niin se vähän ärsytti. Ja sitten tämä kirjan loppukohtaus, jossa Stacey ja Jessica tulee kaupalle, niin minuu mieleeni ei olisi tullut että olisin hyväksynyt tuoolaista käytöstä heti kun palasivat aikamatkalta, siis ihan niinkuiun lähdön alussa he suunnilleen vihasivat toisiaan muiden nähden, mutta reissun jälkeen kulkivat käsikädessä... :-O Mutta kyllä oli muuten juonellisesti ihan hyvä, vaikka olihan se ennalta arvattavissa, että he onnistuvat tehtävässään ja palaavat takaisin rakastuneina... Mielestäni kirja oli neljän tähden arvoinen, juuri näiden mainitsemieni asioiden takia. Ja kyllä se kannattaa lukea :)

21.10.2012
Lukijatar avatar
Lukijatar
Kirjoja 353, Kirja-arviot 85, Viestit 2
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Tämän kirjan lukemisesta on jo ehtinyt vierähtää puoli vuosikymmentä, mutta sen muistan että tyyli oli tarttuva (teininä tosin luin, mielipide voisi olla erilainen nykyään) ja hahmot eivät ärsyttäneet missään vaiheessa liiaksi. Itse asiassa muistelen pitäneeni Curleytä teinivuosinani yhtenä suosikkikirjailijanani ja sikäli suositeltavana ainakin kyseiselle ikäryhmälle mukavana, sujuvana välipalana. Ikävää vain, että kutkuttava idea ajassa sukkuloimisesta oli lopussa sössitty logiikan pettämisellä, joka harmittaa kovasti yhä, näinkin paljon jälkikäteen. Kirjan ideahan oli, että tyttö ja poika menneisyyteen matkustamalla estäisivät pojan sukua vainoavan kirouksen langettamisen. Kirous periytyy aina seitsemännelle pojalle, joka päähenkilöpoika sattuu olemaan - hän saa selville, että hänen vanhempiensa kuusi aikaisempaa lasta ovat kuolleet aivan pieninä (tämä selitetään kirouksella myös). Poika ja hänen pikkuveljensä ovat siis perheen ainoat lapset. Tyttö ja poika matkustavat menneisyyteen, jossa poistavat kirouksen ja palaavat nykypäivään, jossa elävät onnellisina. Mutta kaiken järjen mukaan joko A) pojalla pitäisi olla 6 vanhempaa sisarusta - tai B) pojan ei pitäisi olla edes syntynyt, sillä ehkäpä kaikissa hänen sukulinjansa perheissä ei olisi ollut seitsemää lasta ilman onnettomuuksia, jolloin todennäköisesti moni hänen esivanhemmistaan ei olisi edes olemassa. Tällainen logiikan puute mielestäni halventaa lukijaa, sillä puoliksi ajatellun ja hutaistun oloinen juoni (etenkin aikaseikkailujen kohdalla, jossa tulisi olla tavallistakin tarkkaavaisempi) olettaa, että lukija nielee mukisematta kaiken, mikä on äärimmäisen ikävä - ja yleinen - piirre etenkin nuortenkirjallisuudessa. Älyllinen haastavuus herättää aina mielenkiinnon ja poikkeaa massasta - ehkä tämäkin oli epäonnistunut yritys sellaiseksi.

Takaisin ylös
  • Risingshadow
  • Selaa
  • Marianne Curley
  • Muinainen taika
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.

Tietosuoja