Muumit: Sarjakuvaklassikot I
Korjattu painos ilmestynyt vuonna 2012. Tarina ja kuvitus: Tove Jansson. Suomentaneet Juhani Tolvanen ja Anita Salmivuori. Sidottu.
Tervetuloa Muumilaakson hurmaavien asukkaiden seuraan. Tarjolla on haaveita ja juonittelua, rakkauden, rikkauden ja kuuluisuuden tavoittelua – ja käpäläkaupalla vastustamatonta elämänviisautta. Saako omaan kotiin pesiytyvät, palvelua vaativat sukulaiset häätää ja kuinka se onnistuu? Voiko rahaa koskaan olla tarpeeksi? Kenet Niiskuneiti haluaa hurmata pikku pikku bikineissä? Mikä tekee onnelliseksi? Tämä kaikki ja paljon muuta selviää Tove Janssonin alkuperäisistä sarjakuvakertomuksista. Albumi voitti klassikkosarjakuvien palkinnon Angoulêmen kansainvälisillä sarjakuvafestivaaleilla 2008.
”Haluan vain elää rauhassa, istuttaa perunoita ja uneksia!” Tove Jansson
Tove Jansson
Tove Jansson (1914–2001) oli kirjailija, taidemaalari, piirtäjä ja Muumi-hahmojen luoja. Jansson piti suurimpina kirjallisina esikuvinaan Lewis Carrollia ja Franz Kafkaa.
Tove Jansson syntyi Helsingissä taiteilijaperheeseen. Hänen isänsä oli kuvanveistäjä Viktor Jansson ja äitinsä piirtäjä Signe Hammarsten. Tove Jansson on muistellut lapsuuttaan vuonna 1968 ilmestyneessä teoksessa Kuvanveistäjän tytär. Tove Jansson opiskeli Tukholman taideteollisessa oppilaitoksessa, Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa ja Ecole d'Adrien Holy’ssa Pariisissa. Hänen julkinen uransa alkoi piirroksilla pilalehti Garmnissa 1929.
Muumit: Sarjakuvaklassikot
Muumit: Sarjakuvaklassikot -albumien sisältämät jaksot ovat ilmestyneet aiemmin suomeksi paitsi sanomalehdissä myös Turun Sanomien vuosina 1978–84 julkaisemissa yhdeksässä Muumi-albumissa sekä WSOY:n vuosina 1990–96 julkaisemissa 24:ssä Muumipeikko-albumissa.
Sarjakuvaklassikot-albumien jaksot:
Muumit: Sarjakuvaklassikot I
- Muumipeikko
- Muumiperhe
- Muumiperhe Rivieralla
- Yksinäinen saari
En ollut koskaan aiemmin lukenut yhtäkään Muumi-kirjaa, joten olin varautunut yllättymään. Ja kylläpä yllätyinkin, mutta pelkästään positiivisessa mielessä. Tarinat olivat täynnä komiikkaa ja hassuja sattumuksia, koskaan ei tiennyt mitä tapahtuu seuraavaksi. Oli miellyttävää lukea sarjakuvaa, jossa hahmot tuntuivat kaikesta huolimatta tutuilta, sekä piirrostyyliltään että käyttäytymiseltään. Tästä tuli hyvin nostalginen olo, joka oli ehkä yksi parhaimmista asioita mitä tästä sarjakuva-albumista sain. Hahmot olivat paljon sympaattisempia alkuperäisissä olosuhteissaan ja kuoseissaan kuin piirrossarjassa koskaan. Suurin yllätys tuli kielenkäytöstä, joka oli roisimpaa kuin mitä oletin (paljon hauskempaa), siitä huolimatta, että tiesin näiden tarinoiden olevan jotain muuta kuin piirrossarjan tarinat.
Muumi-sarjakuvat tuovat esille Muumi-perheen ja heidän ystävien "villimmät puolet". Vitsiä tulee joka tuutista, kirjalla on todellinen naurutakuu! Hullut ja joskus jopa hiukan älyvapaat juonenkäänteet ovat herkkua sarjakuvissa. Muumi-sarjakuvien ääreen on ihana palata aina synkkinä päivinä, jolloin kaikki tuntuu menevän pieleen. Loppujen lopuksi Muumeillakin menee toisinaan asiat aivan pieleen, mutta se ei heitä kuitenkaan haittaa. Meidän pitäisi ottaa mallia heistä, ja unohtaa turha murehtiminen! Ei se maailma aina niin vakava paikka ole!