Säkenöivät tytöt
Alkuteos ilmestynyt 2013. Suomentanut Virpi Vainikainen. Kannen kuva: Kate Polin / Millennium Images. Sidottu, kansipaperi.
British Fantasy -palkinto 2014 (paras kauhukirja). Locus-palkintoehdokas 2014, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2014.
Murhaaja, jota ei voi olla olemassa.
Tyttö, jonka ei pitäisi olla elossa.
Trilleri, joka rikkoo kaikki rajat.
Harper Curtis saa käsiinsä avaimen hylättyyn taloon Chicagossa vuonna 1931. Talossa on merkillisiä muistoesineitä ja ovi, joka avautuu eri aikoihin. Jokin loksahtaa paikoilleen. Aikojen halki liikkuen Harper alkaa metsästää säkenöiviä tyttöjä, jotka loistavat hänen silmissään kirkkaammin kuin muut. Vuonna 1989 yksi heistä, Kirby Mazrachi, jää henkiin. Alkaa takaa-ajo, joka sulkee ympyrän.
”Lue tämä, se lumoaa.” – The Sun
”Beukesin uudessa romaanissa on aivan mahtava aikamatkaaja-sarjamurhaaja. Fanitan häntä – – Hän käsittelee kiehtovan tyylikkäästi hieman surrealistisia asioita hyvin realistiseen tapaan. Olen myyty.” – Gillian Flynn, Kiltin tytön kirjoittaja
”Tässä todellakin on rajoja rikkova rikosromaani. Se on toisaalta hyvin realistinen, toisaalta fantasiamainen. – – Lauren Beukes on luonut kokeellisen mutta tasapainoisen murhajännärin.” – Janne Mäkelä, Ruumiin Kulttuuri
”Suosio on helppo ymmärtää, sillä Säkenöivät tytöt on kutkuttavan omaperäinen versio kalutusta aiheesta. Ihan heti ei mieleen tule toista feministisesti painottunutta trilleriä, jonka keskushenkilö on ajassa matkaava sarjamurhaaja.” – Toni Jerrman, Helsingin Sanomat
”Aikamatkaavan sarjamurhaajatrillerin traagiset ihmiskohtalot koskettavat.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Lauren Beukes
Lauren Beukes (s. 1976) on eteläafrikkalainen kirjailija ja toimittaja. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista Kapkaupungin yliopistossa. Hänen romaaninsa Zoo City (2010) sai Arthur C. Clarke -palkinnon ja Tähtivaeltaja-palkinnon. Romaanin Säkenöivät tytöt (2013) käännösoikeudet myytiin yli 20 maahan. Lauren Beukes vieraili Suomessa vuonna 2017 Finnconin kunniavieraana.
Tartuin kirjaan, koska aikamatkaileva sarjamurhaaja kuulosti aiheena herkulliselta. Spefielementit tuovat lähinnä erikoisuusarvoa rikostarinaan, joka ei täysin vakuuta. Beukes on liiankin ihastunut kikkailemaan aikamatkustusidealla, jonka logiikalle jäin lopussa kaipaamaan parempaa selitystä. Kirjaa tuntui myös vaivaavan identiteettikriisi. Aikamatkaamisen ihastelu ja tappajan jahtaaminen ovat ajoittain kevyttä luettavaa, toisaalta brutaalia murhakuvausta on runsaasti. Kirjailija haluaa epäilemättä herättää vastenmielisyyttä tuomalla murhat lähelle lukijaa. Siinä hän onnistuu, omaan makuuni yletön tappamisen kuvailu ja sarjamurhaajan pään sisällä oleilu ovat liikaa. Säkenöivät tytöt ei ollut huono kirja, mutta minulle se ei sopinut.